Ponta a căzut în capcana isteriei prompteristelor

Miercuri, un draft de ordonanţă de urgenţă, interpretat eronat de o agenţie, a declanşat o isterie în rândul televiziunilor de ştiri care au anunţat o apocalipsă a concedierilor în companiile de stat. Premierul a căzut în capcana prompteristelor. Lucrurile s-au clarificat într-un fel, dar premierul, din raţiuni de neînţeles, a retras draftul.

Titluri isterice în media

Miercuri, după ce o agenţie de ştiri a interpretat eronat un draft de OUG supus dezbaterii publice pe site-ulMinisterului Economiei (deci nu era vorba de un document aflat pe masa guvernului), televiziunile de ştiri au declanşat a doua isterie a zilei (după cea referitoare la „soarta” animalelor lui Nuţu Cămătaru) şi au anunţat disponibilizări masive în companiile de sta. Iată câteva titluri: Încep CONCEDIERILE în 16 companii din energie. Vezi LISTA companiilor vizate de Guvern” (RoTV); Guvernul începe un program de concedieri în 15 companii din energie, până în 2018 (Realitatea TV); Guvernul începe un program de concedieri în 16 companii din energie. Vezi lista companiilor vizate (Antena3).

La televiziuni, făcătorii de ştiri au mărit confuzia. Nimeni nu a precizat că este vorba de un document aflat doar în faza de dezbatere publică şi, de asemenea, nimeni nu a menţionat că nu este vorba de un program de concedieri, ci de continuarea unui proiect de protecţie socială. Nu ştim în ce procent deformarea realităţii s-a datorat intenţiei şi manipulării sau inculturii economico-politice a producătorilor de ştiri.

Ponta, o primă reacţie corectă

Luat la întrebări de ziarişti, miercuri, premierul Ponta a reacţionat corect. A afirmat că proiectul nu se află pe masa guvernului şi că nu este vorba de niciun program de concedieri. Premierul a precizat însă că „este nevoie întotdeauna, şi în administraţie, de restructurări. De fapt, fiecare companie privată, şi cele la care lucraţi dumneavoastră, continuu se adaptează pieţei şi situaţiei financiare, dar nimeni nu vine acum să dea cu bomba prin piaţă că nu stiu ce restructurare se face pe la vreun trust sau la vreo companie. Ceea ce ştiu este că, în mod clar, şi companiile la care statul este în continuare acţionar trebuie încet-încet să intre într-o logică în care să nu creeze pierderi”. Cu alte cuvinte, premierul a precizat clar ce trebuie să se întâmple la companiile de stat. Iar faptul că acestea nu trebuie să creeze pierderi se traduce prin restructurare care presupune şi unele concedieri inerente. În niciun caz însă acest aspect nu reprezintă un program de concedieri masive.

Două ore mai târziu, după ce s-a informat despre ce este vorba, Ponta a dat o explicaţie clară ca bună ziua: „În presă se spune că o să începem un program de dat oameni afară din companiile de stat. Acum 7 ani, printr-o OUG adoptată în 2006, s-a aprobat protecţia socială a persoanelor disponiblizate prin concedieri colective ca urmare a reorganizării unor companii. Deci, ştirea e foarte proaspată, de acum 7 ani. Aceasta prevedere legală a fost de fiecare dată prelungită, prin OUG în 2009 a Guvernului Boc şi va fi prelungită şi de noi, pentru că prevede nişte drepturi în favoarea angajaţilor în cazul în care, din 2006 şi până în 2018, apar situaţii importante pentru angajati. Deci, de la faptul că OUG din 2006 care se prelungeste tot timpul, astăzi toată ziua aşteptam să aflam cum dăm noi oameni afară”.

După şedinţa de guvern de miercuri, a ieşit şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cu explicaţii similare („Guvernul nu are în vedere demararea unui proces de disponibilizari, ci va prelungi o forma de protecţie socială prevăzută de o OUG în 2006 şi care a expirat în 2012”. Ministrul Economiei a menţionat, de fapt ceea ce ştie toată lumea, că „pot sau nu să existe concedieri”), şi totul părea clarificat.

