De la 8-biţi la 3D – o aventură digitală

Un enorm Pac-Man devorează San Francisco: este una dintre primele imagini ale filmului Pixels, ce va rula din 24 iulie pe ecranele româneşti, şi din aceeaşi zi, în cinematografele americane. Personajul-simbol al generaţiei de videograme din anii ‘80 este unul dintre “răii” noului film fantastico-ştiinţific în 3D, o producţie fabuloasă a Studiourilor Columbia Pictures, regizată de Chris Columbus.

Pixels: o aventură digitală, o adaptare a scurtmetrajului omonim al lui Patrick Jean, care prezenta New York-ul invadat de personajele jocurilor video clasice, ca Space Invaders, Pac-Man, Tetris şi Arkanoid devenite giganţi, aduce pe ecranele din România personaje îndrăgite ale jocurilor ce au făcut istorie în anii ’80. Printre ele, PAC-MAN, Donkey Kong, Centipede, Galaga, Frogger, Q*bert.

Producătorii au creat o versiune tridimensională a jocurilor de 8-biţi pe care le puteai vedea afişate pe ecranul calculatorului, în sălile de jocuri celebre în anii ’80 în America şi, după ’90, în România.

Scenografulul Peter Wenham, care răspundea de aspectul general al filmului, a fost primul care s-a ocupat de tranziţia personajelor de la versiunea clasică de 8 biţi la cea 3D. “Era important pentru companiile producătoare de jocuri, dar şi pentru noi – să ne menţinem cât mai aproape de adevăr, chiar dacă treceam la personaje 3D”, afirmă el. “Distracţia provine din faptul că arătăm ceva ce nu s-a mai văzut până acum – toate obiectele de care ne lovim zi de zi sunt prezentate cu pixelii la vedere. Trebuia să ne hotărâm cum voiam să arate aceste lucruri – spre exemplu o bombă lansată de Space Invaders loveşte asfaltul, făcând un crater mare; în acelaşi timp asfaltul se descompune în pixeli. Trebuia să vedem cum arată toate astea”.

După cum spune Wenham, exista riscul ca aceste versiuni 3D ale personajelor să arate prea schematic sau neinteresant. Atunci le-a venit ideea cu aura luminoasă – o idee aplicabilă obiectelor descompuse în pixeli. Nu numai personajele urmau să emită o lumină interactivă, ci şi ţintele atacurilor. Rezultatul a fost uimitor şi pe de altă parte a reuşit să exprime şi modalitatea în care extratereştrii folosesc jocurile video pentru a ataca planeta.

Matthew Butler a actualizat jocurile video ale anilor ’80, aducându-le în zilele noastre.

Odată ce a hotărât imaginea personajelor,Columbusi-a cerut lui Matthew Butler, creatorul efectelor vizuale, să actualizeze jocurile video ale anilor ’80, aducându-le în zilele noastre. “MattButlereste geniul nebun care a făcut ca aceste creaturi să pară reale, dar în acelaşi timp să fie ceva ce spectatorii n-au mai văzut până acum. El şi-a forţat echipa pentru a realiza aceste lucruri şi a pus presiune pe noi mai mult ca niciodată”, recunoaşteColumbus.

Butler afirmă că realizatorii filmului au făcut eforturi extraordinare pentru a obţine personaje cu un look nou şi cât mai veridic, dar şi pentru a reedita mişcările şi modul lor de interacţiune de altădată.

“Dacă ne gândim la PAC-MAN, el înfulecă tot ce-i iese în cale şi se mişcă cu mare rapiditate. Donkey Kong, de asemenea, are mişcările lui specifice, un fel de paşi mărunţi – noi am realizat o animaţie mai fluentă, dar am menţinut esenţa lui de «spiriduş»”.

Cele mai surprinzătoare efecte vizuale şi cei mai îndrăgiţi eroi ai jocurilor ce au făcut istorie în anii ‘80: PAC-MAN, Donkey Kong, Centipede, Galaga, Frogger, Q*bert, sau Space Invaders vor putea fi urmărite în Pixels: o aventură digitală, pe marile ecrane.

