Atenționare de călătorie pentru mai multe țări din Europa

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Germaniei că în cursul zilei de sâmbată au avut loc puternice căderi de zăpadă pe teritoriul acestui stat, care pot îngreuna călătoriile.

Astfel, în vestul și sud-vestul Germaniei zăpada a înregistrat până la 40 cm în zona muntoasă Schwarzwald (Pădurea Neagră), în Bergischer Land, 15 cm, în Sauerland,10 cm în zona de câmpie, în landul Rheinland-Pfalz se așteaptă până la 15 cm, iar în landul Hessen au fost înregistrate, de asemenea, ninsori puternice, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Conform sursei citate, furtunile de zăpadă au provocat masive blocaje de circulație în zonele menționate. În landul Nordrhein-Westfalen, cu precădere în Köln, Düsseldorf și Dortmund, au fost înregistrate accidente de circulație.

Totodată, se recomandă atenție sporită pe autostrăzile aflate la 400-500 m înălțime.

În cursul zilei de duminică sunt așteptate căderi de zăpadă în sudul și centrul Germaniei, în sudul, vestul și nord-vestul țării există posibilitatea de polei, iar în nord și est vremea va rămâne însorită și uscată, mai precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care doresc să tranziteze Germania să se informeze, în prealabil, pe site-urile de specialitate pentru detalii suplimentare (Wetter — Wettervorhersage& Wetterbericht für Deutschland — wetter.de).

Trafic feroviar perturbat în Belgia

De asemenea, MAE informează cetățenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Belgiei că Institutul Regal Meteorologic a emis un cod portocaliu de zăpadă și gheață pe întreg teritoriul, aflat în vigoare până duminică la orele 18.00.

Din cauza condițiilor meteorologice, care îngreunează circulația pe rețeaua feroviară olandeză, traficul feroviar între Belgia și Țările de Jos este întrerupt, fiind înregistrate întârzieri de până la o oră și jumătate. Trenurile InterCity între Bruxelles-Midi și Amsterdam Central au fost, la rândul lor, direcționate către Anvers. De asemenea, transportul public poate fi perturbat, fiind posibilă circulația dificilă pe linia 166, între stațiile de tren Bertrix și Paliseul din provincia Luxemburg, precizează MAE într-un comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care doresc să tranziteze Belgia să se informeze, în prealabil, pe site-urile de specialitate http://www.lesoir.be/743764/article/actualite/belgique/2014-12-27/chutes-neige-et-verglas-en-belgique-cette-nuit-prudence-sur-routes).

Atenționare de călătorie și pentru Franța

Totodată, MAE informează cetățenii români care se află sau intenționează să se deplaseze pe teritoriul Franței cu privire la o atenționare emisă de către autoritățile franceze de cod portocaliu de ninsoare pentru 19 județe din estul Franței (Ain, Aisne, Ardennes, Côte-d’Or, Doubs, Isčre, Jura, Haute-Marne, Haute-Saône, Marne, Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle, Nord, Bas-Rhin, Savoie, Haute-Savoie, Territoire de Belfort, Vosges).

Pe numeroase autostrăzi și drumuri naționale din acest stat au fost înregistrate blocaje, existând riscul de înzăpezire sau de accidente.

Cetățenii români care intenționează să călătorească în această zonă sunt sfătuiți să își amâne voaiajul sau cei care se află deja pe teritoriul Franței sunt sfătuiți să înnopteze la cele mai apropiate hoteluri sau la centrele de cazare organizate de autorități, care se află în următoarele localități: Albertville, Bourg Saint-Maurice, La Bâthie, La Léchčre, Aime, Moűtiers, Macôt La Plagne, Bellentre, Chambéry, Aix-les-Bains, Saint-Jean de Maurienne, Saint-Rémy de Maurienne.

Codul portocaliu este în vigoare până duminică ora 16:00.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care doresc să tranziteze Franța să se informeze la numărul de telefon verde pus la dispoziție de Prefectura din Savoie (08 11 00 06 73) sau să verifice starea vremii și a drumurilor pe site-ul http://vigilance.meteofrance.com/.

Vreme rea și în Spania și Slovenia

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Spaniei că Direcția Generală de Protecție Civilă și Urgențe din cadrul Ministerului de Interne al Spaniei a emis o avertizare de cod portocaliu de ninsoare pentru Provincia Lleida, de vânt puternic pentru provinciile Huesca, Lleida, Girona, Tarragona, Castellon și pentru provinciile din Insulele Baleare, Girona, Asturias, Cantabria, Gipuzkoa și Bizkaia.

Avertizarea este valabilă pe toată perioada sfârșitului de săptămână.

Totodată, autoritățile spaniole recomandă conducătorilor auto să-și echipeze autoturismele corespunzător pentru sezonul rece, să manifeste prudență în trafic și să consulte cu regularitate informațiile postate de Direcția Generală pentru Trafic, pe site-ul www.dgt.es.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Sloveniei cu privire la o atenționare de călătorie de ninsori și vânt puternic emisă de către Agenția de Mediu, valabilă începând cu noaptea de 27 decembrie 2014, până luni, 29 decembrie 2014.

