Kovesi și baronii: „Deși în unele situații bănuiesc că au dosar penal, comit în continuare acele fapte”

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat, duminică, în emisiunea ”Actualitatea Românească” de la B1 TV, referindu-se la baroni, fără a-i numi însă astfel, că aceștia se gândesc că nu pot fi prinși și, mai mult, deși unii dintre ei știu că se află în atenția DNA, nu se opresc, comit în continuare infracțiuni.

„Este posibil să fie siguri pe ei. Este posibil să fie convinși că, dacă ocupă o anumită funcție, sunt intangibili. Probabil se gândesc că au niște măsuri de prevedere sau de precauție pe care și le-au luat înainte și nu pot fi prinși, se gândesc că ei sunt mai inventivi sau mai deștepți decât procurorii și iată că nu este așa”, a afirmat șefa DNA.

Referindu-se la anchetarea baronilor, Kovesi a spus că unii, deși bănuiesc că sunt cercetați, comit în continuare fapte penale.

„Avem foarte multe persoane din medii de afaceri, care vin și denunță astfel de fapte de corupție, unele care reclamă că li s-a propus sau li s-a solicitat în mod direct achitarea unor comisioane sau a unor sume de bani pentru a obține contracte sau de la oameni de afaceri care sunt implicați în diverse proceduri și care niciodată nu au șanse să obțină un contract public, pentru că se știe, într-o anumită localitate, întotdeauna firma X câștigă licitația. Apoi este cealaltă parte a cetățenilor, a celor pe care noi îi cercetăm. Am constatat că, deși în unele situații bănuiesc că au dosar penal sau chiar sunt puși în gardă, cu ghilimelele de rigoare — se scurg anumite informații din cadrul procedurilor pe care le derulăm — cu toate acestea, ei comit în continuare acele fapte„, spus procurorul șef al DNA.

Conform lui Kovesi, de multe ori,  aceștia chiar au discuții cu martori sau cu persoane din anturajul lor, cărora le spun: „Cred că mă cercetează DNA” și, cu toate acestea, ei continuă să comită faptele penale.

„Niciodată nu i-am auzit: „Gata, cred că sunt investigat de DNA. Eu nu mai vreau să comit nicio faptă penală”, a susținut ea.

Referitor la rețelele de corupție din justiție, Kovesi a susținut că reprezintă o prioritate pentru DNA, fiind ”constituit şi un birou care are ca principală activitate combaterea corupţiei în sistemul judiciar”.

”Combaterea corupției în sistemul de justiție reprezintă o prioritate a DNA. E extrem de important. Colegii nu au niciun fel de timiditate pentru a acţiona când există suspiciuni. Anul trecut, am avut un dosar când suma pretinsă a fost de 1 milion de euro, din care suma predată a fost de 600.000 de euro”, a afirmat Kovesi.

”Cred că marea majoritate a magistraţilor sunt cinstiţi şi îşi fac treaba, dar exisă un procent de 1-2% care sunt cercetaţi. Sunt anumite localităţi unde se ştie despre X că toate dosarele ajung la el şi soluţiile se dau cum se dau. Cei mai mulţi care au fost prinşi aveau multe sesizări la Inspecţia judiciară care au fost clasate sau date la o parte”, a spus Kovesi.

Aceasta spune că a fost constituit chiar un birou care are ca principală activitate combaterea corupţiei în sistemul judiciar.

”Am constituit şi un birou care are ca principală activitate combaterea corupţiei în sistemul judiciar. Au fost multe dosare în care s-a dovedit săvârşirea faptei fără interceptări. Niciun infractor nu e mai deştept decât un procuror DNA, la un moment dat îi prindem. Sunt şi dosare vechi de 8 ani, încercăm să sesizăm inspecţia judiciară să facă un control. Există un pericol ca unele dosare să se prescrie. Şi ne întoarcem din nou la inspecţia judiciară şi la rolul activ pe care ar trebui să îl aibă”, a continuat procurorul șef al DNA.

”Judecătorul la care se prescrie un de dosar ar trebui să primească cel puţin o sancţiune disciplinară”, a mai spus Laura Codruța Kovesi, răspunzând unei întrebări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.