Protest cu îmbrânceli în Capitală. Cum s-a încercat confiscarea manifestării de către oamenii lui Băsescu

Câteva sute de persoane au ieșit, duminică, în stradă, în Capitală pentru a protesta faţă de acţiunile din această săptămână ale parlamentarilor. Manifestaţia a purtat şi un nume: „Protest împotriva puşlamalelor din Parlament”.

Manifestanţii s-au adunat la Universitate, de unde au plecat ulterior la Guvern. Protestatarii au purtat zeci de bannere cu mesaje îndreptate împotriva parlamentarilor, precum „Parlament penal fugi de tribunal” sau „Parlamentarii României, teroriştii democraţiei”. La Universitate, protestatarii nu s-au rezumat însă doar la parlamentari. S-au auzit scandări pe tema gazelor de şist şi împotriva Jandarmeriei, dar şi împotriva Guvernului și a lui Ponta, cu precădere. Protestatarii au scandat: „Uniţi salvăm toată România”, „De Crăciun şi Revelion fără Ponta şi Chevron”, „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu”.

De asemenea, de la portavoce s-a scandat împotriva presei şi a jurnaliştilor, conform corespondentului Hotnews: „Presa română, plină de minciună”, „Să vină presa, să-i scoatem lesa”.

Un grup de protestatari care a scandat „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu” a fost huiduit de un alt grup, care a strigat la rândul său doar „Ponta, demisia”. 

UPDATE  19.05. Manifestanţii au ajuns în faţa Guvernului după ora 19.00. Se scandează „Demisia”. Unii dintre ei se îmbrâncesc cu jandarmii. Protestatari au forţat cordoanele de ordine, în dorinţa de a ajunge mai aproape de sediul Guvernului.

La un moment dat, un grup a aprins o torţă pe care au aruncat-o spre jandarmi. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a-i domoli pe unii manifestanţi. Conform purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, citat de digi24.ro, în Piața Victoriei au fost prezenți și membri ai Peluzei Sud de la Steaua București. Patru dintre protestatarii din Piaţa Victoriei au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la Secţia 2 de Poliţie, unul dintre ei fiind condus ulterior la spital, pentru că a cerut acest lucru.

Protestul a început să devină violent după ce manifestanţii au plecat spre Guvern.

Protestatarii s-au îndreptat spre Guvern de la Universitate, flancaţi de jandarmi. Pe drum au existat ciocniri cu jandarmii. Manifestanţii au ocupat Calea Victoriei şi Bulevardul Regina Elisabeta după ce au plecat de la Piața Universității. Protestatarii au pornit în marş scandând „Demisia” şi „Jos Guvernul Ponta”, în direcţii diferite, reuşind să treacă de cordoanele de jandarmi de la Universitate. Unii au ajuns pe Calea Victoriei, iar alţii pe Regina Elisabeta, blocând circulaţia pe cele două artere. Înainte de a ajunge la Guvern, aceştia s-au regrupat pe Calea Victoriei. Pe drumul spre Guvern, au avut loc îmbrânceli repetate cu jandarmii. Unii protestatari au scuipat pe o maşină a Antenei 3, potrivit imaginilor prezentate de acest post.

La protestul de duminică seară a fost prezentă şi Alina Mungiu Pippidi.

„Uniţi Salvăm”, comunitatea online unde oponenţii proiectului de la Roşia Montană s-au mobilizat săptămâni în şir pentru proteste, a postat pe Facebook un mesaj în care anunţa o manifestaţie pentru duminică în semn de protest faţă de parlamentari.

„Dacă ei confiscă democrația, noi o luăm înapoi pentru că „democrație” înseamnă demos (popor) + kratos (putere). IEȘI ÎN STRADĂ! Marți 10 decembrie 2013 va rămâne în istoria României ca ziua în care democrația pentru care s-a murit în decembrie 89 a fost subminată chiar de cei au rolul să o întrețină. Sigur, a picat legea minelor și cea a lobby-ului (care ar fi legalizat traficul de influență), dar noul cod penal favorizează infractorii parlamentari, la fel ca și legea amnistiei”, se preciza în mesajul de mobilizare la protest pentru duminică.

