Banca Greciei: Austeritatea poate să ucidă

Concluziile unui raport al Băncii Greciei confirmă că starea psihică şi sănătatea grecilor se înrăutăţeşte din cauza nesiguranţei economice, a şomajului ridicat, a nesiguranţei slujbelor, a scăderii salariilor şi a expunerii constante la stres. Banca centrală a Greciei trage aceste concluzii în Raportul de politică monetară pentru perioada 2015-2016, în care dedică un capitol “reformelor în sănătate, crizei economice şi impactului asupra sănătăţii populaţiei”. Alte cauze ale deteriorării sănătăţii cetăţenilor sunt întreruperea tratamentelor din cauza costurilor şi lipsurile grave din sistemul de sănătate.

Banca Greciei constată o înmulţire a sinuciderilor. “Riscul comportamentului suicidar creşte când apar factorii de risc principali (de natura psihiatrică), în timp ce factorii secundari (situaţia economică) şi terţiari (vârsta şi sexul) afectează acest risc, însă doar dacă apar factorii primari”, arata raportul.

Mortalitatea infantilă a crescut cu 50% faţă de perioada anterioară crizei economice, în special la copiii cu vârste sub un an. Rata naşterilor a scăzut cu 22,1%.

Rata bolilor cronice a crescut cu 24%.

Banca Greciei spune că “reducerea cheltuielilor publice nu a fost însoţită de măsuri pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate pentru a limita consecintele asupra pacienţilor şi a grupurilor celor mai vulnerabile”.

Raportul guvernatorului băncii centrale spune că s-a sesizat o creşptere de 24% a afecţiunilor cronice în rândul celor de peste 15 ani. În 2014 a crescut cu 15% numărul celor care şi-au redus activitatea economică din cauza problemelor de sănătate.

În 2013, 79% din populaţia Greciei nu avea asigurări de sănătate, motiv pentru care au a rămas fără medicaţie, aceasta din cauza şomajului şi reducerii salariilor. Pe de altă parte, liber profesioniştii nu au câstigat suficient pentru a-şi permite plata asigurărilor de sănătate. În acest fel, 13% din populaţie nu a primit tratament şi consultaţii medicale, 15,4% din populaţie nu a primit tratament stomatologic, 4,3% din populaţie nu a primit tratament psihiatric şi 11,2% din populaţie nu şi-a cumpărat medicamentele prescrise de medici.

Banca Greciei avertizează că criză din sistemul de sănătate şi criza economică vor duce la reducerea însemnată a speranţei de viaţă în ţară.

În Grecia aşteptarea pentru o consultaţie la medic, la fel ca şi pentru cumpărarea unui medicament din farmacie durează foarte mult. Uneori se ajunge ca următoarea consultaţie la un specialist să fie stabilită peste un an. Din cauza fuzionării spitalelor şi a desfiinţării multora dintre ele, oamenii sunt nevoiţi să călătorească peste 100 de km pentru a putea fi consultaţi de un specialist. S-a ajuns ca în Creta oamenii să prefere să meargă la veterinarul din localitate decât să bată cale lungă până la un medic.

Sunt afectaţi şi cei care lucrează în sistemul de sanatate. Pe lângă reducerile salariale drastice se adaugă cazurile tot mai dificile şi drama umană pe care o observa medicii în fiecare zi. Pentru multi greci alegerea este limpede: ori tratamet, ori mâncare. Este motivul pentru care oamenii îşi înjumătăţesc medicaţia zilnică.

Medicii din Grecia arată că situaţia s-a înrăutăţit începând din 2012, atunci când s-a introdus sistemul german al automedicaţiei şi s-au eliminat o serie de servicii medicale. Numai că, spre deosebire de Germania, în Grecia reforma nu a prevazut şi faptul că pacienţii nu trebuie să cheltuiască pe serviciile medicale mai mult de 2% din venitul lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.