Firme private controlate de cetățeni arabi, un tun de 9 mil. de euro la bugetul de stat (I)

Comisarii Gărzii Financiare Timișoara au sesizat procurorii DIICOT după ce au constatat că administratorii mai multor firme private care comercializau carne, pește și brânzeturi, provenite din achiziții intracomunitare și folosind metoda ”carusel”, au tras tras o țeapă bugetului de stat în valoare de aproape 40 de milioane de lei.

Administratorii firmelor controlate de comisarii gărzii financiare sunt acuzați de evaziune fiscală, spălare de bani și asociere în vederea comiterii de infracțiuni. Vizate sunt, în primul rând, două societăți private, Marvest Enterprise București și Proalexa Meet Arad, care au efectuat achiziții intracomunitare masive de carne, pește și lactate din Germania și Olanda.

Pentru ca aceste produse să ajungă în galantarele magazinelor, marfa a fost trecută prin mai multe firme-tampon, iar la final a ajuns în posesia unor societăți controlate de cetățeni libanezi care o vindeau către Metro, Selgros, …, Medar, Agil. Aldis și Elitte.

Acești ultimi beneficiari ai mărfurilor puteau, în opinia comisarilor de la Farda Financiară, să facă achizițiile de carne sau lactate în mod direct, dar nu au făcut acest lucru pentru că de la firmele intermediare au luat produsele la un preț mai mic. Printre firmele folosite ca intermediare ale afacerii s-au numărat și societăți înființate de cetățeni români la Budapesta, adică Kateimpex KFT, Angimpex KFT și Doruimpex KFT. Acestea au fost folosite pentru subevaluarea mărfurilor, pentru a nu colecta valoare mare de TVA, la vânzarea produselor pe teritoriul României. Ulterior intrării mărfurilor în țară au fost utilizate alte societăți comerciale prin intermediul cărora marfa a fost readusă la prețul pieței, pentru a se colecta o valoare mare a TVA. Administratorii societăților intermediare ar fi constituit un grup organizat al cărui scop a fost, așa cum rezultă din sesizarea penală adresată procurorilor DIICOT, ”colectarea de TVA rezultată din vânzarea de mărfuri provenite din achiziții intracomunitare din Germania și Olanda (carne de porc, carne de pui, brânzeturi, pește etc.) și însușirea taxei colectată, prin înregistrarea în contabilitatea societăților intermediare, de operațiuni fictive, atât de achiziție, cât și de vânzare, în urma cărora bugetul de stat a fost fraudat cu o sumă estimată la peste 39 milioane de lei”.

Dacă produsele din carne ar fi fost achiziționate direct de la producători, taxele plătite la bugetul de stat ar fi fost de șase până la zece ori mai mari decât cele achitate. Monitorizarea la care au fost supuse societățile care sunt acuzate că ar fi practicat ”metoda carusel” pentru a înșela statul român a avut loc în perioada ianuarie-februarie 2013 și a vizat perioada marie 2012-februarie 2013, atunci când aproape o mie de TIR-uri au adus marfă în România.

Conform evidențelor existente la Registru Comerțului, majoritatea societăților folosite de către cetățenii libanezi pentru a păcălit Fiscul român au fost vândute ulterior către cetățeni sirieni și din Republica Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.