„Aventurile hingherului în Balcanya”, la Librăria „Humanitas” Cişmigiu

Luni, 26 octombrie, la ora 19.00, sunteţi invitaţi la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii Aventurile hingherului în Balkanya de Mihai Măniuţiu, recent apărută la Editura Humanitas. La eveniment vor vorbi, alături de autor, criticul literar Dan C. Mihăilescu, criticul de teatru Marina Constantinescu şi directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea.

De-aproape patruzeci de ani regizorul Mihai Măniuţiu îşi alintă, orânduieşte, biciuieşte, ocroteşte şi înscenează coşmarurile cu ludică mărinimie. Şi-a petrecut singurătăţile dureroase prin sângeroasele tragedii ale vechii Elade, prin Shakespeare, cabaretul expresionist şi teatrul-dans. A ficţionat borgesian, a cultivat absurdul existenţial beckettian, a făcut (amarnic sau extatic) apel la mitologia mortuară din folclorul românesc, ritualizând cu strălucitoare răceală ororile subconştientului colectiv, patima puterii, dezarticularea erotică, mecanismele terorii, uitarea şi pustiirea de sine. Acum a ajuns la esenţă. Înăuntrul fiinţei. Acolo unde nu mai sunt(em) decât eu şi cu mine. Hingherul şi umbra lui. Încotro? Şi la ce bun? Există ieşire, ispăşire, izbăvire? «Suntem în limb», dragă prietene, ar spune camusianul Clamence din Căderea. Adică în anticamera infernului. Bun venit!”, scrie Dan C. Mihăilescu.

Un eveniment realizat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.