A murit fostul consul la Singapore, Silviu Ionescu

Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore, Silviu Ionescu, a murit, marți, în Spitalul Penitenciarului Rahova.

Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore a fost condamnat definitiv, la începutul lunii februarie a acestui an, de Curtea de Apel Bucureşti la şase ani de închisoare pentru cele două accidente rutiere din decembrie 2009, instanţa mărind cu trei ani pedeapsa dispusă anterior în cazul acesteia.

Parchetul instanţei supreme a cerut Curţii de Apel Bucureşti, atunci, condamnarea lui Silviu Ionescu la o pedeapsă mai mare de trei ani de închisoare, cu executare, în cazul accidentelor din Singapore, în timp ce avocatul acestuia a susţinut că fostul diplomat ar trebui achitat.

Acuzațiile

Procurorii Parchetului General au decis, la începutul lunii mai a anului 2010, să emită o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele fostului însărcinat cu afaceri al României în Singapore după ce au primit actele traduse de la autorităţile singaporeze. Ionescu s-a prezentat ieri la sediul Parchetului General, când s-a declarat sigur că nu va fi arestat pentru că “România nu este Singapore”. Numai că, după cinci ore de audieri, procurorii au stabilit că fostul diplomat a încercat să zădărnicească ancheta şi că reprezintă un pericol social concret.

Anchetatorii de la instanţa supremă au susţinut că, după comiterea accidentului de la sfârşitul anului trecut în Singapore, Ionescu s-a folosit de imunitatea sa diplomatică pentru a scăpa de autorităţile singaporeze, şi a încercat să împiedice ancheta. În acest sens, procurorii au strâns la dosarul cauzei probe care demonstrează că fostul diplomat a încercat prin mai multe sms-uri, să îi spună fostului şofer de la Ambasada României din Singapore, să modifice retroactiv caietul de bord al autoturismului Audi A6.

Fostul diplomat le-a declarat anchetatorilor că el nu s-a aflat la volan, ci în sediul Ambasadei Romîniei de la Singapore, numai că declaraţiile sale nu au putut fi coroborate cu niciun fel de probă materială.

Procurorii au declaraţii incriminatoare pentru Ionescu

După ce fostul diplomat a fost scos cu cătuşe din sediul Parchetului General, apărătorul său, avocatul Maria Vasii a precizat că „procurorii au convingerea că domnul Ionescu s-a aflat la volanul maşinii care a accidentat cele trei victime, la dosar există mai multe declaraţii care arată în acest sens. Nu pot spune cu certitudine de unde sunt acei martori”.

Conform unui comunicat remis presei de Parchetul General, “în 15 decembrie 2009, în jurul orelor 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri „ad interam” al României în Singapore, în timp ce conducea autoturismul Audi A6 aparţinând Ambasadei României în Singapore, a accidentat, la o intersecţie semaforizată, două persoane care traversau regulamentar trecerea de pietoni. Apoi, conducătorul auto a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă maşina, producând ulterior un alt accident soldat cu rănirea unei alte persoane. Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două victime suferind şi ele o serie de leziuni, potrivit anchetatorilor”.

Anchetatorii români au confirmat şi intenţia lui Ionescu de a ascunde că este autorul accidentului de circulaţie şi tentativa sa de a induce în eroare autorităţile singaporeze. “Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României după orele 2.00, situaţie neconformă cu realitatea, pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze”, au conchis procurorii Parchetului General.

ACTUALIZARE:

Bogdan Ionescu, fiul fostului consul, a declarat într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, că starea de sănătate a tătălui său era foarte gravă și că, având în vedere acest lucru, nu ar fi trebuit să fie supus unui regim de detențnie de maximă securitate, conform b1TV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.