Cine va „colora” revoluția din Belarus

Președintele Belarusului a acuzat serviciile secrete occidentale că au constituit o „coloană a cincea“, cu scopul de a provoca revolte și instabilitate. Alexander Lukașenko a anunțat că autoritățile au reținut peste 20 de militanți care plănuiau să alimenteze protestele izbucnite în țară în urmă cu o lună. „Este provocare armată“, a spus Lukașenko, adăugând că aceste „marionete“ au fost antrenate în Ucraina și finanțate de Polonia și Lituania. „Visul lor este să distrugă guvernul și să-l dea jos pe președinte“, a spus Lukașenko.

Presa internațională vorbește despre o posibilă repetare a scenariului „Euromaidanului“ din Ucraina pentru îndepărtarea lui Lukașenko, numit deseori „ultimul dictator din Europa“. De această dată nu orientarea politicii externe către Rusia sau Vest ar urma să fie cauza, ci situația economică din țară. Războiul din Ucraina și sancțiunile impuse de Vest Federației Ruse au dus la scăderea dramatică a schimburilor comerciale dintre Belarus și cele două state vecine, inclusiv la reducerea la jumătate a exporturilor ruse de petrol. Președintele Lukașenko a luat neinspirata și aberanta decizie de a impune tuturor cetățenilor care muncesc mai puțin de șase luni pe an o taxă de circa 250 de dolari (în condițiile în care salariul mediu în Belarus se apropie de cel din România, fiind de 380 de circa dolari). De aici până la izbucnirea protestelor a fost doar un pas.
Însă nu neapărat aceste proteste îl îngrijorează pe Lukașenko – până la urmă, regimul său are experiența represiunii. Președintele Belarusului se teme de degradarea relațiilor cu Moscova. Războiul din Donbas i-a oferit lui Lukașenko ocazia de a juca rolul de mediator între UE și Rusia și astfel liderii europeni au decis să anuleze restricțiile de călătorie care îi vizau pe președintele de la Minsk și alți zeci de oficiali belaruși, iar Belarusul a eliminat vizele pentru cetățenii a 80 de state. În februarie, Lukașenko și-a manifestat simpatia pentru „frații ucraineni care luptă pentru independență“, o declarație care a iritat Moscova. Replica Rusiei a venit imediat: a închis și a militarizat granița cu Belarusul, până atunci deschisă.

Așadar, vedem un Lukașenko care a încercat o apropiere de Vest, ceea ce a stârnit furia lui Vladimir Putin, și care, apoi, încearcă să se reapropie de Rusia invocând un complot polono-ucrainean împotriva sa. În acest context, un „Euromaidan“ la Minsk este puțin probabil, căci Moscova are tot interesul să-și mențină avantajul strategic dat de teritoriul Belarusului, cu care Rusia formează și o bizară Uniune Rusia-Belarus. Mai puțin sigure rămân însă menținerea lui Lukașenko în funcție și securitatea livrărilor de hidrocarburi către Vest – prin Belarus trec gazoductul Yamal și oleoductul Drujba, magistrale care ar lega Rusia de Europa, după închiderea conductelor prin Ucraina, anunțată de Gazprom pentru 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.