ALDE propune alegeri anticipate

ALDE, formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, propune ca toți parlamentarii să își dea demisia înainte de terminarea mandatului, pentru ca alegerile parlamentare să poată avea loc în octombrie sau noiembrie.

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a declarat marți că premierul a prezentat liderilor partidelor două variante pentru data alegerilor, respectiv 4 și 11 decembrie, variante pe care partidul său nu le îmbrățișează.

„Am primit un material de la Guvern prin care ni se propun două date — 4 decembrie și 11 decembrie. (…) Din punctul nostru de vedere ambele variante sunt proaste. Pe 4 există riscul, având în vedere că pe 1 decembrie avem Ziua Națională, pe 6 decembrie — o sărbătoare mare a creștinilor ortodocși, există riscul să avem o participare redusă la vot. Pe 11 decembrie există riscul să avem, nu știu, vreme dificilă, să avem zăpezi și atunci să nu avem participare masivă la vot. Din acest punct de vedere, concluzia la care am ajuns astăzi este aceea că cea mai bună soluție trebuia să fie identificată cu ceva timp în urmă — să încercăm să avem alegeri în condiții decente în octombrie, noiembrie, astfel încât participarea să fie cât mai numeroasă. Astăzi ne aflăm într-o imposibilitate. Singura soluție pe care am identificat-o este aceea de a ajunge la un acord între toate partidele politice să organizăm alegeri anticipate. Este singura soluție ca toți membrii Parlamentului să își dea demisia și să avem alegeri în luna octombrie sau noiembrie. Cred că ar fi un lucru util și parlamentarii ALDE sunt gata să facă acest lucru, pentru că în felul acesta am putea să stopăm și măsurile economice pe care le aplică acest Guvern și care, din păcate, nu conduc la progres”, a susținut Daniel Constantin, marți, într-o conferință de presă.

La rândul său, Călin Popescu-Tăriceanu, celălalt copreședinte ALDE, a spus: „Din cauza legilor în vigoare și a Constituției constatăm că data alegerilor se decalează permanent, ca să ajungă probabil la un moment dat să fie organizate în ianuarie, februarie sau de Crăciun, când sunt cele mai proaste condiții meteorologice posibile în România, defavorabile prezenței la vot. Prezența la vot știți că a fost foarte slabă la alegerile locale. Știți că sunt județe unde prezența la vot a fost 30%. Nu acesta este sensul democrației, democrația trebuie să se bazeze pe participare la vot. Nu suntem în stare să adoptăm sistemul din Belgia, unde votul este obligatoriu. În România nimic nu se poate din ce este bun în alte părți, dar atunci trebuie să găsim o modalitate — și aceasta este o asumare în comun a unei formule care să ducă la organizarea alegerilor într-o perioadă de condiții meteorologice rezonabile. Aceasta este problema pe care va trebui să o discutăm toate partidele”.

Întrebat dacă parlamentarii ALDE vor demisiona eventual la începutul sesiunii, Tăriceanu a afirmat că trebuie convenit cu toate partidele.

„Nu am zis de începutul sesiunii. Trebuie să convenim toate partidele, că dacă demisionează numai parlamentarii ALDE nu se rezolvă problema, trebuie toți parlamentarii să demisioneze ca să putem provoca alegeri anticipate sau mai este și varianta să își dea demisia Guvernul fără să mai demisioneze parlamentarii. Avem foarte multe formule prin care putem să aducem data alegerilor într-o perioadă rezonabilă”, a adăugat Tăriceanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.