Guvernul sesizează CCR privind implicarea lui Băsescu în campanie

Premierul Ponta a anunţat sesizarea CCR privind un conflict de natură constituţională dintre guvern şi preşedinte. Primăria Satu Mare a arborat pe frontispiciu steagul PSD alături de steagul României, fapt interzis de lege, dar premierul nu a schiţat nici un gest.

Guvernul sesizează CCR

Premierul Victor Ponta a anunţat oficial că va fi sesizată Curtea Constituţională privind existenţa unui conflict de natură constituţională între guvern, în calitate de organizator al alegerilor europarlamentare şi parţiale parlamentare şi locale, şi preşedintele României.

Concret este vorba de implicarea lui Traian Băsescu în campanie electorală, prin publicarea unor fotografii cu însemnele PMP şi prin anunţurile făcute de preşedinte atât de la microfonul Administraţei Prezidenţiale, cât şi la unele televiziuni prin care se poate interpreta că a îndemnat electoratul să voteze pentru PMP.

Premierul Ponta a menţionat că CCR va trebui să decidă dacă preşedintele are dreptul sau nu să se implice partizan în campania electorală. El a menţionat că răspunsul CCR poate constituii, într-un anumit caz, un precdedent. „Dacă judecătorii CCR vor aprecia că preşedintele a procedat legat, atunci vom avea o mare problemă, pentru că legislaţia interzice expres anumitor categorii, judecători, militari, prefecţi, să se implice în campania electorală.

Ponta nu a sesizat CCR şi în cazul Primăriei Satu Mare

Deja unii analişti politici au apreciat că gestul premierului Ponta este unul de PR electoral. Şi acest aspect este confirmat de faptul că premierul Ponta nu a procedat cu aceeaşi unitate de măsură şi într-un alt caz flagrant: arborarea steagului unui partid politic (al PSD – n.a.) alături de steagul României pe frontispiciul unei primării, Este vorba de primăria din Satu Mare. Nicio lege nu permite vreunei primării să arboreze steagul unui partid politic, cu atât mai puţin în campania electorală. Dar despre ce s-a întâmplat la Satu Mare (cu ocazia vizitei premierului în municipiu), Victor Ponta nu a suflat nicio vorbă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.