Ponta, reacţie de om speriat de ştirile prompteristelor

Lovitură de teatru joi dimineaţa. Pe site-ul guvernului apare următorul comunicat al biroului de presă al executivului, adică un text plecat de la prim-ministru: „Guvernul României nu a discutat şi nu a aprobat un astfel de proiect. Aşa cum a declarat Primul-ministru Victor Ponta ieri, singurul proiect susţinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevăzute în OUG 116/21.12.2006.

Proiectul afişat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului României şi nu este susţinut de acesta.

Primul-ministru i-a cerut Ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă acest proiect de pe site-ul Ministerului şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului”.

Acest comunicat este unul halucinant. Pe de o parte, se precizează, corect, că guvernul susţine prelungirea termenelor din OUG 116/2006, dar, pe de altă parte, anunţă că nu susţine proiectul afişat pe site-ul Ministerului Economiei şi cere ca acesta să fie retras. Dar, de fapt, pe site-ul Ministerului Economiei se afla proiectul de ordonanţă care prelungea termenele OUG 116/2006. Este inexplicabilă această contradicţie apărută într-un comunicat de câteva rânduri. Este posibil ca premierul Victor Ponta să nu fi vrut să se afle (anexa 1 din proiectul OUG) lista companiilor de stat care pot efectua concedieri. În acelaşi timp, exista şi o altă anexă cu o listă de companii care pot face angajări. Dar, atenţie, niciunde nu se face vreo referire concretă la disponibilizări, iar Varujan Vosganian a precizat că pentru concedieri colective se emit hotărâri de guvern. Cu toate acestea, joi, ministrul Economiei a retras de pe site-ul ministerului proiectul de ordonanţă.

Vosganian a revenit cu explicaţii

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, după ce a retras proiectul de pe site, a revenit cu explicaţii. El a întărit ceea ce a spus miercuri şi a precizat din nou că nu este vorba de un document care să prevadă disponibilizări, ci un document referitor la protecţia socială a celor care urmează – inerent, în funcţie de situaţia companiilor de stat – să fie concediaţi şi a mai arătat că acest proiect de protecţie socială este prevăzut în programul de guvernare al USL. De asemenea, Vosganian a mai afirmat că proiectul de OUG a fost aprobat de Consiliul Economic şi Social.

Alte afirmaţii ale ministrului Economiei: „Cei care au solicitat ca acest act normativ să fie urgentat au fost reprezentanţii sindicatelor, care au cerut prelungirea cadrului legal pentru persoanele care ar putea fi disponibilizate. (…) Potrivit legii, un astfel de text o dată intrat în dezbatere trebuie pus pe site. Are în vedere faptul că e o prelungire şi nu e un text complet nou (…) Şi eu aş fi făcut la fel în locul primului ministru, dacă nu vedeam un proiect în cadrul ministerului pe care îl conduc nu puteam să-l susţin până când nu-l vedeam (…) Nu aş vrea să se creadă din faptul că acest text spune «persoanele care vor fi disponibilizate» că toate persoanele care lucrează în acest domeniu (cel energetic – n.a.) simt asupra lor pericolul disponibilizari”.

Cum va reacţiona Ponta după noul titlu din presă?

Dacă premierul Ponta a reacţionat joi sub imperiul emoţiilor şi luând drept bune titlurile isterice de la televiziunile de ştiri (repetăm, după ce miercuri a reacţionat corect), suntem curioşi să vedem cum va reacţiona acum după noul titlu apărut în presă: „Ministerul Economiei retrage de pe site OU privind protecţia socială a persoanelor concediate” (Mediafax). (După cum se vede, a dispărut referirea la un OU privind disponibilizările – n.a.) Un titlu corect dat acum. Dar incomod pentru un social-democrat, cum este premierul Ponta. Care va fi făcut responsabil – pe bună dreptate – că, social-democrat fiind, a retras din dezbatere un proiect… de factură social-democrată.

Oricum, ceea ce s-a întâmplat joi trebuie să fie o învăţătură de minte pentru premierul Ponta, care nu mai trebuie să cadă în capcana titlurilor isterice din media şi să dezavueze acte normative pe care iniţial a anunţat că le susţine. Şi care, adăugăm, sunt şi necesare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.