Ce se ascunde în spatele convoiului umanitar trimis de Moscova în Ucraina

Un convoi de 280 de camioane Kamaz a plecat, marți dimineața, din regiunea Moscova cu destinația Lugansk, în Ucraina. Autoritățile ruse susțin că acest convoi transportă 2.000 de tone de ajutoare umanitare pentru populația ucraineană din zona atinsă de conflict. Ajutoarele ar fi fost colectate de la moscoviți.

Pe fondul informațiilor NATO cum că la granița cu Ucraina au fost mobilizați 45.000 de militari ruși, Occidentul suspectează că misiunea umanitară poate fi folosită ca un paravan al unei intervenții militare ruse în Ucraina. În mediul online din Ucraina au apărut deja informații despre tancuri și blindate în apropierea graniței cu Ucraina, tehnică de luptă care, îngrijorător, ar fi vopsită în alb și ar purta însemnele unei misiuni de menținere a păcii.

Potrivit Rossia 24, convoiul va ajunge la granița ucraineană în două-trei zile, unde se vor afla reprezentanți ai Crucii Roșii. ”Detaliile practice ale operațiunii trebuie să fie clarificate înainte de a merge mai departe”, a spus Laurent Corbaz, șeful Crucii Roșii pentru Europa și Asia Centrală. Reprezentanții Crucii Roșii au arătat că plecarea aceastui convoi a fost o ”surpriză”.

Suspiciunile sunt întărite de pozițiile cancelariilor occidentale, precum și de confuzia stârnită la Kiev de pornirea acestui convoi către Ucraina, autorităţile dând impresia că au fost luate prin surprindere.

Astfel, Rusia a cerut sâmbătă aprobarea Statelor Unite pentru lansarea unei misiuni umanitare în estul Ucrainei, dar preşedintele american, Barack Obama, a respins propunerea, iar cancelarul german, Angela Merkel, a catalogat, într-o conversaţie cu premierul britanic David Cameron, drept „inacceptabilă”, „nejustificată” şi „ilegală” iniţiativa.

Luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, anunța că Rusia a ajuns la un acord cu Administraţia de la Kiev pentru ca membri ai Crucii Roşii să efectueze o misiune umanitară în estul Ucrainei.

Numai că la Kiev domnea confuzia și informațiile apărute în presă nu lăsau să se întrevadă că ar fi fost vreo înțelegere între Rusia şi Ucraina. Luni, Consiliul de Securitate al Ucrainei nega informațiile despre faptul că Putin a trimis un convoi umanitar rusesc în Ucraina. Declarația aparține reprezentantului instituției Andrei Lisenko. ”În realitate, acest convoi umanitar se îndreaptă spre Ucraina în urma unei înțelegeri dintre Piotr Poroșenko și Cruce Roșie. Rusia nu face decât să-și atribuie această inițiativă”, a declarat Lisenko.

Marți, poziția guvernului de la Kiev se schimbă, executivul anunțând că Ucraina nu va permite accesul convoiului în Ucraina, dacă acesta va fi însoţit de trupe ruse sau de forțele Ministerului rus pentru Situații de Urgență. Andrei Lisenko a admis apoi că există un convoi care vine din Rusia către Ucraina, dar a pus trei condiții pentru accesul în Ucraina:
– Convoiul să treacă printr-un punct de frontieră controlat de forțele Kievului (având în vedere că circa 100 de km de frontieră cu Rusia sunt controlați de forțele proruse).
– Convoiul trebuie însoțit de reprezentanți ai Crucii Roșii.
– Trebuie luate decizii privind cantitatea de ajutoare, tipul acestora, destinația și traseul de parcurs.

Potrivit BBC, un purtător de cuvânt al Ministerului rus pentru Situații de Urgență a declarat, marți, că acest convoi de 280 de camioane este însoțit de reprezentanți ai Crucii Rosii și că el nici măcar nu va intra în Ucraina, rămânând la latitudinea Crucii Roșii să ia o decizie privind ajutoarele aduse până la frontiera cu Ucraina.

Oficial, este vorba despre 400 de tone de cereale, 100 de tone de zahăr, 62 de tone de mâncare pentru copii, 54 de tone de echipamente medicale, 12.000 de saci de dormit și 69 de generatoare electrice.

Leonid Kucima, al doilea președinte al Ucrainei, este cel care a intermediat această operațiune umanitară. El spune că s-a căzut de acord ca acest convoi să intre în Ucraina prin Harkov, o altă rută fiind Lugansk. Kucima spune că, pe lângă reprezentanți ai Crucii Roşii, convoiul este însoțit și de personal OSCE. „Niciun gram din ajutoare nu trebuie să ajungă la militanți”, a spus Kucima.

Ministrul rus de Externe s-a declarat revoltat de poziţia reticentă a țărilor occidentale privind această misiune umanitară. Lavrov a declarat că, atunci când SUA, Marea Britanie şi Germania spun că s-au luat deja măsurile umanitare necesare în Ucraina, avem de a face cu ”o expresie a cinismului”. ”Partenerii occidentali nu ne vor pune bețe în roate și se vor gândi la oamenii care au nevoie de apă și electricitate”, a mai spus Lavrov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.