Cum explică un oficial Elcen intrarea în insolvență a companiei

În cursul după-amiezii de joi, Consiliul de Administraţie al Elcen, societate controlată de statul român prin Ministerul Energiei, se va întruni pentru a discuta care sunt soluţiile pe care le poate aborda compania după decizia Radet, regia Primăriei Capitalei, de a-şi cere insolvenţa, una dintre soluţii fiind intrarea în insolvenţă inclusiv a Elcen.

„S-a făcut o analiză a situaţiei, analiză pe care o vom discuta după-amiază în CA. Se vor analiza mai multe opţiuni. Cu siguranţă, o să fie pe masă toate soluţiile. Dacă Elcen nu ar intra în insolvenţă, ar fi într-o situaţie şi mai dificilă decât dacă ar intra”, a declarat pentru Agrerpres Dan Agrişan, membru în Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Bucureşti,

Conform acestuia, prin intrarea în insolvență a Elcen, compania care produce căldura Capitalei, se vrea o protecţie temporară cu privire la datoriile din trecut şi o obligaţie de a fi foarte corecţi şi exacţi cu privire la plata datoriilor curente, precum şi o posibilitate de reorganizare în viitor.

„Depinde destul de mult de modul în care ne vom sincroniza cu Radet şi cu primăria, să nu existe o relaţie tensionată. Suntem dependenţi unii de alţii, suntem conştienţi de acest lucru, nu vrem să murim împreună, ci să furnizăm căldură şi apă caldă Bucureştiului. Deci, este esenţială o bună coordonare şi o bună comunicare cu dumnealor, chiar dacă suntem pe poziţii divergente”, a afirmat Agrişan.

Oficialul Elcen a dat de înțeles că există ca în fiecare an amenințări cu energie termică în această iarnă pentru locuitorii Capitalei.

„Riscul ca alimentarea să fie ameninţată există în fiecare an, dar nu depinde în totalitate de noi. Nu văd un risc mai mare în momentul de faţă, dacă ne coordonăm cu primăria şi cu Radet. Am convingerea că îşi vor asuma posibilităţile pe care le au pentru furnizarea energiei.

Nu cred că vor fi probleme, soluţii există şi din partea dumnealor. Nu am văzut vreo dorinţă de a lăsa responsabilitatea pe umerii altora”, a spus Agrișan.

Oficialul Elcen susține că intrarea în insolvenţă a Radet înseamnă o încercare de rezolvare a situaţiei care trenează de câţiva ani cu privire la lanţul datoriilor din acest sector.

„Gestul acesta de a introduce Radet în insolvenţă este un gest care cu siguranţă ne impactează pe noi şi ne obligă să luăm nişte măsuri, însă este un gest care poate fi catalogat şi drept curajos. Înseamnă să-ţi asumi să rezolvi o problemă.

Este de apreciat faptul că, după atâţia ani, s-a hotărât cineva să încerce să pună punct unei poveşti şi să înceapă altceva. Sper ca această hotărâre şi responsabilitate să caracterizeze şi conducerea primăriei şi a Radet în continuare şi să înţeleagă că este un prim pas pe un drum destul de dificil, dar, odată intrat pe el, nu se mai poate întoarce”, a declarat Agrișan pentru Agerpres.

Conducerea Radet a fost mandatată miercuri să deschidă procedura insolvenţei, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.