Olguţa Vasilescu are o mare problemă cu ANI pentru justificarea sumei de 50.000 euro

Casa din imagine este cea pe care primăriţa Olguţa Vasilescu şi-a cumpărat-o acum 3 luni în Craiova. Craiovenii ştiu că imobilul este considerat de localnici ca fiind lovit de blesteme. Şi pe Olguţa, se pare, a ajuns-o unul, întrucît Declaraţia de avere o aruncă în braţele ANI pentru aproape 50.000 euro ce nu pot fi justificaţi!

ANI trebuie să descopere de unde a scos Olguţa 48.100 euro

Declaraţiile de avere ale Olguţei Vasilescu sînt cît se poate de clare, întrucît între cea depusă la preluarea mandatului de primar şi cea din 14.02.2013 există doar deosebirile legate de contractarea unui credit de 111.900 euro de la Garanti Bank şi achiziţionarea unei case cu cîteva zile înainte de depunerea Declaraţiei de avere.

Cu toate acestea, primarul Craiovei şi-a creat o mare problemă cînd a cumpărat casa din imagine, întrucît datele din Declaraţia de avere scot la iveală suma de 48.100 euro care nu se regăseşte nicăieri!

După cum se observă, în Declaraţia de avere postată prompt de Olguţa Vasilescu pe site-ul Primăriei Craiova figurează creditul de la Garanti Bank S.A. în valoare de 111.900 euro.

De asemenea, la rubrica „Active financiare” nu figurează nici un depozit bancar şi nici un împrumut, deşi veniturile familiei sînt destul de mari, numai soţul încasînd de la CNVM un salariu de peste 150 milioane lei lunar! Dar lipsa depozitelor sau a economiilor poate fi explicată de cheltuielile din campania electorală de anul trecut.

Cu toate acestea, într-o conferinţă de presă, Olguţa Vasilescu a declarat:

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010, mi-am reactualizat declaraţia de avere, având în vedere că am achiziţionat un teren de 654 mp, pe care se află două construcţii de 127 mp şi 67 mp, plus anexele de 11 mp, 37 mp şi 7 mp. Suma totală investită a fost de 160.000 de euro, în acest sens contractând un credit 111.900 de mii de euro de la Garanti Bank. Având în vedere principiul transparenţei, am decis să transmit şi acest comunicat presei, după reactualizarea declaraţiei de avere” (ziarul „Cuvântul libertăţii”, 15.02.2013).

Un calcul simplu arată că diferenţa dintre suma plătită pentru casă şi creditul luat de la bancă este de 48.100 euro, care nu se regăseşte nicăieri în Declaraţia de avere!

Agenţia Naţională de Integritate (celebra ANI) trebuie să lămurească urgent această situaţie, întrucît Olguţa Vasilescu deţine de aproape un an funcţia de Primar al municipiului Craiova.

Olguţa Vasilescu a cumpărat casa la suprapreţ!

Din întîmplare, redacţia noastră a intrat în posesia unor documente care arată istoricul acestei case pe care a cumpărat-o Olguţa Vasilescu.

Această casă a aparţinut lui N.S., un om de afaceri craiovean, care a contractat în 2007, prin firma sa SC Naturo Product SRL, un credit de la UniCredit Ţiriac Bank, care a cumulat în timp, prin neachitare, o creanţă de 873.398,77 RON.

Banca a scos imobilul la vînzare, fiind cumpărat prin adjudecare la 5 septembrie 2011 de către craioveanul P.C. cu suma de 634.168,50 RON, adică 146.460 euro.

Iată documentul prin care P.C. a devenit proprietarul imobilului din Craiova, Strada Eroilor nr. 112 (fostă IC Frimu nr. 104), precum şi schiţa de amplasament:

Acest imobil a fost cumpărat în februarie 2013 de către primăriţa Olguţa Vasilescu, pentru care a plătit, conform propriei declaraţii, suma de 160.000 euro, adică 692.800 RON.

Se observă că, deşi preţul caselor a scăzut dramatic în ultimii ani, Olguţa Vasilescu a plătit o sumă mai mare cu 58.632 RON, adică 13.540 euro, decît cea cu care P.C. cumpărase casa de la bancă în 2011! Dar poate că diferenţa a fost încasată de vreo agenţie imobiliară care a intermediat afacerea. Rămîne însă diferenţa uriaşă dintre suma luată de Olguţa Vasilescu de la bancă şi suma plătită pentru casă, pe care numai ANI poate s-o lămurească.

