Cancelariile lumii, îngrozite de fenomenul Donald Trump

De la guvernele țărilor baltice până în Italia, mergând apoi în Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est, liderii lumii sunt îngroziți de ideea că Donald Trump ar putea fi noul președinte al Statelor Unite.

Se tem de ce ar putea însemna o victorie a lui Trump pentru acordurile lor comerciale, pentru contractele pentru armament, pentru alianțele militare cu SUA de care depind regimurile din țările lor. Est-europenii se tem de modul în care Trump laudă regimul Putin, cei din Asia de Sud-Est se tem de declarațiile lui privind retragerea militară a SUA din regiune sau de ideea că Trump le-ar putea cere bani grei pentru protecția militară. Aceleași temeri și în monarhiile Golfului, unde contractele de armament și trupele SUA sunt o garanție de decenii.

La finalul acestei săptămâni, oficiali de la Casa Alba vor avea vizite la Londra și în Germania. Președintele Obama se va întâlni cu Angela Merkel, premierul italian Matteo Renti, cu Francois Hollande și David Cameron. Întâlnirile au loc după vizita lui Barack Obama la Riyadh. Peste tot Trump a fost și va fi subiect de discuții și motiv îngrijorare.

Potrivit multor oficiali guvernamentali din Statele Unite, orice interacțiune diplomatică cu cancelariile europene sau asiatice a început să includă în mod obligatoriu o mulțime de întrebări legate de posibilitatea ca Trump să fie ales președinte și de cât de mult ar putea schimba acesta politica americană. Președintele Obama, vicepreședintele Biden, secretarul de Stat Kerry, șeful Pentagonului, Ashton Carter, ambasadorii americani sunt bombardați cu întrebări din partea omologilor despre această perspectivă neliniștitoare, scrie Politico.eu.

”Sunt speriați și încearcă să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat”, spune un oficial american. ”Toți întreabă. Încep să urmărescă în cele mai mici detalii politica noastră. Ne întreabă: Ce este fenomenul Trump? Chiar poate să câștige? Ce înseamnă asta pentru politica SUA? Chiar sunt neîncrezători”.

Răspunsurile americanilor, de la președinte și până la ambasadori, nu mai sunt satisfăcătoare. Degeaba li se spune liderilor europeni sau asiatici că alegerile primare înca nu s-au terminat, că la convenția republicană poate apărea un candidat care să-l scoată din cursa pe Trump și că oricum Hillary Clinton are de departe prima șansă. Ascensiunea lui Trump de până acum a infirmat toate estimările și sondajele anterioare și nimeni nu mai are încredere în asemenea analize. ”Cei mai mulți au spus că nu are inteligența și banii necesari pentru a ajunge foarte departe în alegerile primare. Și toți s-au înșelat”, spune Peter Mandelson, fost ministru in guvernul Tony Bliar si comisar european.

”În Europa ne temem că SUA vor adopta o politică mai izolaționistă. Asta nu ar fi bine pentru Europa, pentru Statele Unite, nu ar fi bine pentru lume. Trebuie ca SUA să fie angajate în mod constructiv în afacerile globale”, spune fostul comisar european Olli Rehn, acum ministru al Economiei în Finlanda.

”Multora le-a repugnat George W. Bush, alții au fost dezamăgiți de Obama, însa îl văd pe Trump dincolo de scara Richter. Motivul nu este că ar fi prost – nimeni nu spune asta – ci că este disprețuitor, lipsit de scrupule, gata să zică orice pentru a obține votul populiștilor. Asta îi sperie pe oameni”.

Subsecretarul de stat pentru afaceri europene din guvernul Italiei spune că soluțiile lui Trump sunt false și nici măcar nu sunt originale. Sandro Gonzi se teme că ideile lui Trump ”sunt cele pe care le-am auzit și în Europa de la extremiști”. Europenilor le este teamă că o victorie a lui Trump le va da apa la moară naționaliștilor din țările lor.

Israelienii sunt mai rezervați, însa par să facă echilibristică pe sârmă, scrie Politico. Premierul Benjamin Netanyahu nu a avut o relație buna cu Barack Obama nici în ce privește procesul de pace cu Autoritatea Palestiniană, nici în ce privește acordul nuclerar cu Iranul. Iar Ambasada Israelului la Washinton a refuzat să comenteze pe marginea interacțiunilor dintre Trump și regimul din Israel.

Pentru națiunile din Asia de Sud-Est spaima este poate cea mai mare. ”Vor să știe dacă va fi o schimbare fundamentală. Este vorba despre retragere?”, spune un oficial din Departamentul de Stat. Washingtonul încearcă să le transmita asiaticilor care se tem de ascensiunea Chinei că și Jimmy Carter a vorbit de restrângerea trupelor în 1976, însă dupa alegeri lucrurile nu s-au schimbat prea mult.

Există și un efect mai puțin așteptat al ”fenomenului Trump”. Liderii tot mai multor țări asiatice doresc să încheie sau să reînnoiască acorduri cu SUA înainte de alegeri, pentru a-și asigura cat mai mult spatele. Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite pistoneaza negocierile pentru acorduri nucleare civile. În Europa, Olli Rehn observă că spaima că Trump ar putea ajunge la putere a grăbit negocierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investitii pe care, până mai ieri, tocmai europenii era cei care îl tergiversau.

În Germania, observă oficialii SUA, apare o îngrijorare legată de imigrație. Berlinul a primit un milion de refugiati musulmani, în timp ce Trump vorbește de interzicerea imigrației acestora. Asta înseamnă o erodare a influenței americane în Europa care nu prinde deloc bine politicilor cancelarului Merkel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.