×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 17 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:26
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Bani pentru alții
De ce creșterea economică doar din consum este periculoasă

Creșterea economică de 5,7% pe primul trimestru se bazează pe consum și aproape deloc pe aportul producției. Prețurile au fost mai mici, veniturile mai mari, taxele, precum TVA, s-au redus și din acest motiv banii au mers în special în achiziția de bunuri și servicii, de multe ori luate din import. Ele au venit în paralel cu o reducere drastică a investițiilor publice și private (cele care aduc bunăstare) iar pe termen mediu și lung modelul acesta de creștere va accentua și mai mult deficitul balanței de plăți, care s-a dublat în ultimul an, și în final va duce la o creștere a inflației (care deja a început să se miște) ce va avea ca efect deteriorarea puterii de cumpărare a gospodăriilor.

România repetă acum situația dinaintea declanșării crizei economice din 2008-2009, atunci când "economia duduia", consumul îngrijora peste măsură Banca Națională a României și, din lipsa unui surplus de tehnologie intern, românii finanțau cu banii câștigați în plus economiile altor state. Stimulii economici de acum (creșteri de venituri, diminuări de taxe etc.) impulsionează din nou hemoragia banilor ieșiți din țară iar această stare de fapt se reflectă în creșterea cu 120% a deficitului de cont curent în primul trimestru din 2017 față de perioada similară din 2016, ajungând la 690 milioane de euro. Deficitul de cont curent este o măsura a comerțului unei țări unde valoarea bunurilor și a serviciilor importate excede valoarea bunurilor și serviciilor exportate. Acesta include de asemenea venitul net precum dobânzi și dividende precum și transferurile cum ar fi ajutoarele străine desi aceste componente tind sa contribuie cu un procent mai mic decat importurile si exporturile. Contul curent este calculul tranzacțiilor externe ale unei țări și împreună cu contul de capital este o componentă a balanței de plăți a respectivei țări. Dublarea deficitului de cont curent a fost secondată în primul trimestru de o creștere de șapte ori a deficitului comercial (bunuri și servicii), până la 350 milioane de euro. "O asemenea creştere bazată pe consum ar trebui să înceapă să aibă, mai devreme sau mai târziu, efecte nefaste asupra inflaţiei şi/sau contului curent", subliniază economistul-şef al ING Bank România, Ciprian Dascălu, într-un raport al grupului financiar.

Senatorul liberal Florin Cîțu, la bază analist economic, susține că saltul economic real este dat de diferenţa dintre creşterea economică nominală şi rată inflaţiei pentru toate preţurile din economie (deflator). "În primul rând se calculează PIB-ul nominal. PIB nominal reprezintă toate bunurile şi serviciile produse într-o economie a căror valoare o exprimăm în preţurile curente. Astfel, pentru a afla cu cât a crescut economia în termeni reali scoatem rata inflaţiei din PIB nominal şi ne rămâne PIB real faţă de perioada pe care o examinăm (trimestru, semestru, an). Şi aici apare problema, rata inflaţiei pentru toate preţurile din economie nu este măsurabilă. Este ESTIMATĂ de INS (Institutul Național de Statistică, n.r.) că diferenţă dintre rata de creştere a PIB nominal şi rata de creştere a PIB real. Ştiu, este ciudat. Şi pentru că nu este măsurat, deflatorul poate să fie supraestimat sau subestimat.

Şi aici ajungem la subiectul zilei. Creşterea economică reală din ultimii ani nu a însemnat neapărat mai multă producţie ci preţuri mai mici. PIB nominal nu a avut o dinamică în creştere, au scăzut doar preţurile nu a crescut producţia. Referitor la primul trimestru din 2017, o "subestimare" a deflatorului ar face că PIB real să explodeze. Iar subestimarea, o dinamică a preţurilor din economie mai mică în trimestrul I din 2017 când îţi cresc preţurile producţiei industriale şi pentru consum, pare cel puţin bizară", a declarat Cîțu.

Execuția bugetară din primul trimestru, publicată de Ministerul Finanțelor, arată că în perioada ianuarie-martie 2017 cheltuielile pentru investiţii – care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe – au fost de 1,7 miliarde lei, echivalent cu 0,2% din PIB, comparativ 4,4 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, în primul trimestru din 2016. Mai mult, Banca Națională a României a anunțat că în primul trimestru din 2017, investiţiile străine directe în România au însumat 1,375 miliarde euro, adică mai mici cu 22% față de cele de anul trecut. "Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1.075 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 1.258 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 183 milioane euro", a precizat banca centrală. Investițiile străine directe au efecte benefice pentru economia românească pentru că sunt realizate pe termen lung și aduc plus valoare și contribuie la creșterea PIB-ului. Veștile bune pentru economie apar în dreptul producției industriale, acolo unde în primele trei luni ale anului s-a raportat o creștere de 7,3%, efect al repunerii în joc a unor planuri de investiții după eliminarea taxei pe construcții, a accizei la carburanților și a reducerii cotei generale a TVA la 19% de la 1 ianuarie. De asemenea, segmentul rezidențial a consemnat un plus de 56% însă construcțiile au scăzut cu 1,5%.