Suveica – modalitatea cu care se dă şpagă funcţionarilor

Fără vreo legătură cu modul în care Olguţa Vasilescu a achiziţionat imobilul despre care vorbim, precizăm că astfel de tranzacţii supraevaluate se întîlnesc atunci cînd un funcţionar primeşte o şpagă, însă veniturile sale declarate nu i-ar permite o astfel de achiziţie.

În acest caz, cineva achită în numele lui un imobil sau un bun foarte scump, în timp ce funcţionarul ia un credit de la o bancă pentru a justifica suma echivalentă, după care, într-un timp foarte scurt, funcţionarul vinde imobilul, rămînînd cu suma respectivă în cont, de data aceasta justificată tocmai din această tranzacţie finală!

Această metodă este cunoscută sub numele Suveica şi este foarte greu de demonstrat dacă nu se urmăreşete cu atenţie felul în care se desfăşoară astfel de „afaceri”.

Repetăm, descrierea acestei Suveici nu are legătură cu casa Olguţei Vasilescu, mai ales că, în acest moment, imobilul îi aparţine. Singura problemă a Olguţei Vasilescu este aceea de a demonstra de unde provine suma de 48.100 euro care nu se regăseşte în Declaraţia ei de avere!

Casa cumpărată de Olguţa Vasilescu este considerată o „casă blestemată”

Primăriţa Craiovei pare să se fi grăbit să cumpere un imobil, fără să se intereseze de istoricul casei.

Chiar de la primul proprietar am aflat că e ceva în neregulă cu această casă. N.S. era, după Revoluţie, un tînăr amărît care, prin multe sacrificii, a reuşit să adune din străinătate o sumă de bani cu care a pus pe picioare o afacere de succes, cunoscută bine de către craioveni. Firma sa aducea din străinătate mobilier, obiecte electrocasnice şi de grădină, foarte apreciate, astfel încît majoritatea craiovenilor i-au trecut pragul, contribuind astfel la prosperitatea sa.

Totul a mers ca pe roate, pînă cînd şi-a construit casa din Str. Eroilor nr. 112, unde s-a mutat cu familia. „Chiar din prima zi, auzeam tot felul de zgomote în casă. Nu ştiam de unde vin şi toată familia începuse să se teamă, deşi eu le ziceam că aşa e la casă nouă, că troznesc grinzile pînă se lasă”, îi spunea proprietarul unui prieten care ar fi vrut să cumpere casa de la banca unde aceasta era pusă drept garanţie. Evident, auzind povestea casei, prietenul lui N.S. a renunţat să se mai prezinte la licitaţia organizată de bancă!

Revenind la momentul care ar fi trebuit să însemne o mare bucurie pentru N.S., am aflat că, la scurt timp după ce acesta s-a mutat în casă, afacerea sa a început brusc să nu mai meargă, deşi produsele aduse erau din ce în ce mai bune, iar preţul de vînzare era incomparabil cu piaţa. Încet, încet, spectrul falimentului s-a arătat, astfel încît n-a mai putut să-şi achite creditul la bancă, iar Primăria făcea demersuri ca tocmai terenul unde îşi avea depozitul să-l restituie unui proprietar fictiv!

În acest fel, casa din Str. Eroilor nr. 112 a ajuns să fie scoasă la vînzare, fiind achiziţionată de P.C. prin actul de mai sus.

Ciudat este că, deşi cumpărase casa în 2011, după spusele vecinilor, nici noul proprietar n-a locuit acolo sau, dacă a făcut-o o vreme, a renunţat să mai stea în „casa blestemată” din motive pe care doar le bănuim!

Acum a venit rîndul Olguţei Vasilescu să ia casa, dar poate că primăriţa va reuşi să înlăture blestemul, să alunge spiritele rele din această casă, astfel încît să rămînă fericitul proprietar al imobilului din Strada Eroilor nr. 112, chiar dacă acum acel blestem istoric al casei o face să dea explicaţii la ANI pentru acei blestemaţi de 50.000 euro care nu ies la socoteală în Declaraţia ei de avere!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.