Abuzuri şi şpăgi fără număr la Homoroade

Nori negri se adună deasupra edililor comunei Homoroade din judeţul Satu Mare. Primarul Simion Ardelean (ex-PDL, actualmente PSD) şi mai mulţi consilieri locali şi funcţionari din primărie sunt acuzaţi de consăteni că ar fi implicaţi în acte de abuz şi de corupţie legate de livada deţinută de primărie, de păşunea comunală, de lucrările de infrastructură realizate în comună şi de organizarea unor cursuri cu finanţare europeană pentru femei maltratate, femei de serviciu şi vânzătoare. Inclusiv viceprimarul comunei s-a săturat de ticăloşiile primarului, chiar dacă soţia sa, directoarea şcolii din localitate, este foarte apropiată de acesta. Conform reclamanţilor, primarul şi acoliţii săi au beneficiat până acum de protecţie judiciară din parte preşedintelui Tribunalului Satu Mare, Nilda Preda – Târnoveanu (originară din comună şi a cărei mamă este consilier local apropiat primarului) şi din partea procurorului Marius Iancu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, fost şef al DNA Oradea (ai cărui părinţi sunt originari din comună). De asemenea, primarul Ardelean a benficiat de protecţie politică din partea deputatului Octavian Petric, ales recent preşedinte al PSD Satu Mare, şi a chestorului Vasile Ciocan, vicepreşedinte al PSD Satu Mare şi director de campanie electorală pentru alegerile locale din 2016 (despre care vom face şi dezvăluiri legate de plagiatele din lucrările lorde licenţă şi doctorat în drept).

În urma reclamaţiilor primite, senatorul independent de Satu Mare, Valer Marian, a transmis o solicitare de informaţii către Consiliul local al comunei Homoroade şi către primarul acestei localităţi, pe care o redăm mai jos, urmând să revenim cu detalii.

Către:

CONSILIUL LOCAL AL COMUNEIHOMOROADEPRIMARUL COMUNEI HOMOROADE

Subsemnatul Marian Valer, cu domiciliul în municipiul Satu Mare strada Mircea cel Bătrân bloc C 26 ap. 19 judeţul Satu Mare, senator în Parlamentul României, ales în Circumscripţia electorală nr. 32 Satu Mare, Colegiul nr. 1, în temeiul art. 6 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, vă adresez prezenta

SOLICITARE DE INFORMAȚII:

1. Valoarea impozitelor pe teren şi pe clădiri datorată şi achitată anual Primăriei comunei Homoroade, începând din data de 01.07.2007 până în prezent, de către Societatea comercială GLC CHAMP-PROD SRL Negreşti Oaş, pentru suprafaţa de567 hectareteren plantaţie livadă şi pentru construcţiile aferente achiziţionate de la SC Pomicola SA Homoroade.

2. Valoarea arendei datorată şi achitată anual Primăriei comunei Homoroade, începând din data de 01.09.2009 până în prezent, de către Societatea comercială GIF ROMANIA SRL, pentru suprafaţa de54.6 hectareteren plantaţie livadă arendată de Primăria comunei Homoroade.

3. Dacă Primăria comunei Homoroade s-a înscris la masa credală în procesele de insolvenţă pornite împotriva SC GLC CHAMP-PROD SRL şi SC GIF ROMANIA SRL, ce soluţii a obţinut în procesele respective şi cât a recuperat din valoarea crenţelor datorate de cei doi debitori.

4. Motivele pentru care Primăria comunei Homoroade a tăiat în iarna acestui an pomii de pe suprafaţa de54,61 hectarea livezii situate pe raza satului Necopoi, cea mai tânără şi roditoare livadă din judeţul Satu Mare în 1989, şi dacă în prealabil au fost făcute notificările legale şi au fost obţinute avizele sau aprobările legale.

5. Numărul, numele şi prenumele membrilor înscrişi în Asociaţia crescătorilor de animale din comuna Homoroade, numărul animalelor (porcine, bovine, ovine) deţinute de această asociaţie, numele şi prenumele preşedintelui asociaţiei.

6. Suprafaţa de păşune închiriată de Primăria comunei Homoroade Asociaţiei crescătorilor de animale din comuna Homoroade, valoarea chiriei stabilite şi încasate pe un hectar de păşune şi valoarea subvenţiilor încasate anual de această asociaţie.

7. Valoarea lucrărilor de întreţinere efectuate anual pe păşunea închiriată Asociaţiei crescătorilor de animale din comuna Homoroade, numele şi prenumele persoanelor fizice sau denumirea agenţilor economici cărora le-au fost atribuite aceste lucrări de întreţinere şi valoarea sumelor încasate anual de către fiecare din aceştia.

8. Valoarea lucrărilor de infrastructură (asfaltare şi reparare drumuri, reabilitare de şcoli, grădiniţe, cămine culturale) executate pe raza comunei Homoroade în perioada 2008-2016, modalitatea de achiziţie publică prin care au fost atribuie aceste lucrări, societăţile comerciale executante, sumele încasate de fiecare din acestea şi comisionul perceput de la fiecare din acestea.

9. Valoarea finanţării europene accesate de Consiliul Local al comunei Homoroade pentru organizarea de cursuri în localitatea Homorodu de Mijloc pentru femei maltratate, respectiv pentru femei de serviciu şi vânzătoare, numele, prenumele şi funcţia coordonatorului cursurilor la clasa de vânzătoare şi la clasa de femei de serviciu.

10. Numele, prenumele şi ocupaţia persoanelor care au frecventat şi absolvit aceste cursuri, criteriile de selecţie a acestora, durata cursurilor.

11. Dacă este adevărat că participanţii la aceste cursuri au primit suma de 6000 fiecare după terminarea cursurilor.

Solicit răspuns la adresa: Senatul României Calea 13 Septembrie nr. 1-3 Sectorul 5 Bucureşti.

În cazul în care nu voi primi răspuns în termenul prevăzut de art. 7 din Legea nr. 544/2001, mă văd obligat să formulez plângerela secţia de contencios administrativ a tribunalului competent, în conformitatecu prevederile art. 22 din legea sus-menţionată, şi să formulez sesizare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului.

31.03.2016

Bucureşti

Senator

Marian Valer

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 147 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.