Berlinul insistă: ieșirea din euro ”ar fi calea mai bună pentru Grecia”

Ministrul german de Finanțe Wolfgang Schaeuble a pus din nou sub semnul întrebării șansele Greciei de a obține un al treilea împrumut din partea creditorilor și a început să vorbească apăsat despre ieșirea Greciei din zona euro– o idee discutată în cursul summitului de duminică de la Bruxelles care prinde tot mai mult contur, chiar la o zi după ce parlamentul de la Atena a aprobat cel mai dur pachet de măsuri propus până acum Greciei.

Schaeuble a declarat că guvernul va cere Bundestagului să voteze inițierea discuțiilor cu Grecia pentru un nou acord, dar a subliniat ca Greciei îi va fi foarte greu să gestioneze datoria statului fără ca aceasta să fie redusă în parte, o măsură pe care Berlinul o consideră ilegală atât timp cât Grecia este membră a zonei euro.

”Mulți economisti, inclusiv din Grecia, se îndoiesc că problemele Greciei – uitați-vă și la ce spune FMI – pot fi rezolvate fără o reducere a datoriei. O reducere reală a datoriei este, fără îndoială, incompatibilă cu calitatea de membru al zonei euro”, a de clarat Schaeuble, citat de Bloomberg. Și apoi ministrul german de Finanțepune punctul pe ”i”: Ieșirea temporară a Greciei din zona euro poate fi ”soluția ma bună”, pentru că ar permite reducerea datoriilor, cu condiția ca Grecia să accepte acest pas. ”Nu știu, nimeni nu știe în acest moment cum se va descurca Grecia fără o reducere a datoriilor, dar toți știu că o reducere a datoriilor este incompatibilă cu euro. Asta e situația”, a spus Schaeuble.

Într-adevăr, toți știu acest lucru. Inclusiv FMI. Numai că FMI face apel în cel mai recent raport privind Grecia ca Bruxelles-ul să încalce tratatele pentru a reduce datoria Greciei, nu să o excludă din zona euro. Este o pozitie susținută și de Statele Unite – secretarul american al Trezoreriei va sosi în această săptămână la Berlin pentru a discuta chiar despre acest lucru.

Directoarea FMI, Christine Lagarde, a și sugerat că s-ar putea retrage din acordul cu Grecia dacă Germania nu dorește o reducere a datoriilor. ”Sper mult să respectăm programul și să putem răspunde unei provocări colosale. Am ceva speranțe pentru ca am auzit de niște mișcări pozitive în Germania, în ultimele cateva ore, legate de reducerea datoriilor”, a declarat Lagarde.

Situația este complicată. Germania a insistat ca noul acord cu Grecia să fie condiționat de participarea FMI – acest lucru apare negru pe alb în declaratia summitului de duminică de la Bruxelles. Numai că, în cazul în care FMI condiționează participarea de acceptul Berlinului de a reduce datoria Greciei, iar guvernul german rămâne ferm pe poziția actuală, atunci totul se poate destrăma și, în cele din urmă, se poate îndeplini dorința ministrului Schaeuble – Grexit. ”Asta ar putea fi mai bine pentru Grecia”, a spus Schaeuble în cursul zilei de joi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.