Alegeri locale: Roma a făcut ce nu a reuşit Bucureştiul

Ca şi în România, duminică în Italia au avut loc alegeri locale. Bucureştiul a ales pentru prima dată o femeie la conducerea primăriei şi acelaşi lucru se pare că se va întâmpla şi la Roma, cu menţiunea că aici urmează un al doilea tur.

Diferenţa este ca la Bucureşti partidele anti-sistem nu s-au impus în faţa partidelor tradiţionale, în timp ce la Roma candidata unui partid înfiinţat în 2009 şi pornit de la blogul unui comic a câştigat primul tur şi are prima şansă în al doilea tur al alegerilor.

Avocata Virginia Raggi, candidata Mişcării de 5 Stele, a obtinut 36% din voturi, fiind urmată de Roberto Giachetti, candidatul Partidului Democrat aflat la guvernare, care a obţinut 25% din voturi. Turul al doilea de scrutin va avea loc pe 19 iunie.

“Romanii lansează un mesaj clar. Asistăm la un moment istoric”, a spus Virginia Raggi. Partidul său, înfiinţat de comicul Beppe Grillo pe o platformă anti-corupţie şi anti-sistem, este considerat populist, eurosceptic, deloc frecventabil de către marile familii politice europene. Însă romanii au ales în funcţie de alte criterii. Partidele tradiţionale nu au respectat promisiunile, primarul Ignazio Marino (Partidul Democrat) a demisionat, depăşit de o situaţie dezastruoasă a datoriilor Romei – 14,3 miliarde de euro, de rata somajului de 50% în rândul tinerilor, de corupţia generalizată (legături între aparatul primăriei şi crima organizată) şi de infrastructura din ce in ce mai şubredă a metropolei.

De aceea a prins mesajul unui partid care respinge din start ideea că politica poate fi o carieră, care nu primeşte în rândurile sale decât cetăţeni fără dosare penale şi care promovează cât mai mult transparenţa. “Voi reda Romei spendoarea”, a spus tânara avocată, spunând că votul primit de ea confirmă că italienii “nu mai cred în promisiuni şi sloganuri electorale”.

Iar partidele sistemului se confruntă cu problele nu numai în capitală. La Napoli, Partidul Democrat nu a reuşit să ajungă în turul al doilea, iar la Torino isi va disputa primăria la al doilea scrutin, tot împotriva unui candidat al Mişcării de 5 Stele. Nici candidaţii partidului lui Silvio Berlusconi nu s-au descurcat bine. La Roma, candidatul dreptei nu a obţinut decât 10%. La fel, la Milano, fieful lui Berlusconi, dreapta nu a reuşit să câştige din primul tur şi se va lupta pe 19 iunie cu candidatul Partidului Democrat.

Participarea la vot a fost de 62,1% la nivelul întregii ţări, în scădere faţă de ultimele alegeri locale.

Alegerile locale sunt un test important pentru guvernul de centru-stânga al lui Matteo Renzi. Premierul doreşte să modifice constituţia pentru a reduce atributiile Senatului şi a da astfel mai multă stabilitate guvernelor. Renzi a fost limpede până acum – dacă reforma nu va trece la referendumul din octombrie, guvernul îşi va da demisia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.