Ambasadorul rus la Chişinău: Nu veți sta mult cu capul în nisip!

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova vor avea loc pe 30 noiembrie. Pentru prima dată începând din 1996, preşedintele va fi ales prin vot direct, în urma unui verdict al Curţii Constituţionale. În actuala situaţie politică şi economica, votul direct pare singura şansă pentru ajungerea la putere a unui preşedinte pro-occidental. Competiţia va fi una dura. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău a şi început campania.

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, consideră că autoritățile de la Chișinău ar trebui să revizuiască viziunile sale față de Uniunea Euroasiatică pentru a îmbunătăți relațiile economice între două state, scrie Muhametşin pentru bloknot-moldovamd, citat de Deschide.md.

Potrivit lui Muhametșin, Moldova dispune de un potențial enorm în colaborarea cu statele membre UEA, însă în ultimii ani se înregistrează o scădere în acest sens. Potrivit lui, doar în 2015 cifra de afaceri cu Rusia, Belarus și Kazahstan a scăzut cu 31,2% comparativ cu anul 2014.

”Principul motiv – lipsa unor clarități în relațiile bilaterale. Cu toate acestea, dacă va fi voința necesară, soluția poate fi găsită. În ciuda priorităților declarate de Chișinău spre vectorul european, în opinia noastră, o poziție mai atentă spre direcția euroasiatică va fi justificată”, susține el.
Ambasadorul consideră, că clasa politică și societatea civilă se află într-o poziție oscilantă, și asta din motivul că la moment nu a fost elaborat un consens din cauza mai multor procese integraționiste, ce au loc în regiune.

”Situația nu este deloc ușoară: pe de o parte – integrarea europeană, pe de alta – euroasiatică, pe a treia – crearea zonei de comerț liber cu Turcia. Alta ar fi vorbele despre o posibilă creare a zonei de liber schimb și cu China. În această situație complicată lipsește strategia și viziunea asupra viitorului țării. Se pare că pentru Moldova, având în vedere poziția sa geopolitică, cea mai potrivită ar fi fost politica „mijlocului de aur” care nu ar aduce prejudicii nici uneia dintre părți partenere. Elaborarea unei astfel de abordări este o sarcină ambițioasă și deloc simplă, dar oferă o speranță pentru consolidarea forțelor civice”, – susține Muhametșin.

El a declarat, că integrarea euroasiatică va continua să se aprofundeze și va afecta din ce în ce mai mult economia regiunii, inclusiv a Moldovei, de aceea „Chișinăul nu va putea băga mult de capul în nisip, și, mai devreme sau mai târziu, Moldova va fi nevoită să construiască relațiile cu UEA”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.