Al. Călinescu sau despre tribul idioților utili

– Cum se autocastrează mental oamenii presupus morali & inteligenţi –

Precum probabil ştiţi, Al. Călinescu este profesor universitar, critic literar, eseist şi publicist. În ultimii ani ai dictaturii comuniste, a fost unul dintre puţinii disidenţi care s-au manifestat public împotriva regimului ceauşist, fapt care l-a transformat în reper moral, cel puţin pentru o parte a intelighenției ieşene.

Pentru cei care obişnuiesc să folosească raţiunea nu doar ca decor butaforic, Al. Călinescu nu mai e, de destulă vreme, reperul la care se raportează „lumea bună“ a plaiurilor noastre. Ci un exemplu tipic al înregimentării rudimentare, ambalată într-o retorică cu pretenţii intelectuale şi morale, dar care sună a gol. Da, exact aşa. Iar ultimul său text scris pentru Europa Liberă e doar o nouă probă a acestei decăderi penibile, drapate în principii democratice şi ‘cioclopedice. Rrromîne, evident.

Pe scurt, Al. Călinescu îşi asumă cu seninătate rolul de membru al turmei de avocaţi mecanici ai zeităţii bicefale SRI – DNA. Mai toate obiecţiile vizavi de acest Sfînt Potir al democraţiei, capitalismului şi fotosintezei sînt neîntemeiate, tendenţioase şi hilare, dacă nu de-a binelea duşmănoase şi antistatale. Mai toţi cei care critică ori acuză de fapte ilegale vulturul chezaro-codruţesc sînt necredibili, dubioşi, penali.
Ca şi cum laptele devine negru, fiindcă un condamnat penal (Liviu Dragnea, de exemplu) a spus că e alb. Ca şi cum Dan Andronic e dubios acum, cînd lansează acuzaţii la adresa SRI & DNA, dar era foarte onorabil acum un an-doi, atunci cînd tăcea pe tema asta, dar îl servea tot pe ex-favoritul călinesc, mirobolantul Traian Băsescu. Ca şi cum un condamnat în primă instanţă, colonelul SRI Dragomir, devine automat o scursură cu credibilitate zero, nu un om nevinovat pînă la sentinţa definitivă. Ca şi cum „suspiciunea rezonabilă“ e bună în justiţie, dar e rea în dezbaterea publică.

Probabil, moralistului Al. Călinescu i se pare mai credibil generalul Coldea, cel plimbător prin locuri exotice cu fugarul S. Ghiţă. Da, Ghiţă e rău, dar amicul lui, Coldea, nu. Să-i amintim moralistului de serviciu ce scursură a fost J.E. Hoover, cel care a fost director al legendarului FBI pînă în 1972, cînd a demisionat prin deces? Ori că vestitul „Deep Throat“, sursa din interior care a dus la scandalul Watergate şi la demisia preşedintelui Nixon, a fost un şef din FBI? Degeaba, fiindcă ochelarii cerebrali de cal ai moralistului Călinescu sînt atît de rigizi, încît provoacă autocastrare morală şi intelectuală. Dacă vi se pare că exagerez, numiţi dumneavoastră altfel această mizerie: într-un alt text difuzat de Europa Liberă, Al. Călinescu e în semiextaz vizavi de un volum cvasipropagandistic, „Noaptea ca hoţii“, o carte-salată semnată de „ ziarista“ Ramona Ursu. De ce este o mizerie? Fiindcă Ramona Ursu are în CV-ul ei „ jurnalistic“ două capodopere dezgustătoare, ambele publicate în „ Adevărul“: un bocet cosmic de jale, scris la moartea propagandistului ceauşist Adrian Păunescu, şi un editorial cu un titlu care nu mai are nevoie de niciun comentariu – „ Violeaz-o pe mă-ta cinci minute, mă, psihopatule! Sigur o să-i placă!“. Pauză de aerisire.

Desigur, Ceauşescu era rău, dar propagandistul lui liric nr. 1 e bun. Criticii DNA & SRI sînt dubioşi, dar Ramona Ursu e onorabilă. Doar nu degeaba, după capodoperele ei dejecţionale, a ajuns editorialistă la „22“. Deci, marele intelectual & moralist Al. Călinescu o poate lăuda din plin, recomandînd-o cu foc drept model pentru tinerii frumoşi & liberi.

Dar, vă rog, nu cereţi prea mult de la un reper moral care, deşi avea rubrică săptămînală într-un ziar ieşean, a tăcut mîlc în lungii ani ai epocii Solcanu, cînd mizeria publică era mult mai mare ca acum. Mde, funcţia de director al Bibliotecii Centrale Universitare merită orice compromis. Chiar şi statul ca oaia într-un scaun, ore în şir, în timp ce un lingău citeşte, de la tribună, o scrisoare a lui Ştefan cel Mare către Ion Iliescu. Ori poate că în sală era fratele dvs geamăn, domnu’ reper moral…

Reper oral, mai degrabă. Un şef de cîrd în turma de idioţi utili, lipiţi cu limbile de dosul Răului ăla bun, progresist, democratic. Ăla care are numărul de picioare corect, stabilit la ultimul congres al Ministerului Neo-Adevărului.

(Preluat de pe www.7est.ro)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Postu 154 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.