Cine ne strivește

Povestea cu pensiile speciale ascunde altă poveste. Ea este legată de interesele celor care ne-au guvernat și ne guvernează. A apărut în acești ani de tranziție o clasă suprapusă – afaceriști, politicieni de vârf etc. Ei și-au creat (prin pensii și salarii speciale ) o armată de servitori configurată să execute ordinele fără să șovăie. Să cumperi așa ceva e fff scump. Asemenea instituții cu lefuri și pensii super au rolul să împartă dreptatea (strîmbă) conform intereselor guvernanților – indiferent din ce partid fac parte. Toate aceste pensii speciale provin din instituțiile de forță – armată, poliție, servicii secrete, procuratură, magistratură. Membrii lor au pensii de multe ori mai mari decît pensiile normale obținute după 30-40 ani de muncă de profesori, medici, economiști, jurnaliști etc.

De aceste slugi bine plătite și răsplătite se servesc, de 27 de ani, guvernele pentru a ne ține supuși și cuminți, cu frică de stat, pentru a ne asculta telefoanele, pentru a ne supraveghea, pentru a ne pedepsi, pentru a ne face mizerii. Cînd acordă pensii și salarii preferențiale, guvernanții se uită întîi de toate la utilitatea respectivei categorii. Nu pentru țară, cum pretind, ci pentru protejarea avutului și privilegiilor personale dobîndite după 1989. Se folosesc instituțiile de forță pentru a-și prezerva clanurile, a-și perpetua avantajele pe care și le-au creat, în timp, prin rapt, adică prin confiscarea statului. Este o complicitate generală la nivelul establishment-ului în această privință.

Există însă efecte perverse. Instituțiie de forță de la o vreme, prin proliferare – îngrășate de bugete prea
mari – au încălecat instituțiile civile –, partide, Guvern, Parlament. Asistăm, în aceste zile, la încercarea acestora din urmă de a regla conturile. Adică de a trimite instituțiile de forță la colț, de a le arăta clar cine conduce în țara asta, de a restrînge zonele de influență deținute de servicii, poliție, parchete, tribunale etc. Este evident că instituțiile de forță s-au lăbărțat prea mult și au început să îi încurce serios pe politicieni. Agenții, procurorii, polițiștii etc. au ajuns să facă jocurile, să îi condiționeze pe aceia care ne conduc în mod legitim, ajunși acolo prin alegeri. Instituțiile de forță dețin o putere mare, de tip informal. Ele își depășesc cu mult în 2017 puterile conferite de lege.

La această situație s-a ajuns prin complezența continuă a politicienilor care au sperat să fie serviți de ele. Așa se explică și liota de colonei și generali făcuți peste noapte, tona de decorații cu care sunt gratificați anual, de exemplu. Dacă astăzi civilii s-au răzvrătit, este pentru că vistieria este goală, după atîtea și atîtea cheltuieli nesăbuite cu personalul din instituțiile de forță. Altfel, sunt sigur că ar fi continuat jocul lor murdar și fățarnic.

Privesc acum încleștarea – statul de drept vs instituțiile de forță. Se lucrează la bani, la privilegii. Deocamdată, observ că aceia cu pensii și lefuri supradimensionate au intrat în panică și cer în masă pensionarea. Nu îi căinați! Se duc la bine, la pensii de mii de euro/lunar, ca în Occident, în ultima țară din Europa ca standard de viață. Calculul lor jalnic este ca, după ce iau pensia pe legea veche, să se angajeze din nou în aceleași structuri și tot la stat. Ca în Conu’ Leonida față cu reacțiunea! Pensia, pensie, leafa, leafă!

Deși acum se vaită de boli, sunt foarte tineri, au 40–50 de ani. Vor, săracii de ei, să încaseze două venituri groase de la un stat prea generos… cu unii. Un profesor primește cel mult 25 de milioane de lei, după ce a învățat carte mii și mii de copii. El nu primește 150 de milioane/medie, cît încasează polițiștii, agenții, procurorii etc. Profesorii au un aport mult mai mare în existența acestei țări. Dar ei au dezavantajul pentru establishment că nu păzesc clădirile guvernamentale în caz de proteste!

Mă întreb totuși dacă civilii îi vor răzbi pe ceilalți. Dacă establishment-ul politic va dezarma instituțiile de forță și le vor pune la locul cuvenit lor? Sau vor capitula și de data asta, măcinate din interior. E de văzut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.