A murit Suleyman Demirel

Fostul preşedinte al Turciei Suleyman Demirel, îndepărtat de la putere de două ori de către militari pe când era premier, a murit miercuri dimineaţa la vârsta de 90 de ani.

Fostul lider turc a decedat la un spital din Ankara, unde a fost internat în urma unei infecţii respiratorii.

Suleyman Demirel a condus, înainte de anii 1990, timp de mai bine de 11 ani mai multe guverne şi a fost preşedinte al țării în perioada 1993-2000. A fost al doilea prim-ministru cu o carieră atât de lungă după actualul președinte turc și fost premier Recep Tayyip Erdogan.

Două dintre mandatele sale în fruntea guvernului au fost întrerupte de două lovituri de stat militare, una în 1971, cealaltă în 1980.

A fost răsturnat de la putere de lovitura de stat a militarilor din 1980, condusă de Kenan Evren. Timp de doi ani, Süleyman Demirel a fost îndepărtat din viața politică.

În 1982 i s-a permis reîntoarcerea pe scena politică a țării, nouă ani mai târziu fiind desemnat premier. A deținut această funcție până în 1993, când a fost ales președinte al Turciei.

În calitate de președinte al Turciei, Demirel a efectuat mai multe vizite în România: în martie 1994, în martie 1995, în aprilie 1996, în noiembrie 1997 și în decembrie 1998.

Supranumit de simpatizanții săi „Baba” (tata în turcă), lăudat pentru abilitățile sale oratorice, Demirel s-a retras din viața politică după finalul mandatului său prezidențial, dar a continuat să ofere consiliere politicienilor turci.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.