Monumentele Revoluției de la Timișoara se degradează pe zi ce trece

Monumentele martirilor Timișoarei, ridicate pe locurile unde au avut loc cele mai sângeroase represiuni în timpul revoltei din 1989, au fost lăsate de izbeliște de către municipalitate și se degradează pe zi ce trece, în timp ce primarul orașului este preocupat de războiul cu ciorile.

Cele 11 monumente amplasate în locurile de martiraj din 1989 au fost ridicate prin grija Asociației Memorialul Revoluției, cu sprijin financiar obținut din donații publice și sponsorizări. Artiști de renume au lucrat la cele 11 sculpturi, iar soclurile pentru acestea au fost realizate de un serviciu al Primăriei Timișoara.

Astăzi, unele dintre cele mai importante monumente sunt degradate, soclurile au rămas fără plăcile din marmură, iar sistemul de iluminat artistic e la pământ.

Așa arată și ansamblul ”Martirii”, aflat în apropierea Muzeului Banatului, dar și la foarte mică distanță de primărie. Monumentul a fost realizat de sculptorul Petru Jetza, din bronz, dar de pe soclul pe care a fost amplasat au dispărut și plăcile ce conțineau cuvintele ”În memoriam, decembrie 1989”.

Un alt ansamblu, intitulat ”Deschidere” și care a fost amplasat pe Calea Martirilor, e înconjurat de buruieni, iar părculețul în mijlocul căruia se află a fost lăsat în paragină. De iluminat artistic nici nu mai poate fi vorba, aranjamentele florale s-au uscat acum 10 ani, iar băncile se rup de ruginite ce sunt. Lucrarea, cea mai mare dintre toate monumentele ridicate în memoria martirilor Timișoarei, îi aparține sculptorului german Ingo Glass.

”Toate cele 11 lucrări au fost realizate în perioada 1992-1999, după care am trimis o adresă Primăriei Timișoara să le preia în îngrijire, ele aflându-se pe domeniul public. Mai mult, toate soclurile pe care se află lucrările au fost realizate de un serviciu al primăriei, pe o bucată de teren pusă la dispoziție de aceeași primărie. Memorialul Revoluției a contribuit la realizarea statuilor, dar nu avem nici puterea financiară, nici dotare tehnică să ne ocupăm de îngrijirea lor. Trebuie ca primăria orașului să găsească o soluție pentru acest lucru”, a declarat, pentru cotidianul.ro, Traia Orban, președintele Asociației Memorialul Revoluției de la Timișoara.

Primarul Nicolae Robu nu a dorit să răspundă întrebărilor legate de starea monumentelor, fiind, probabil, mult mai interesat de războiul cu ciorile din oraș sau de găsirea unui investitor la echipa de fotbal ACS Poli. Primarul uită sau se face că uită că ascensiunea sa profesională, la Universitatea Politehnică Timișoara, dar și alegerea sa ca prim edil al urbei a fost posibilă tocmai datorită eroilor de la Revoluția din 1989. Jertfa de atunci a timișorenilor a dus la căderea sistemului comunist totalitar și la instaurarea democrației în România. Tocmai de monumentele ridicate în cinstea acestor eroi, primarul Timișoarei nu a găsit însă timp să se ocupe, în 16 luni de mandat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.