Daniel Zamfir: ROBOR-ul nu putea să crească atât de repede fără BNR

Președintele Comisiei economice din Senat, liberalul Daniel Zamfir, a declarat, marți, că nivelul ROBOR nu putea crește atât de repede în această perioadă, fără ca BNR să permită lucrul acesta, afirmând că speră ca, în urma discuțiilor de la Banca Națională, lucrurile să reintre în normal.

”Mie îmi e foarte clar că ROBOR-ul nu putea să crească atât de repede în această perioadă fără ca BNR să permită lucrul acesta. Eu sper ca astăzi (marți – n.r.), după discuțiile care au avut loc la Banca națională, lucrurile să se calmeze și să reintre în normal.

Nu cred că este o foame așa de mare de lichiditate pe piață ca ROBOR-ul să ajungă, spuneam , într-un termen atât de scurt la un asemenea nivel. Sigur că veniturile suplimentare din accize au fost mâncate de creșterea dobânzilor”, a declarat senatorul Daniel Zamfir.
El s-a arătat ”îngrijorat” de ultimele declarații ale consilierului lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Adrian Vasilescu.

”Vă reamintesc cea de zilele trecute, când practic șantaja Guvernul cu creșterea inflației, și a doua, de ieri când vorbea de faptul că ROBOR-ul de până acum a fost ținut nenantural la parmetrii respectivi. A șantaja un Guvern al României, indiferent dacă ne place sau nu – mie nu-mi place Guvernul Tudose și nu sunt de acord cu multe măsuri – dar faptul că un oficial al BNR vorbește despre faptul că poate să îi trântească o inflație după cum dorește BNR, asta mi se pare nepermis iar jocul acesta al băncilor cu dobânda este extrem de periculos din două motive – unul că intimidează creditarea și al doilea că va duce la creșterea ratelor la bancă”, a conchis Daniel Zamfir, precizând că el nu are credite în lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.