O nouă bombă luni noaptea în lumea bună a fotbalului

Cum se poate rata un titlu în 9 minute. Triplu thriller în Spania. Ruşinea lui Mourinho. Steaua a scăpat de o echipă incomodă în turul III şi de una puternică în turul IV în Europa.

Titlul pierdut în 9 minute

Duminică 27 aprilie, FC Liverpool avea nevoie de o victorie acasă în faţa rezervelor de la Chelsea pentru a avea în proporţie de 90% titlul de campioană a Angliei în buzunar, după o secetă de 24 de ani. Şi un egal era de acceptat, cu condiţia obţinerii a 6 puncte în ultimele 2 etape. Se ştie ce a fost: rezervele lui Chelsea au bătut cu 2-0 şi situaţia în Premier League s-a incurcat rău de tot: prima favorită la titlu (teoretic obţinut la golaveraj) a devenit Manchester City (cu condiţia să nu piardă niciunul dintre cele 3 meciuri pe care le mai avea de jucat, iar Chelsea a reintrat în cărţi, depinzând însă şi de câteo defecţiune ale celorlalte două competitoare.

Duminică, la Londra a explodat însă bomba: Chelsea nu a reuşit să treacă pe teren propriu de Norwich City, echipă retrogradată în proporţie de 98%. Tabela de marcaj a arătat un scor alb, şi Chelsea spunea adio titlului. Cu o zi înainte, Manchester City bătea în deplasare, greu, cu 3-2 la Everton şi era în grafic.

Urma luni noaptea un meci uşor pentru Liverpool, la Londra în faţa unui Crystal Palace fără griji şi fără obiectiv. Un scor fluviu sau o victorie strânsă coroborată cu o defecţiue a „cetăţenilor” aducea „înapoi” titlul pe Anfield Road. În minutul 55, scorul era de 3-0 pentru „cormorani” şi toată lumea se aştepta la un „set”. Un 6-0 ducea din nou Liverpool în postura de mare favorită la titlu. Ceea ce a urmat întrece orice închipuire: în minutele 79, 81 şi 88 modesta echipă gazdă (Crystal Palace a revenit după 9 de „exil” din Championship, de unde era chiar să retrogradeze în 2010 şi 2011) înscrie trei goluri unei apărări complet derutate a „cormoranilor”. Un 3-3 care – dacă nu se întâmplă minuni – a făcut-o deja pe „City” Campioană. Situaţia în clasament este următoarea:

1. Liverpool 37 meciuri, 81 puncte
2. Man.City 36 meciuri, 80 puncte
3. Chelsea 37 meciuri, 79 puncte

Liverpool joacă ultima etapă acasă cu Newcastle (echipă fără obiectiv)
Chelsea joacă în deplasare la retrogradata Cardiff City
Manchester City mai are de jucat acasă cu Aston Vila şi West Ham United, ambele fără obiectiv. „City” câştigă titlul dacă face minim 4 puncte în cele două meciuri, pentru că la egalitate de puncte cu Liverpool o întrece la golaveraj.

Chelsea a câştigat „Big Four”, dar fără folos

În clasamentul virtual dintre primele patru clasate, Chelsea a ocupat detaşat locul 1. Fără folos, din moment ce are doar şanse teoretice la titlu. Echipa lui Mourinho în afară de ruşinosul 0-0 cu Norwich, a mai pierdut 3 puncte uriaşe la precentul meci acasă, 1-2 cu Sunderland (echipă care s-a salvat de la retrogradare scoţând în ultimele 3 deplasări 7 puncte, în ordine de la Manchester City – 2-2, Chelsea – 2-1 şi Manchester United – 2-0.) Rezultatele şi clasamentul Big Four arată astfel:

Liverpool – Manchester City 3-2 şi 1-2
Liverpool – Arsenal 5-1 şi 0-2
Arsenal – Chelsea 0-0 şi 0-6
Chelsea – Manchester City 2-1 şi 1-0
Chelsea – Liverpool 2-1 şi 2-0
Manchester City – Arsenal 6-3 şi 1-1

1. Chelsea 6 5 1 0 13 – 2 16
2. Man.City 6 2 1 3 12 – 11 7
3. Liverpool 6 2 0 4 10 – 11 6
4. Arsenal 6 1 2 3 7 – 18 5

Trei bombe în Spania

Şi în „Primera” s-au petrecut „minuni” sau mai bine zis dezastre la cele trei mari „case” ale fotbalului din Spania. Sâmbătă 3 mai, Barcelona a făcut 2-2 (a fost egalată în min.90+1) cu Getafe, echipa antrenată de Contra şi care se luptă să scape de la retrogradare. În acel moment, la Barcelona s-a pus „cruce” titlului de campioană. Duminică seara, la orele 19.00 agenţiile de presă din întreaga lume au mai anunţat o bombă: liderul clasamentului şi una din finalistele Ligii Campionilor, Atletico de Madrid pierdea cu 0-2 la echipa de pe locul 11, Levante, o echipă care în ultimele 4 meciuri acasă pierduse 3 (dintre care unul cu deja retrogradata Betis Sevilla) şi făcuse un egal cu Getafe.

