Boc, audiat la DNA

Update: Fostul premier Emil Boc a declarat joi, la ieșirea din sediul DNA, că nu l-a cunoscut și întâlnit niciodată pe Bogdan Buzăianu și nici nu are cunoștință de existența vreunei sponsorizări din partea acestuia pentru PDL.

„Sunt convins că dna Elena Udrea va face precizările necesare. Personal, nu l-am cunoscut, nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Buzăianu și nici nu am cunoștință de existența vreunei sponsorizări sau intenții de sponsorizare din partea acestuia pentru PDL”, a spus Boc.

Întrebat dacă s-a ocupat de campania electorală din 2012 a PDL central, Emil Boc a precizat:

„Am făcut precizarea că în cazul alegerilor locale fiecare organizație județeană își alcătuiește bugetul de campanie și stabilește strategia concretă în vederea câștigării alegerilor conform celor stabilite în Biroul Permanent Național. La nivel județean există în copie o funcționare a partidului pe modelul Biroului Permanent Național, cu alte cuvinte fiecare organizație județeană are propria structură de conducere care stabilește bugetul de campanie, modalitatea de promovare a partidului sau a candidaților”, a susținut primarul municipiului Cluj-Napoca.

Fostul premier Emil Boc s-a prezentat joi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi audiat în calitate de martor în cel de-al treila dosar al Elenei Udrea, cel în care este acuzată că a luat mită de la afaceristul Bogdan Buzăianu. Udea a sugerat că banii au ajuns la PDL în campania electorală din 2012.

Boc a anunțat încă de miercuri că a fost citat în acest dosar.

„Da, marți am primit marți o invitație pentru joi în calitatea de martor în dosarul 87/ 2015 în legătură cu care s-a încuviințat procedura controlului judiciar pentru doamna Elena Udrea. Voi merge ca martor, în calitate de fost președinte de partid, la DNA București”, a spus Emil Boc miercuri într-o declarație făcută presei.

În acest dosar au mai fost audiați în calitate de martori Vasile Blaga, Ioan Oltean, Anca Boagiu, Adriean Videanu, Gheorghe Flutur și Sulfina Barbu.

Elena Udrea este acuzată în acest dosar de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată, fals în declarații de avere în formă continuată (cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009 — 2012).

Potrivit DNA, în anul 2010, în calitate de ministru și de persoană cu funcție de conducere în PDL, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, Elena Udrea a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

„Pentru a-și exercita influența, (…) la începutul anului 2012, a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 de dolari și o creanță de 900.000 de euro pe care una dintre firmele controlate de acesta o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate cu activitate în mass-media”, susțin anchetatorii.

Procurorii mai susțin că Elena Udrea s-ar fi folosit de influența pe care o avea ca ministru pentru a cumpăra prin interpuși, sub prețul pieței, o vilă pe litoral, pe care ar fi renovat-o cu bani de la compania care avea contract cu ministerul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.