Dacă e luni, e Teatru TV: „Unchiul Vanea”

În anul în care sărbătorim 155 de ani de la naşterea lui A.P. Cehov, Casa de producţie TVR vă propune încă o vizune premiată a spectacolului Unchiul Vanea, în regia lui lui Mircea Cornişteanu (premiera februarie 1989) cu Valer Dellakeza, Tudor Gheorghe, Nataşa Raab şi Diana Gheorghian. Spectacolul a fost distins cu Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol în 1990.

Totodată, anul acesta se sărbătoresc 165 de ani de la înfiinţarea Teatrului Naţional craiovean.

Valer Dellakeza în rolul Unchiul Vanea

La data premierei, criticul de teatru Alice Georgescu considera spectacolul unul „exemplar” şi, pornind de la ideea de canon muzical, unde vocile se succed repetând aceeaşi melodie, descria Unchiul Vanea, al Teatrului Naţional din Craiova, astfel: „Întocmai ca într-un canon, o voce începe discursul pe când cea dinainte încă nu l-a încheiat, fiecare glas îngână, împreună cu altele şi iremediabil singur, aceeaşi melodie. În spectacol, sentimentul lipsei de comunicare dintre eroi are ceva definitiv şi covârşeşte cu atât mai mult cu cât există clipe în care s-ar părea că limitele propriei nefericiri pot fi depăşite, iar sufletele pot să se contopească”.

Ca şi în alte scrieri ale dramaturgului rus, personajele din Unchiul Vanea sunt oameni imperfecţi, incompleţi. Idealul uman al lui Cehov apare şi într-o scrisoare către fratele său, Nikolai, din 1886: „Ei nu sunt flecari şi nu ţi se vâră în suflet cu destănuirile lor, când nu-i întreabă nimeni… Nu se depreciază ca să provoace compătimirea altora… Nu spun «Nimeni nu mă înţelege» sau «Mă irosesc pe fleacuri», pentru că asta înseamnă a căuta efecte ieftine, pentru că e banal, învechit şi fals…”.

Tudor Gheorghe şi Diana Gheorghian

„Aceşti «ei» sunt oameni adevăraţi, demni, pe care dramaturgul, cu oroarea sa funciară de gesturi şi vorbe mari, îi numeşte, simplu, «oameni binecrescuţi». Or, în Unchiul Vanea eroii nu fac altceva decât să se plângă, să se destăinuie, să se deprecieze necontenit, pe scurt, să flecărească.”

În această lume a imperfecţiunii, actorii au partituri nuanţate – Diana Gheorghian (Sonia) debutează „cu autoritate în acest rol dificil”, ca şi Nataşa Raab (Elena Andreevna), care „întruchipează frumuseţea, mai mult, arta, care într-o asemenea lume nu poate aduce decât dezechilibrul”, iar Valer Dellakeza (Unchiul Vanea) „este capabil de o nebănuită combustie inetrioară, în succesiunea firească a accentelor comice şi tragice, transfigurând cu strălucire scenică mai ales acele dificile momente în care personajul realizează ridicolul tuturor încercărilor sale de a ieşi din ridicol, culminând cu ratarea împuşcării lui Serebriakov”. Lui îi dă replica viguroasă Tudor Gheorghe (Doctorul Astrov), al cărui joc „dezinvolt şi nuanţat” „sugerează cu precizie preistoria eroului şi e un bon-viveur care nu cade în vulgaritate; derizoriul se conturează treptat”.

Diana Gheorghian

În acest an aniversar cehovian, Casa de producţie a propus până acum, spre difuzare la TVR 2, reluarea Unchiului Vanea, în regia lui Yuri Kordonsky, spectacol pus în scenă de trupa Teatrului Bulandra; Salonul nr. 6, dramatizare a nuvelei cu acelaşi nume de Vitalie Lupaşcu; minunata Livadă cu vişini a lui Harag György la Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi pregăteşte pentru luna august o întâlnire specială cu două piese cehoviene într-un act: Ursul, o montare clasică tot a lui Harag cu Anna Szeles în rolul principal (în limba maghiară, cu subtitrare), şi Cântecul lebedei, cu Gheorghe Leahu, iar în toamnă, o nouă montare, chiar din platourile TVR, a Livezii cu vişini, în viziunea actualizantă a lui Dominic Dembinski.

Sunteţi invitaţi deci, astăzi, la ora 19.10, la TVR 2, la un spectacol important în istoria montărilor cehoviene pe scenele româneşti, Unchiul Vanea al Teatrului Naţional din Craiova, preluat de TVR în 1990. Transmisiunea are două părţi. În reluare – vineri 24 iulie, 00:50, la TVR 2.

Nataşa Raab şi Tudor Gheorghe

Scenografia şi costumele: Ştefania Cenan.

În distribuţie: Valer Dellakeza, Tudor Gheorghe, Diana Gheorghian, Nataşa Raab, Constantin Sassu, Iosefina Stoia, Lucian Albanezul, Viorica Popescu Mihail.

Imaginea : Bogdan Cojar.

Regia de montaj: Emilia Andreescu.

Regia artistică TV: Constantin Dicu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.