Cum i-a convins Becali pe judecători să-l elibereze

A apărut motivarea sentinței Judecătoriei Medgidia, instanță care a decis săptămâna trecută că Gigi Becali poate fi eliberat condiționat.

Becali se află la un pas de libertate, după ce judecătorii i-au luat în calcul delirul mistic.

Potrivit motivării Judecătoriei Medgidia, care a decis liberarea condiţionată a lui Gigi Becali, timpul efectiv executat de finanţatorul FC Steaua este suficient pentru reeducarea lui.

Conform Judecătoriei, Becali îndeplinește condițiile eliberării condiționate după executarea a două treimi din pedeapsă, întrucât a fost stăruitor în muncă și disciplinat pe perioada detenției, „starea de detenție apreciind-o ca un ‘purgatoriu’, de la viața materială la cea spirituală.

„Instanța apreciază ca îndeplinit și criteriul obiectiv, respectiv a fost stăruitor în muncă, acumulând zile câștig, a fost disciplinat, nu are nicio sancțiune disciplinară și a dat dovezi temeinice de îndreptare, în sensul că a acceptat pedeapsa care i-a fost aplicată, starea de detenție apreciind-o ca un ‘purgatoriu’, de la viața materială la cea spirituală„, se arată în motivarea judecătorilor, citată de Agerpres.

Instanța a apreciat și faptul că Becali a fost folosit la muncă pe perioada detenției, a elaborat trei lucrări pe care le-a publicat și nu a provocat conflicte cu ceilalți deținuți sau cu cadrele din penitenciar.

„Pentru acest comportament a fost recompensat de 11 ori și a beneficiat de două învoiri din penitenciar. Nu a fost cazul vreunui refuz de participare la activități și programe. Cele trei sancțiuni disciplinare aplicate i-au fost anulate de către instanță prin hotărâri definitive, ceea ce face să nu aibă nicio sancțiune disciplinară”, se precizează în motivare.

Astfel, perioada efectiv executată din pedeapsă este, în opinia instanței, „suficientă pentru ca funcția și scopul pedepsei să fie atinse”. Instanța a susținut, totodată, că evoluția corespunzătoare a conduitei condamnatului pe perioada detenției demonstrează „dobândirea capacității concrete de mobilizare și responsabilizare, în sensul reintegrării sale licite în societate”.

În motivare sunt menționate și declarațiile lui Becali în fața instanței, cu ocazia judecării cererii de eliberare condiționată. Becali le-a mulțumit judecătorilor și procurorilor care l-au condamnat, afirmând că altfel „nu ar fi găsit mântuirea, vindecarea spirituală”, arătând că pentru el „temnița a fost o curățare spirituală”.

„La întrebarea președintelui de complet dacă este pregătit să se întoarcă în viața socială, petentul-condamnat arată că însăși caracterizarea vorbește de la sine; când va ieși din pușcărie se va transforma într-un om duhovnicesc și va vrea să stea numai între oameni curați. Nu-l va mai interesa viața publică, pentru a nu mai fi îndemnat la păcat. În ce privește Steaua, dacă va aduce bani, o va păstra, dacă nu, o va da cadou„, se mai menționează în documentul citat.

Judecătoria Medgidia a admis, pe 6 martie, cererea lui Becali privind eliberarea sa condiționată din Penitenciarul Poarta Albă. Decizia a fost însă atacată de procurori, contestația urmând să se judece la Tribunalul Constanța.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.