Brexit: Marea Britanie a blufat și a pierdut

Propunerea guvernului britanic privind statutul post-Brexit al cetățenilor UE din Regatul Unit este una amăgitoare și aduce „un nor al nesiguranței asupra vieții a milioane de europeni“. Este motivul pentru care Parlamentul European nu va aproba niciodată un acord pentru „divorțul“ de Marea Britanie, dacă situația cetățenilor europeni de aici va rămâne nesigură.

Acesta este mesajul extrem de dur al negociatorului-șef pentru Brexit din partea PE, belgianul Guy Verhofstadt, publicat în mai multe ziare europene. „Nu vom susține niciodată restrângerea retroactivă a drepturilor cetățenilor europeni. PE își rezervă dreptul de a respinge orice acord care îi tratează pe cetățenii UE, indiferent de naționalitatea lor, mai puțin favorabil decât acum.“

Proiectul britanic transmis Bruxelles-ului propune ca cetățenii UE din Regatul Unit să primească statutul cetățenilor din state terțe, cu mai puține drepturi decât li se oferă acum cetățenilor britanici stabiliți în Europa. Europenii din Marea Britanie nu vor mai putea vota la alegerile locale, vor fi obligați să respecte condiția unui venit minim, iar statutul copiilor născuți după Brexit rămâne incert. „Survine riscul apariției unor cetățeni de mâna a doua“, avertizează Verhofstadt. Eurodeputatul vorbește și despre birocrația excesivă, pentru că cetățenii UE care nu vor avea cinci ani de rezidență împliniți la data despărțirii oficiale de UE vor trebui să depună două cereri pentru a rămâne în Marea Britanie.

Guvernul britanic a catalogat drept „o distorsiune nefolositoare“ mesajul transmis de Parlamentul European. „În mod regretabil, articolul include o serie de inexactităţi care sunt deosebit de nefolositoare şi care pot cauza îngrijorarea inutilă a cetăţenilor din Marea Britanie şi UE“, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului Theresa May. Guvernul spune că „va include accesul la educaţie, asistenţă medicală, beneficii, pensii şi locuinţe sociale pe aceeaşi bază ca şi cetăţenii britanici, în conformitate cu principiile consacrate ale legislaţiei Marii Britanii“.

Rivalii liberal-democrați ai guvernului May arată că premierul a „pariat și a pierdut“. „A încercat să-i folosească pe cetățenii europeni ca monedă de schimb, dar bluful a fost dejucat“, a spus liderul liberal-democraților, Tim Farron. „Abordarea nedreaptă ne-a îndepărtat de prietenii noștri din Europa. Premierul i-a ridicat împotriva noastră pe cei mai apropiați aliați. A rămas doar Donald Trump“, a spus Farron, citat de The Independent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.