PSD: Proiecțiile FMI și BERD, nerealiste

România are doar 744 kilometri de autostradă dar are cea mai mare creștere economică din UE, 5,7%, suprinzând majoritatea analiștilor și dând peste cap estimările mai multor organisme financiare din lume. Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit recent prognoza de creştere economică a României din acest an, conform raportului publicat de instituţia de la Washington. Astfel, dacă în toamnă FMI estima o creştere de 3,8% în 2017, noile cifre arată un avans de 4,2%. România ar urma să aibă o creştere economică de 4,3% în anul 2017, sub previziunea de 5,2% pe care Guvernul a fundamentat bugetul pe anul 2017, iar deficitul bugetar ar urmă să sară de limita de 3%, conform Prognozei de primăvară prezentate de Comisia Europeană. Executivul comunitar atrage atenţia asupra efectelor legii unitare de salarizare în sectorul public, care prezintă un risc semnificativ asupra economiei României. Astfel, Bruxelles-ul îşi înrăutăţeşte uşor prognoza de creştere pentru România, de la 4,4% în februarie la 4,3% acum. Economia României ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 4%, a estimat Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, față de o expansiune de 3,7% previzionată în noiembrie de BERD. Este cel mai ridicat nivel de creștere din rândul statelor europene în care activează BERD. În 2018, creșterea PIB-ului României va încetini la 3,5%, prognozează instituția financiară internațională. "După un avans de 3,9% în 2015, economia României a crescut cu 4,8% în 2016, sprijinită de cererea internă solidă. Principalul motor de creștere a economiei în această perioadă a fost consumul privat, pe fondul unui venit disponibil mai ridicat (sprijinit de reducerea TVA și de majorarea salariilor), îmbunătățirii pieței forței de muncă și al inflației scăzute. Consumul va continua să stimuleze creșterea în 2017 și în 2018, sprijinit de o nouă creștere a salariului minim și a salariilor din sectorul public, care fac parte din promisiunile electorale ale formațiunii politice aflată la guvernare — PSD", apreciază BERD.

După anunțul făcut marți dimineața de către INS, reacțiile reprezentanților PSD și ai Guvernului nu au încetat să apară. "Proiecțiile Comisiei Europene, ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare se dovedesc nerealiste, creșterea economică anunțată de Institutul Național de Statistică fiind mai optimistă decât a estimat-o Guvernul", a declarat marți, la TVR 1, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu. "Am văzut proiecții, nu numai cele ale Comisiei Europene, dar și ale FMI și BERD, care se dovedesc nerealiste. Chiar azi a venit Institutul Național de Statistică să spună că așa cum arată la ora actuală creșterea economică este chiar mai optimistă decât a prognozat-o Guvernul. Este de 5,7% față de nivelul anului trecut și cea mai mare din Uniunea Europeană. Pentru primul trimestru. Dar noi am luat toate aceste lucruri în calcul și iată că ceea ce se dovedește este mult mai optimist decât calculele noastre", a mai spus Vasilescu, întrebată despre atenționarea Comisiei Europene conform căreia Legea salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale.

Alte îngrijorări

Colăctările la buget sunt mai mici în primele patru luni ale acesti an față de perioada similară a lui 2016. Acestea, alături de scăderea investițiilor străine directe, sunt două mari îngrijorări ale Guvernului PSD în contextul în care programul de guvernare prevede creșteri substanțiale de cheltuieli care riscă să pună în pericol deficitul de cont curent maxim de 3% acceptat de UE. Conform datelor de la Finanțe, ANAF a colectat din ianuarie până în aprilie 2017 68,45 miliarde lei, ceea ce înseamnă un plus de 1,81 miliarde lei față de încasările din perioada similară a anului 2016 (66,64 miliarde lei), respectiv o creștere de 2,7% a volumului veniturilor bugetare colectate. Raportate la PIB, aceste venituri sunt cu 0,36% din PIB mai puțin decât perioada similară a anului trecut (PIB 2016 = 761,4 miliarde de lei, PIB estimat 2017 = 815,2 miliarde de lei). Totodată, Finanțele nu au rambursat firmelor TVA de 1 miliard de lei, fapt ce îngreunează funcționării motorului economiei, societățile comerciale. Absorbția zero fondurilor europene este iar un fenomen care îngrijorează la culme Guvernul PSD, iar acest aspect a fost consemnat de comisarul european Corina Crețu.