Viscolul va continua duminică când vântul va atinge viteza de 100 km/h în regiunea de vest a Sloveniei, spre frontiera cu Italia, precum și în regiunea de nord, spre frontiera cu Ungaria și Austria. Ninsorile se vor intensifica pe timpul nopții, iar ploile vor fi abundente în regiunea de coastă a Mării Adriatice. Autoritățile avertizează și asupra pericolului formării de polei din cauza temperaturilor foarte scăzute, existând posibilitatea ca circulația pe autostrăzile și drumurile naționale și județene să fie îngreunată. Din cauza vizibilității reduse pot fi înregistrate numeroase blocaje în trafic.

Conform informărilor Agenției de Mediu slovene, ninsorile se vor reduce în intensitate luni, 29 decembrie 2014, dar va persista vântul puternic și se vor înregistra temperaturi foarte scăzute. Totodată, există pericolul producerii de avalanșe în munți.

Cetățenii români care călătoresc în Slovenia sunt sfătuiți să conducă prudent și să respecte semnele și avertizările de trafic, să echipeze corespunzător autovehiculele pentru trafic pe timp de iarnă și, cu precădere, în cursul nopții, să se asigure că au provizii suficiente de combustibil și alimente. De asemenea, există posibilitatea impunerii unor restricții suplimentare ale traficul rutier, cu precădere pentru camioane, pe toate autostrăzile din Slovenia.

În același timp, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care doresc să tranziteze Slovenia să se informeze din timp cu privire la situația traficului rutier și feroviar, a restricțiilor existente, precum și la alertele meteorologice emise în țările învecinate.

Informații privind situația traficului rutier în Slovenia pot fi obținute 24h/24 de la Centrul de informare asupra traficului rutier http://www.promet.si, precum și la numerele de telefon 1970 (din Slovenia) și 00 386 151 88 518 (internațional).

Ninsorile creează probleme și în Serbia, Ungaria și Croația

Ministerul Afacerilor Externe anunță totodată cetățenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Republicii Serbia cu privire la o atenționare de călătorie emisă de către Institutul de Meteorologie și Hidrologie pentru perioada 28-29 decembrie 2014 în ceea ce privește intrarea în vigoare a unui cod roșu de ninsori, precum și a unui cod galben de vânt puternic valabil în special în estul țării.

Cetățenii români care călătoresc sau tranzitează teritoriul Republicii Serbia în intervalul menționat sunt sfătuiți să conducă prudent, să adapteze viteza la condițiile de drum, să aibă autovehiculele echipate cu cauciucuri de iarnă și să respecte limitele de viteză impuse de autoritățile locale, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Pe teritoriul Ungariei a fost emisă o atenționare de călătorie emisă de către Inspectoratul ungar de meteorologie care a fost în vigoare până la data de 28 decembrie, ora 00.00.

La Budapesta și în județele situate în nordul capitalei, ninsorile vor fi ușoare și temporare și vor înceta în cursul zilei de duminică, 28 decembrie 2014. Vântul se va accentua în dimineață zilei de duminică, 28 decembrie, atingând și cote de până la 70km/h.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc cu autovehiculele personale să adapteze viteză la condițiile meteorologice și de drum în județele Vas, Zala, Hajdu-Bihar și Szabolcs-Szatmar-Bereg, unde ninsorile au format deja un strat de câțiva centimetri de zăpadă. De asemenea, se recomandă prudență și pe parcursul călătoriilor în Kormend, Zalaegerszeg, Keszthely și Nyirbator. Pe rază orașului Kiskoros drumurile sunt alunecoase.

Totodată, MAE informează cetățenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Croației în perioada 28 — 31.12.2014, cu privire la răcirea puternică a temperaturilor însoțită de ninsori abundente și vânt puternic.

Începând cu data de 28.12.2014, regiunea capitalei Zagreb precum și partea centrală a țării se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de ninsoare, așteptându-se formarea unui strat de zăpada de până la 50 de cm.

Pentru regiunea Split — Knin, pe coasta dalmată, s-a emis o atenționare cod roșu de ninsoare abundentă și cod portocaliu de vânt puternic. Sub avertizare meteorologică cod galben de ninsori și vânt se află regiunea Istria (nord-vest) și Slavonia (nord-est).

Totodată, pentru zona de sud a Dalmației — Regiunea Dubrovnik s-a emis cod portocaliu de vânt. Se așteaptă ca pe timpul nopții să se înregistreze temperaturi de până la—20 de grade Celsius.

MAE recomandă cetățenilor români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Croația ca, înainte de a pleca la drum, să consulte paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe — http://www.mae.ro, Automobil Clubului Croat — http://www.hak.hr/en, Companiei Naționale Croate de Căi Ferate — http://www.hznet.hr, Autorității Portuare Croate — http://www.portauthority.hr și a Agenției Croate de Aviație Civilă http://www.ccaa.hr.

Pentru evitarea eventualelor probleme se recomandă ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă și, cu precădere în cursul nopții, să existe provizii suficiente de combustibil și alimente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.