Cea mai puternică enciclică papală

Papa Francisc a publicat o enciclică dedicată ecologiei prin care lansează un apel la cumpătare, în vederea solidarizării Nordului și Sudului.

Papa cere o ”convertire ecologică” radicală care să se bazeze nu pe o împăcare a dezvoltării durabile cu dezvoltarea economică, ci care să marcheze o ruptură față de modul de viață actual, de acum încolo traiul trebuind să fie unul cumpătat. Economiile din nord ar trebui să-și asume o ”scădere” pentru a asigura un viitor ”sustenabil” pentru țările din Sud, față de care Nordul are o ”datorie ecologică”. Luând act de eșecul summit-urilor dedicate schimbărilor climatice, papa cere crearea unei instituții internaționale capabilă să ”sancționeze” statele poluatoare. Este pentru prima dată când un papă abordează atât de radical tema ecologiei.

”Adresez o invitație urgentă la un nou dialog pe marginea modului în care construim viitorul planetei. Avem nevoie de o convertire care să ne unească pe toți, pentru că provocarea de mediu cu care ne confruntăm și originile sale umane ne preocupă și ne ating pe toți.”

”Există un consens științific foarte solid care arată că avem de-a face cu o încălzire îngrijorătoare a sistemului climatic. Omenirea trebuie să ia la cunoștință necesitatea de a-și schimba stilul de viață, de producție și de consum, pentru a combate această încălzire și cauzele umane care a provocat-o sau au accentuat-o.”

”Există o adevărată ”datorie ecologică”, în special între Nord și Sud, legată de dezechilibrele comerciale și de consecințele în domeniul ecologic, legată de asemenea de utilizarea disproporționată a resurselor naturale, practicată de-a lungul istoriei de anumite țări.”

”Slăbiciunea reacției politice internaționale este frapantă. Se observă cum subordonarea politicii în fața tehnologiei și finanțelor se reflectă prin eșecul summit-urtilor mondiale dedicate mediului.”

”Orice abordare ecologistă trebuie să aibă o perspectivă socială, care să ia în calcul drepturile fundamentale ale celor mai defavorizați. Pentru că totul este legat, protejarea naturii nu este compatibilă cu justificarea avorturilor, cu degradarea mediului și a societății, toate se alimentează reciproc.”

”În timp ce menține un sistem de guvernare specific perioadelor anetrioare, secolul al XXI-lea este teatrul slăbirii puterii statelor națiune, în special pentru că dimensiunea economică și financiară, cu caracter transnațional, tinde să predomine în fața politicii. În acest context, maturizarea instituțiilor internaționale devine indispensabilă, pentru că ele trebuie să fie mai puternice și mai eficiente, cu autorități desemnate în mod echitabil, prin acord între guvernele naționale, și trebuie să aibă puterea de a sancționa.”

”A venit timpul să acceptăm o oarecare scădere economică în anumite părți ale lumii, care sa ofere resurse pentru o dezvoltare sănătoasă în alte părți.”

”Previziunile catastrofice nu trebuie să fie tratate cu ironie. Putem lăsa foarte multe ruine, deșerturi și gunoaie generațiilor viitoare. Ritmul consumului, al irosirii și deteriorării mediului a depășit posibilitățile planetei în asemenea mod încât stilul actual de viață, nesustenabil, nu poate conduce decât la catastrofe.”

”Este o reîntoarcere la simplitate. Cumpătarea, trăită în mod conștient și liber, este eliberatoare. Nu este mai puțină viață, nu este o reducere în intensitate a vieții, dimpoptrivă. Fericirea implica limitarea anumitor nevoi care ne abrutizează, făcându-ne mai deschiși către multiplele posibilitati pe care ni le oferă viata. A venit momentul să recunoaștem că aceasta superficialitate vesela nu ne-a servit la nimic.”

”Nu este suficient să conciliem protecția naturii cu profitul financiar sau prezervarea mediului cu progresul. În privința acestor chestiuni tactul nu face decât să întârzie cu puțin prăbușirea. Trebuie pur și simplu să redefinim progresul”.

Enciclica Laudato Si’ a produs deja o polemică în presa internaționala. În timp ce presa franceză de stânga susține cu satisfacție că Vaticanul a început să îmbrățișeze valorile universaliste atee, publicațiile conservatoare arată că papa nu se alătura luptei ecologiștilor zgomotoși, ci susține o demnitate umană care transcende sfera națională. În presa anglo-saxonă, enciclica a provocat deja o oarecare idignare. O serie de comentatori scriu că nu asupra mediului ar trebui să-și concentreze Biserica Catolică atenția. Nemulțumiți de apelul papei de limitare a traficului auto și a folosirii aerului condiționat sau a plantelor modificate genetic, unii jurnaliști scriu că abia îmbrățișarea unui asemenea mod de viață ar deschide cu adevărat drumul spre pierzanie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.