Adam Sandler

Cu Adam Sandler în rolul personajului principal, filmul dă savoare clasicelor scenarii de filme despre sfârşitul lumii, tipice pentru cinema-ul hollywoodian.

Actorul, cunoscut pentru filme precum Grown Ups, Bedtime Stories sau I Now Pronounce You Chuck & Larry, este de această dată şi producător.

Când erau copii, în anii ’80, Sam Brenner (Adam Sandler), Will Cooper (Kevin James), Ludlow Lamonsoff (Josh Gad) şi Eddie “The Fire Blaster” Plant (Peter Dinklage) au salvat lumea de mii de ori – în jocurile video de 25 de cenţi bucata. Acum, ei o vor face cu adevărat. În Pixels, atunci când extratereştrii intergalactici descoperă nişte jocuri video clasice şi le iau drept o declaraţie de război, ei atacă Pământul după modelul prezentat chiar în aceste jocuri. Acum, preşedintele Cooper trebuie să-şi cheme în ajutor foştii prieteni din sălile de jocuri pentru a salva lumea de PAC-MAN, Donkey Kong, Galaga, Centipede sau Space Invaders. Acestora li se alătură Lt. Col. Violet Van Patten (Michelle Monaghan), o specialistă în singurul armament care-i poate distruge pe extratereştri.

Adam Sandler interpretează rolul lui Sam Brenner – un campion de altădată al jocurilor video, iar acum, tehnician pentru echipamente electronice. “Lucrurile n-au mers prea lin pentru el în ultimii 30 de ani”, spune Barnathan. “El s-a cam împotmolit. Ca să fim cinstiţi, el pare că nu se pricepe la nimic atât de bine ca la jocurile video. Din fericire pentru noi toţi, această activitate este foarte la-ndemână.”

Filmele lui Sandler au avut încasări de peste 3 miliarde de dolari în toată lumea. De curând, Sandler a putut fi urmărit în filmul independent The Cobbler, alături de Steve Buscemi şi Dustin Hoffman. De asemenea, el a făcut din nou echipă cu Drew Barrymore pentru cea de-a treia lor colaborare în filmul Blended.

Anul acesta, pe lângă Pixels, Sandler va mai lucra şi la filmul Hotel Transylvania 2, dând voce personajului Dracula.

Pe Adam Sandler, alături de Kevin James, Michelle Monaghan, Peter Dinklage şi Josh Gad, îl puteţi vedea într-o echipă de eroi unici, chemaţi să salveze omenirea.

Entuziaştii susţin ca acest concept are asemănări cu temele episodului din 2002 al Futuramei lui Matt Groening, intitulat Anthology of Interest II, în care Fry trebuie să-şi folosească şi el abilităţile ca un erou din jocurile din 1980 pentru a împiedica o invazie extraterestră.

De altfel, personajele filmului Pixels: o aventură digitală apar în roluri similare episodul din Futurama.

Într-un moment al filmului, Sandler şi ceilalţi membri ai castului folosesc “fantome” pentru a-l combate pe Pac-Man.

Trebuie să amintim că filmul este şi un omagiu adus personajului Pac-Man, care anul acesta împlineşte 35 de ani. În primăvară, Sony Pictures a marcat momentul cu numeroase evenimente programate în toată lumea, care au fost şi o modalitate de promotion a peliculei Pixels.

La Tokyo, oraşul natal al lui Pac-Man, fanii au participat la un eveniment organizat la Tokyo Tower, intrând în Guinness Book pentru că au creat cea mai mare reproducere “umană” a jocului video. La această provocare au participat şi actorii Shinichi Yanagisawa şi Ken Watanabe.

Creatorul lui Pac-Man, profesorul Toru Iwatani, s-a aflat la Chicago pentru o serie de evenimente în stilul anilor ‘80, la care a participat şi Billy Mitchell, primul jucător care a realizat “scorul perfect” al jocului video.

Filmul Pixels: o aventură digitală este distribuit de InterComFilm Distribution.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.