Pe respectiva pagină de Facebook, de la momentul anunţului, au curs zeci de mesaje.

Multe dintre aceste mesaje au generat însă numeroase semne de întrebare şi suspiciuni, chiar în rândul unora dintre internauţi. 

S-a dat o adevărată „bătălie” ca nu cumva să se scandeze duminică împotriva lui Traian Băsescu.

Cotidianul.ro vă prezintă câteva dintre aceste mesaje, aşa cum ele au fost postate, fără a face un proces de intenţie cuiva, ci pentru o informare completă a cititorilor săi.

Mesaj de la Daniel P. Funeriu, consilier al lui Traian Băsescu, postat pe pagina respectivă:

– „Cred că principalele manipulări pe care agresorii statului de drept le încearcă în acest moment sunt:

1) acreditarea ideii că „toți sunt la fel”, cu consecința
1′) „vina este a Parlamentului” (a clădirii Parlamentului dacă se poate )
2) ieșirea din impas prin sacrificarea lui Zgonea și salvarea capetelor principalilor vinovați (Ponta și Antonescu)
3) deturnarea protestelor din stradă de la esențial (esența este „Jos penalii politici” iar USL vrea să deturneze în „Jos toată lumea”)
4) De aici și modificarea „cover-ului”.

din experiența mea publică spun doar atât: ar fi mare păcat dacă lumea onestă ar cădea în această capcană. Ar fi o extraordinară victorie peste timp a lui Iliescu și a metodelor exersate cu măiestrie de el acum fix 24 de ani”.

Mesaje postate de internauţi care au vizitat pagina:

MESAJ – „Ce imi doresc de la protestul de azi:

1. Sa nu vina vreun politician. Nu are niciunul atat de multa credibilitate cat sa-si arate fata pe acolo si mai risca sa-si ia si bataie.

2. Protestul sa fie impotriva superimunitatii si amnistierii si gata. Nu impotriva Rosiei Montane, nu a gazelor de sist, nu a orice altceva ce ar deturna scopul nostru, care e sa impiedicam porcariile astea. Sa ne concentram, nu suntem o gasca de pustani ametiti.

3. Sa nu fie un protest anti-Basescu sau impotriva „intregii clase politice”. Nu ca Basescu si ceilalti n-ar fi rai, dar in chestiunea asta, chestiunea fata de care protestam, NU AU ABSOLUT NICIO VINA. Niciuna. Mai mult, orice transformare intr-un protest anti-Basescu ar servi tocmai scopurilor USL, care n-ar mai fi presata sa faca ce ne dorim – SA REVINA ASUPRA DECIZIILOR SI SA RESPINGA SUPERIMUNITATEA SI AMNISTIEREA. Nu am nicio indoiala, USL va incerca sa infiltreze protestul si sa-l indrepte in directia anti-Basescu. Sper sa nu se intample asa ceva si miscarea sa nu fie deturnata. Inca o data, sa ne amintim care e scopul nostru.

4. Sa vad in ce directie merge miscarea asta, Uniti Salvam, pe care am sustinut-o foarte tare la inceput (si am influentat in directia asta si multi din oamenii, destul de numerosi, care ma citesc), dar care apoi mi-a ridicat muulte semne de intrebare si mi-a dat suficiente motive sa-mi regret entuziasmul. E credibilitatea lor in joc, cel putin in ochii mei.

5. Sa nu-I mai vad pe unii precum Claudiu Craciun erijandu-se in lideri de facto ai miscarii. Cu tot respectul pentru el, cred ca se poate si fara (nu fara el, fara a face asta), mai ales ca vad ca el vede protestul tot cu „impotriva tuturor”, adica ceva diluat. Repet, sa ne concentram pe scop.

