Blonda social-democrată care a lăsat cu gura căscată presa şi politicienii

Social-democraţii polonezi au produs un şoc pe scena politică şi în presă în momentul în care şi-au prezentat candidatul pentru alegerile prezidenţiale de pe 10 mai. Este vorba despre Magdalena Ogorek (“castravete” în limba poloneză), o tânără de 35 de ani fără o experienţă politică relevantă, însă cu apariţii în revista Playboy, scrie Financial Times.

Ogorek a debutat în viaţa publică ca actriţă în producţii neînsemnate ale televiziunilor din Polonia, timp în care facea stagii în diverse ministere. Se pare că acestea i-au fost de frolos, pentru că Ogorek a ajuns consultat media la Banca Nationala a Poloniei. A început să cocheteze cu politica şi în 2011 a candidat la alegerile parlamentare, însă fără succes.

Alegerea social-democraţilor pentru potenţialul succesor al lui Alexander Kwasniewski (ultimul preşedinte de stânga al Poloniei) a intrigat atât presa de dreapta, cât şi pe cea de stânga, care notează însă că Ogorek se clasează foarte bine în sondaje având în vedere experienţa ei limitată – ea se află pe locul al treilea, cu 10% din intenţiile de vot. Liderii Partidului Social-Democrat o protejează însă de presă, echipa de campanie refuzând o discutie cu cei de la Financial Times.

Analiştii politici polonezi consideră că strategia de imagine a social-democraţilor este una riscantă şi că aceasta nu vizează prezidenţialele, ci viitoarele alegeri parlamentare. Stânga poloneză se confruntă, pe de o parte, cu aceeaşi problemă ca întreaga stângă europeana, al cărei electorat începe să fie capturat tot mai mult de curentele radicale, o consecinţă a austerităţii. În plus, electoratul tradiţionalist şi catolic al Poloniei este înclinat către partidele conservatoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.