Cine sunt deputaţii de la Chişinău entuziasmaţi de neutralitatea austriacă

Vicepreşedintele Parlamentului Vladimir Vitiuc și deputații Dumitru Diacov, Artur Reșetnicov și Andrei Neguța au întreprins recent o vizită în Austria pentru a-i studia experienţa în domeniul neutralităţii.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, Artur Reșetnicov a declarat că această vizită a fost una utilă, în condițiile în care situația geopolitică impune viziuni noi și practici moderne în privința neutralității.

„Am discutat, cu colegii din Austria, unele perspective, am făcut schimb de opinii cu privire la situația geopolitică și la modul în care aceasta afectează neutralitatea. Am convenit să continuăm consultările. Neutralitatea Austriei a fost consecința celui de-al Doilea Război Mondial și, într-o anumită măsură, a fost impusă. Odată cu aderarea Austriei la UE, în 1995, țara a pierdut o parte de neutralitate. Practic, a rămas doar neutralitatea în domeniul militar. În rest, ei au o politică externă și o politică de apărare și securitate comună cu UE”, a declarat el.

Parlamentarii moldoveni au avut întrevederi cu membri ai parlamentului austriac, cu reprezentanți ai Externelor şi Apărării, ai Consiliului de Securitate, dar și cu experți în domeniu.

Cine sunt parlamentarii care îşi doresc atât de mult să nu aibă de-a face cu NATO. Vladimir Vitiuc este membru al Partidului Comuniştilor. Artur Reşetnicov este şi el în rândurile comuniştilor şi a fost şef al Serviciului de Informaţii si Securitate în perioada regimului Voronin, inclusiv în timpul reprimării protestelor din aprilie 2009. Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, cel care este vioara întâi a actualei guvernări, a avut poziţii în PCUS şi după 1989 a fost corespondent TASS la Bucureşti. Iar Andrei Neguţă este deputat al Partidului Socialist, pro-rus, şi fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

Socialiştii de la Chişinău sunt cei care au iniţiat şi apoi parlamentul a votat (în primul rand Partidul Democrat)o declaraţie politică privind inviolabilitatea suveranității, independenței şi neutralității permanente a Republicii Moldova, ca şi când Constituţia Republicii Moldova, care vorbeşte despre exact aceleaşi lucruri nu ar fi suficientă. Declaraţia a fost votată după vizita viceministrului rus de Externe Grigori Karasin la Tiraspol, adică în regiunea în care Rusia îşi menţine trupe, în ciuda angajamentelor asumate de aproape două decenii în privinta retragerii. Toţi cei care susţin acum neutralitatea, independenţa şi integritatea prin formulări care uită ca tara are o constituţie sunt cei care acceptă prezenţa trupelor ruse pe teritoriul ţării, ba chiar se simt „protejaţi” de conflictul îngheţat din Transnistria. Sunt cei care se tem de unirea cu România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.