6. Sa fie oameni de toate orientarile politice si sa se simta ok la protest. Vreau sa fie si neafiliati care doar isi doresc sa pice superimunitatea, si basisti, si uselisti. Chiar daca porcaria a fost facuta de USL, nu inseamna ca multi dintre sustinatorii sai nu o considera o porcarie. Sunt sigur ca si ei isi doresc doar ca USL sa dea inapoi, punctual, pe chestia asta, nu neaparat sa pice Guvernul. Sa ne amintim fata de ce protestam !

7. Sa vina cat mai multi, sa aratam ca nu suntem rame ! Nu cu „a, daca vine nu-stiu-cine, eu nu mai vin”. Sau „sa vad ce zic altii care vor fi fost la protest, poate merg data viitoare”. Frate, hai sa vedem intai la protest despre ce vorbim ! Bai, I-ati vazut pe ucraineni ? Ne dau lectii, frate ! Suntem cumva mai prosti ? Mai blegi ?” 

– MESAJ „Motivele pentru care maine nu voi striga „Jos Basecu”, desi nu pot sa-l sufar pe Basescu:

1. Este ilogic sa strigi „Jos Basescu” maine. Daca citim textul din descrierea evenimentului de maine, vom constata ca protestam impotriva unor legi date de guvern si votate de Parlament. Basescu nu are nicio treaba cu ele.
2. Ne place sau nu, in situatia disperata in care ne aflam, Basescu este singura persoana in momentul de fata care poate sa nu le promulge. Desi sunt sigura ca suntem doar niste pioni intr-un meci intre Basescu si Ponta, care e pe cale sa devina 1 la 1, asta nu inseamna ca trebuie sa lasam niste tradatori imputiti sa ramana nepedepsiti.
3. „Jos Basescu, Ponta, Antonescu” este ceva cu care sunt de acord si sustin, dar nu pentru evenimentul de maine. Pe principul „Divide e impera”, cred ca macar maine, ca raspuns la nenorocirea care s-a intamplat in parlament pe 10 decembrie, sa ne canalizam ura impotriva lui Ponta, care a depasit orice limita si trebuie oprit cu orice pret.
4. Ponta o sa pice cel mai probabil pana in primavara, acum este slabit si acum este momentul sa-l atacam.
5. – Poate cel mai important – atragerea maselor la protest. Oricat de nobila este „inlocuirea intregii clase politice”, ea este la momentul de fata un concept abstract. Exista foarte multi oameni, din afara miscarii noastre, si care nu sunt neaparat basisti, care-l pur si simplu il urasc pe Ponta. Pentru ca pur si simplu a facut gresel extrem de mari, in mai multe categorii sociale. Sa luam ca exemplu greva transportatorilor.

Propunere: mergem frumos maine, cu toata increderea ca nu ne manipuleaza nimeni, stigam „Jos Guvenul” si chestii legate strict de cauza care ne-a adus impreuna, si anume mizeria si tradarea care s-au intamplat in Parlament. Si ATAT.

Daca prindem pe vreun maimutoi care-i canta ode lui Basescu sau vine pe-acolo vreu politruc II DAM AFARA SI II HUIDUIM. E protestul nostru, nu al lor. E dreptul nostru sa strigam „Jos Guvernu” fara „Sus Basescu”. Ce parere aveti?”

– „O mulţime de oameni au pierdut timpul pe pagina evenimentului Protest împotriva puşlamalelor din parlament să le explice organizatorilor de la#unitisalvam un lucru elementar: Nu poţi schimba poza reprezentativă a unei acţiuni cu una care transmite cu totul alt mesaj.

E vorba despre faptul că #unitisalvam a anunţat un protest împotriva parlamentului în ansamblul său – lucru oricum discutabil pentru că aşa cum nu poţi spune despre toţi cei de la #unitisalvam ca sunt nătărăi, nici despre toţi parlamentarii nu poţi zice că sunt hoţi, dovadă că unii au votat împotriva privilegiilor.

Odată ce au adunat peste două mii de confirmări la eveniment, Uniţii au scris şi un jos Băsescu pe afişul evenimentului, deşi Băsescu, că-ţi place sau nu de el, a fost cel mai vehement şi vizibil critic al golăniei legislative.

