Cazul părintelui Nicolae Picu, intoxicare mediatică de zile mari?

Acest mesaj este în numele dragostei pentru adevăr!

Asociaţia „Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina” a fost înfiinţată în anul 1993 şi a avut ca scop: Construirea unei Biserici de lemn în stil maramureşean; Construirea unui aşezământ social pentru persoanele nevoiaşe.

În data de 19 iulie 1994 se eliberează Autorizaţia de construcţie nr 697 prin care se aprobă construirea de către Asociaţia „Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina” a „Aşezământ binefacere – Biserica în stil maramureşan – din lemn”.

Deci biserica Sf Mare Mucenic Mina a fost de la bun început proprietatea Asociatiei. Prin urmare Părintele Nicolae Picu nu avea ce şi cum să înstrăineze.

Există foarte multe biserici care nu sunt în proprietatea instituţiilor bisericeşti, precum bisericile din instituţiile militare, din spitale, din universităţi şi cele construite de alte persoane juridice private sau publice, asociaţii, fundaţii. Toate acestea funcţionează cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române respectând articolul 139 din regulamentul Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Nicolae Picu, iniţiatorul acestui proiect, a slujit în cortul militar instalat provizoriu pe durata construcţiei Bisericii. În 1998 după ce Biserica a fost terminată, la propunerea Asociatiei, Părintele Picu a devenit preot paroh cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Lucian, Arhiepiscopul Tomisului.

În 2002, când s-a terminat construirea aşezământului social de lângă biserică, a debutat proiectul ARCA de ajutorare a persoanelor cu dizabilităţi neuro-motorii. Acest proiect este finanţat în colaborare cu parohia Kungsbaka din Suedia. Părintele Nicolae Picu a avut binecuvântarea Arhiepiscopiei Tomisului pentru a susţine financiar cu o parte din banii din biserică activitatea acestui proiect. După criza financiară din 2008, fondurile din biserică au fost din ce în ce mai puţine.

Părintele Nicolae Picu a continuat să sprijine financiar îngrijirea copiilor cu dizabilităţi în centrul ARCA. Astfel au apărut tensiuni între Arhiepsicopia Tomisului şi Părintele Nicolae Picu ca preot paroh. În data de 4 octombrie 2012, Arhiepiscopia Tomisului decide suspendarea pe perioadă nedeterminată a Părintelui Nicolae Picu din funcţia de preot paroh. Cu această ocazie este numit responsabil de problemele economice ale Bisericii Sf Mare Mucenic Mina diaconul Claudiu Banu ca să administreze fondurile din Biserică sub stricta supraveghere a Arhiepiscopiei Tomisului.

Din acel moment Arhiepiscopia Tomisului începe o serie de acţiuni împotriva Asociaţiei, toate având ca scop trecerea clădirii bisericii în proprietatea Arhiepiscopiei. Avându-se în vedere strânsa legătură sufletească dintre Asociaţie şi Părintele Nicolae Picu, se ameninţă cu caterisirea Părintelui Nicolae Picu dacă nu se transferă proprietatea. Asociaţia nu cedează acestor presiuni şi ameninţări. Ulterior Arhiepiscopia Tomisului solicită transferul de proprietate şi asupra aşezământului social !!!!! Arhiepiscopia Tomisului hotărăşte CATERISIREA Preotului Nicolae Picu prin decizia nr 256 din 12 martie 2013. Totodată face plângere penală împotriva acestuia pentru pedepsirea cheltuirii sumelor din biserică în ultimii 14 ani pentru îngrijirea copiilor cu handicap, deşi aceste cheltuieli fuseseră aprobate. Acum Părintele se află în străinătate unde îşi caută sănătatea… pierdută. Foarte mulţi dintre noi suntem văduviţi de prezenţa plină de har a acestui minunat duhovnic şi om.

Doamne Iisue Hristoase, miluieşte-ne pe noi, păcătoşii!

Asociaţia „Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.