Bisericile încep să se transforme în moschei

Altarul, orga şi crucifixul au dispărut, clopotniţa va deveni minaret şi pe ea va sta scris cu caractere arabe numele lui Allah. Aceasta este soarta unei biserici protestante din Hamburg. După o lungă perioadă de polemici, ea este transformată în moschee.

Muncitorii s-au suit recent pe acoperiş pentru a demonta crucea. A fost momentul în care o parte a presei a scris că acesta este exemplul eleocvent al declinului Occidentului.

Şi nu este singurul asemenea caz din Germania. Biserica Kapernaum din Hamburg (construită la finalul anilor 1950) împărtăşeşte aceeaşi soarta cu biserici din Berlin, Dortmund şi Monchengladbach. Biserica luterană din Hamburg nu mai era însă folosită. A fost părăsită de enoriaşi în 2002, din cauza lipsei de fonduri pentru întreţinere şi a numarului tot mai mic al celor care participau la serviciul religios.

Clădirea şi turnul înalt de 44 de metri, precum şi terenul au fost vândute în 2012 Centrului Islamic Al-Nour, care are 600 de membri, majoritatea musulmani veniţi din Orientul Mijlociu şi din Nordul Africii. Aceştia au găsit fondurile necesare pentru a transforma biserica în moschee – aproximativ un milion de euro.

Se preconizează că lucrarile se vor încheia la toamnă şi ca moscheea va fi inaugurată pe 3 octombrie, de ziua reunificării Germaniei. Comunitatea musulmană din Germania a stabilit ca această zi să fie şi ziua “Moscheilor Deschise”, ziua în care “necredincioşilor” le este permis accesul în lăcaşurile de cult musulmane.

Mai mulţi politicieni din Hamburg şi-au exprimat dezacordul faţă de transformarea bisericii în moschee, mai ales că în acest oraş-land nu se fac eforturi pentru îmbunătăţirea coexistenţei religioase. Pe de altă parte, pastorii protestanţi se plâng de îndepărtarea germanilor de credinţă. Începând din 2000, în Germania au fost inchise peste 100 de biserici protestante şi peste 400 de biserici catolice. Cel puţin 277 de biserici protestante au fost vândute sau demolate începând din 1990. Alte 700 de biserici catolice urmează să fie închise în anii ce vin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.