Dacă urmăreşti discuţiile din pagina evenimentului îţi dai seama că pe mulţi dintre Uniţi nu îi duce capul. Sunt uniţi şi tâmpiţi. Ei nu pot să priceapă că schimbarea pozei înseamnă nu o clarificare, cum susţin ei, ci schimbarea scopului demersului. E o modficare de regulă în timpul jocului – stabilim că se dau goluri în poartă, dar când jocul se încinge zicem că se pun şi alea turceşti, în plasa laterală.

Acum Uniţii au repus poza iniţială şi o ţin pe-a lor, că duminică vor protesta împotriva întregii clase politce. Ca să-i înţelegi, trebuie spus mai întâi că Uniţii, ca orice sectă, fie şi în curs de formare, sunt în mare de două feluri.

Lideri sunt Crăciun, Remus Cernea, Alina Mungiu Pippidi şi nişte protestatari cu diplomă. Ăştia sunt nişte şmecheri care ştiu că atunci când adversarul e la putere îl înjuri direct şi doar pe el. Aşa s-a întâmplat în iarna lui 2012 când se striga fără ocolişuri, folosindu-se televiziunile useliste, Jos Băsescu şi Jos guvernul Boc. Când însă sunt la putere tovarăşii tăi condamni întreaga clasă politică, nominalizând liderii întregului spectru. Diluezi astfel vina amicilor tăi. Acum nu mai sunt de vină doar Ponta şi Antonescu, care au pus la cale protejarea corupţilor, ci şi Băsescu, care s-a opus, Cauza răului nu mai e puterea, adică USL, ci şi PDL (care are destule păcate, dar revolta acestor zile vine de la un act la care PDL-ul s-a opus).

Ceilaţi Uniţi sunt păcăliţi, sunt “tinerii frumoşi” pe care nu-i duce capul frumos să înţeleagă că e o naivitate să protestezi în general, că nu sperie pe nimeni să manifeşti împotriva tuturor membrilor unui întreg, de la începuturile existenţei sale: “Protestăm împotriva întregii clasei politice care de 24 de ani… hau hau”. E tipul de protest al indignaţilor, al ocupiştilor, al derutaţilor pe care îi exploatează Crăciun şi viitorii candidaţi la parlament ai acestei mişcări.

Iar când spui “Jos toţi”, trebuie să pui ceva în loc. Fie şi cu un guvern de tehnocraţi, parlamentul tot din candidaţii partidelor se alege. Ăsta e sistemul politic în toată lumea democratică. Că dacă ar fi existat o altă formulă politic optimă ar fi descoperit-o alţii înaintea noastră. Vine însă un fraier pe nume George Epurescu şi zice că ei şi ai lor lucrează la un sistem politc altfel, “de auto-reprezentare” (corect s-ar scrie fără cratimă, dar ce să le ceri?). Deci mai întâi ieşi cu noi în stradă, distruge ce e acum şi ai încredere că după aia venim noi şi punem sistemul lui peşte prăjit, care e încă în lucru, încă în zugrăveală, dar va fi el gata cândva şi va ieşi ceva ce n-a văzut planeta.

Problema e că sunt mii de oameni care iau de bun ce flecăreşte un nea Caisă ca ăsta, care zice că reinventează funcţionarea omenirii.” 

 MESAJ „Nu exista „jos toti”! Trebuie strigat Jos Guvernul, Jos USL, iar manifestatia trebuie tinuta in fata Guvernului, nu generic la Universitate” 

– MESAJ „Auziți, câți bani vă dau ăștia de la partid ca să fiți postaci?
Vă pierdeți foarte mult timp prin comentarii stupide menite să discrediteze protestele legitime ale poporului român. Ziceți-mi și mie că mă bag și eu” 

– MESAJ „daca vad maine la protest vreun steag cu PDL sau Miscarea Populara m-am carat instant acasa.

iar userului Marian Dragomir sa-i dea cineva un distonocalm” 

 MESAJ „Credeti ca asaltul comis de USL impotriva statului de drept, inceput anul trecut si desavarsit acum ar mai existat daca societatea civila ar fi reactionat inca de atunci impotriva USL?” 