Din acel moment, Real Madrid devenea principala favorită la titlu. Dar…

Duminică spre luni, la ora 01.00 (ora României) a explodat a treia bombă, de această dată pe Santiago Bernabeu: Real Madrid abia a reuşit ( în minutul 90+1) să egaleze, 2-2, pe obosita şi zdruncinata FC Valencia, care joi noaptea pierduse în minutul 90+4 calificarea în finala Europa League. Această a treia bombă repune pe Atletico în drepturi şi, prin jocul rezultatelor şi Barcelona poate spera să-şi salveze sezonul. Clasamentul la vârf arată astfel cu două etape înainte de final:

1. Atletico Madrid: 36 meciuri, 88 puncte
2. FC Barcelona: 36 meciuri 85 puncte
3. Real Madrid 35 meciuri, 83 puncte.

Atletico mai are de jucat cu Malaga (acasă) şi FC Barcelona în deplasare
FC Barcelona joacă în deplasare la Elche (în zona retrogradării) şi acasă cu Atletico
Real Madrid are două deplasări, la Valadolid (se luptă să scape de retrogradare) şi la Celta Vigo (fără emoţii) şi acasă cu Espanyol Barcelona (echipă fără obiectiv). Există posibilitate ca să se înregistreze egalitate de puncte între primele două clasate sau chiar între primele 3 clasate. Crucial este meciul dintre Barcelona şi Atletico. Indiferent de situaţie, Real Madrid iese prost în situaţia în care termină la egalitate de puncte cu oricare din cele două, pentru că rezultatele directe o dezavantajează.

Real – Atletico 0-1
Atletico – Real 2-2
Barcelona – Real 2-1
Real – Barcelona 3-4
Atletico – Barcelona 0-0
Barcelona – Atletico ?

Steaua „scapă” de N.K. Maribor şi Sparta Praga

Bombe şi dezastre s-au înregistrat şi în lumea mai puţin bună a fotbalului. În Cypru ceea ce părea acum o lună doar o posibilitate este pe cale să se realizeze: Apoel Nicosia este cu 3 etape înainte de final la 6 puncte de AEL Limassol, după ce a pierdut în deplasare la Apollon şi, surpriză uriaşă, 1-2 acasă cu Ermis Aradippou şi mai are şi meci în deplasare la AEL.
Rezultatele din play-off-ul din Cipru o avantajează foarte mult pe Steaua. Campioana Ciprului este calificată direct în turul III al Ligii Campionilor. Apoel Nicosia are un punctaj UEFA care îi conferă poziţia de cap de serie atît în turul III, cât şi în play-off dacă se califică. Dar cum AEL este 95% campioană şi aceasta are un punctaj UEFA foarte slab, se produc permutări la nivelul capilor de serie. Astfel, în turul III, „urcă” N.K. Maribor cap de serie. Campioana Sloveniei este o echipă incomodă şi care a obţinut anul trecut rezultate meritorii în cupele europene. Devenind cap de serie, Maribor nu mai poate să fie un adversar pentru Steaua. Totodată, în play-off, urcă în cvintetul capilor de serie Sparta Praga, o echipă destul de puternică şi cu foarte multă experienţă în Europa. Dacă se respectă calcule hârtiei, în play-off s-ar putea înregistra următoarea situaţie:

Capi de serie

Austria: FC Salzburg – 46.185
România: Steaua – 39.451
Scoţia: Celtic Glasgow – 36.813
Belarus: Bate Borisov – 33.725
Cehia: Sparta Praga – 28.870

Non-capi de serie

Croaţia: Dinamo Zagreb – 23.925
Bulgaria: Ludogorets – 18.125
Israel: Maccabi Tel Aviv – 17.875
Moldova: Sheriff Tiraspol – 17.075
Slovenia: N.K. Maribor – 16.200

Notă: non-capii de serie din play-off sunt capi de serie în turul III.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.