Casa Francis Kurkdjian – rafinament într-o sticlă de parfum

Câştigător al premiului Prix François Coty la vârsta de doar 31 de ani, urmat, la 40 de ani, de importanta distincţie „Chevalier des Arts et Des Lettres”, Francis Kurkdjian este unul dintre cei mai de renume parfumieri contemporani.

Născut în Paris, pe 14 mai 1969, de origine francezo-armeană, la vârsta de 26 de ani a creat pentru Jean Paul Gaultier parfumul Le Male, unul dintre cele mai bine vândute parfumuri în întreaga lume. Acqua di Parma, Christian Dior, Giorgio Armani, Guerlain, Jean Paul Gaultier, Juliette Has A Gun, Kenzo, Versace şi Yves Saint Laurent sunt doar câteva dintre casele de parfumuri pentru care talentatul parfumier a creat în ultimii 14 ani.

Dorind să urmeze, iniţial, Şcoala de Dans Paris Opera, dar fiind respins, a decis, în 1985, să devină parfumier. A absolvit şcoala de parfumerie ISIPCA de la Versailles, s-a înscris la Quest International în Paris, realizând, în paralel, un masterat la Institutul de Marketing de lux de la Paris.

În loc să se plaseze confortabil în cariera strălucită a unui parfumier la început de drum, acesta s-a plasat ca un deschizător de drumuri, recreând parfumul Mariei Antoaneta, întorcându-se în timp la începuturile secolului 17, la originile parfumului.

A creat, de asemenea, instalaţii olfactive gigantice în spaţii emblematice, făcându-i pe oameni să viseze la performanţele sale parfumate, efemere şi spectaculoase şi a fost onorat cu „Chevalier des Arts et des Lettres” de către guvernul francez, în 2009.

Și-a înfiinţat propria parfumerie de lux, în 2009, în Paris, ce îi poartă numele, fiind prima parfumerie contemporană ce are denumirea unuia dintre cei mai celebri parfumieri. “O casă de parfumuri are un suflet şi o istorie. Toate emoţiile dau viaţă visului meu, acela de a crea parfumuri care să îi facă fericiţi pe cei din jurul meu”, spune Francis Kurkdjian despre casa de parfumuri ce îi poartă numele.

Oud (distribuit în România în exclusivitate împreună cu celelalte parfumuri Kurkdjian prin magazinele Beautik) este una dintre loviturile celebrului parfumier, câştigător în anul 2013 pentru cel mai bun parfum nou independent. El reprezintă o interpretare modernă a parfumurilor arabice antice.

Francis Kurkdjian a folosit Oud din Laos, unde este lemnul cel mai pur şi mai preţios. Oud este îmbogăţit cu note lemnoase şi condimentate de cedru, patchouli şi şofran.

Maison reprezintă ideea de libertate, senzualitate, un delicat perfecţionism. Acesta este ghidat de feeric, dar în acelaşi timp de coduri precise: puritate, refinament, veşnicie, inspiraţie şi îndrăzneală, toate printr-un clasicism reinventat.

Parisul este inspiraţia sa: monumente maiestuoase luminate, acoperişuri gri ce dau o notă de magie şi turle aurii ce parcă ating cerul. Nuanţele de gri şi auriu şi elementele întunecate ale zincului sunt elementele definitorii ce se regăsesc în designul sticlelor sale. (A.D.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.