 MESAJ „Voi incerca sa ajung si eu la adunarea din Piata Universitatii de azi de la ora 16:00 pentru a transmite un semnal clar fata de smecheriile ilegale si imorale facute de majoritatea parlamentara in „martea neagra”.

Desi au existat deja unele provocari si incercari de deturnare a actiunii fata de cele anuntate in mesajul initial postat vineri dimineata, particip la aceasta actiune – si alaturi de oameni cu alte vederi – pentru ca sunt momente in care riposta trebuie sa fie ferma, rapida si cat mai larg posibila in randul cetatenilor. Ce au facut liderii USL si cei din comisia juridica la inceputul saptamanii necesita o astfel de riposta.

Daca actiunea de azi va fi deturnata spre o alta directie (oricare ar fi ea) sau daca „zgomotul de fond” va strica atmosfera, ma voi separa si retrage. Imi asum un risc, dar e calculat.

Precizez ca nu am mai participat la alte actiuni in care a fost parte „miscarea US” pentru ca sunt multe aspecte (de stilistica si substanta) si revendicari unde nu sunt pe aceeasi „lungime de unda” cu ei. Si eu m-am opus proiectului promovat de guvern cu privire, la RM, dar de pe o pozitie mai nuantata”
.

– MESAJ „Si azi e un miting… si cu nouasprezece minute inainte de a incepe iata ce am hotarat!

Si astazi e un miting, la ora 16:00, la Universitate… Evenimentul este creat de #unitisalvam sub titlul „PROTEST împotriva pușlamalelor din Parlament”.
Ei bine, NU VOI PARTICIPA la acest protest! De ce???… Daca tot am iesit ieri, destul de racita, pentru acelasi lucru, in Piata Victoriei?…
Pai, e simplu! Sub egida #unitisalvam au tot mers „minunatii tineri” la Cotroceni, chipurile ca sa salveze Rosia Montana si Pungesti, si-au strigat „Jos Basescu” acompaniidu-se de pet-urile lor stupide… Cu atat mai mult cu cat pe coperta evenimentului cu pricina designerul lor a „pictat” ca din greseala lozinca preferata a USL-ului…
Este MOTIVUL PENTRU CARE NU MERG la protestul „salvam…”, o data ca nu salveaza nimic, ca nu uneste pe nimeni, si ca sub umbrela apolitizarii striga vartos „Jos Basescu”!
Asa ca… „minunatii” de la #unitisalvam salveaza poate doar fundul lui Ponta si credibili ar fi fost daca s-ar fi alaturat protestului de ieri din Piata Victoriei si sa fi strigat: JOS PONTA!… DEMISIA!… PONTA SI AI LUI, MAFIOTII NEAMULUI!… DNA NU CEDA! NOI SUNTEM DE PARTEA TA!… USL! PCR! ACEEASI MIZERIE!… Si altele!… Si atunci va cred!…
Da! Si ce daca a fost acolo Partidul Miscarea Populara?!… By the way: nu fac parte din niciun partid, din nicio fundatie, din niciun ONG – cand ma voi inscrie, va anunt cu litere de-o schioapa!… Dar fie vorba-ntre noi, trebuie sa fii ori orb si surd, ori esti ticalos – cale de mijloc nu exista! – sa nu vezi ca PSD-ul si CORUPTII mari si mici, si pitonii, si gibonii, si naparcile, si viermii, care mai de care mai inelati, vor SA DEVASTEZE TARA SI S-O SCOATA DEFINITIV DIN LUMEA EUROPEANA!” 

– MESAJ „Da-l incolo de protest! Hai mai bine la o bere!” 

Pe pagina de Facebook a Partidului Mişcarea Populară a lui Traian Băsescu, o internaută întreba:
„Stie cineva,unde are loc mitingul de Duminica si la ce ora?”

 
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8529 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.