Programul guvernamental bazat pe creșteri de salarii, pensii și ajutoare sociale consumă în acest an 11 miliarde de lei, adică echivalentul a 1,3% din PIB. Informația apare în Programul de Convergență, document aprobat de Cabinetul Grindeanu, în ultima ședință. Cheltuielile cresc cu 4,9 miliarde de lei iar veniturile scad cu 6,1 miliarde de lei. Până în prezent, singurele surse de venituri suplimentare se referă la taxarea în plus a salariilor de peste 3.000 de euro lunar și repartizarea unei cote minime de 90% din profitul companiilor de stat către acționari, față de 50% cât a fost până în urmă cu câteva luni. La 1 februarie au crescut salariile din administrația locală cu 20%, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare de 843 milioane de lei. Artiștii au primit de la aceeași dată 50% spor la salariu, adică 48 milioane de lei. De la 1 martie a crescut pensia minimă la 520 de lei, adică 1.200 milioane de lei în plus la capitolul cheltuieli. Transportul feroviar gratuit pentru studenți costă 75 milioane de lei iar creșterea burselor studențești 285 milioane de lei în plus. De la 1 iulie crește punctul de pensie la 1.000 de lei, iar statul va suplimenta cheltuielile cu 2,5 miliarde de lei pentru 2017.

Codul Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie, a prevăzut scăderea cotei standard de TVA de la 20% la 19%. Asta înseamnă un minus de 2,2 miliarde de lei la veniturile statului. Eliminarea taxei pe construcții, tot din prima zi a anului, lasă un gol de 1 miliarde de lei, iar eliminarea accizei de 7 eurocenți la carburanți și creșterea accizei de la 430,71 lei/1000 de țigarete în 2016 la 435,58 lei/1000 țigarete în 2017 diminuează veniturile cu 2,86 miliarde de lei. În afară de aceste măsuri moștenite, PSD a venit cu alte câteva, care au impact asupra bugetului. Astfel, scutirea pensiilor sub 2.000 lei de la impozitul pe venit generează un minus de 1,2 miliarde de lei la buget, iar neimpozitarea CASS de 900 milioane de lei. Totodată, modificarea cotei de impozitare a microîntreprinderilor la 1% pentru cei care au unul sau mai mulți salariați lasă un gol în veniturile din acest an de 400 de milioane de lei. La capitolul veniturilor suplimentare este trecută eliminarea plafonului maxim de 5 câștiguri salariale medii brute pentru plata CAS, 1,1 miliarde de lei, și repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat pentru companii naționale și societăți cu capital integral sau majoritar de stat, 800 milioane de lei.

Cosmin Pam MateiPublicat Miercuri, 17 mai 2017
2183
 | 5
 | 13
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ileana Rollason
+5
Sistemul Bretton-Woods, de dupa WWII, Keynes, "dezvoltarea prin îndatorare", care a ruinat lumea. Nu numai România de dupa '89, ci aproape-ntreaga lume ( a dolarului, fiindca Bretton Woods înseamna si dolarul moneda de rezerva bancara mondiala). SUA-ncearca sa iasa din faliment tot printr-o metoda "clasica", razboaiele. Asa ca, nimic nou sub soare. De ce nu-s la-nchisoare aia care-au distrus economia României, dupa '89? aia care-au "privatizat", unitatile industriale, mijoacele de productie, si gospodariile colective (care, fie vorba-ntre noi, în Vest prospera) ?
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+10
Deci este rau ca cresc vebniturile findca creste consumu adica importu. Pai as avea o idee : impozitul progresiv... Pai va dati seama cat costa un merzan? Cel mai oefrin C Klasse tece de 30.000 euro! Cat costa o vacanta la Monaco ? La care impozt prgresiv se poata adauaga TBA mai mare la produse de lux si accize sperciale la posete Vuiton . Nu imi ziceti ca nu este bine .. ca intreg artocolul este despre ce rau este consumul din import .... ori in Romania nu producem nici maznae nici vuitoane. Ma rpg se pare ca nici chiloti - da va dati seama cati chiloti chinezesti se pot cumprata cu pretul unui Vuiton? Pai se sparie gandul ... Si oricum daca se vir vedea mai putine Vuitoane nu va fi nici un scandal. Dar un artocol in LeMonde "Romania fara chiloti" "din cauza saracieie 14,87% diuntre romani nu au chiloti, 7% poartca chiloti rupti" este ca ne-ar face de ras?
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
io
+3
iar e apocalipsa. pam pam!
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Santa Klaus
-4
Era un economist destul de convingător , să priceapă și românul logica economică a psd. Adica te apuci și prinzi ploaie in sită, pe care o arunci in sus și iar o prinzi și tot așa până-ți dai seama de cât de bou ești. Cam asta e .
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Santa Klaus
+5
Sincer , ai plus pentru pitorescul limbajului ... ! Dar să știi că și logica ta , cu tot respectul , are o mică fractură ... pe care o ignor din considerente ce țin de solidaritatea împotriva nonvalorilor și de respectul pentru bunul simț ... devenit o raritate ... ! Să fii sănătos ... ! Că trebuie ... ! În rest ... , ne mai contrăm și noi ... în scopuri constructive ...
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
ochi ager
+13
Totusi: ca sa ai bani sa cumperi bunuri trebuie sa ai serviciu. Serviciile si banii castigati din ele sunt un indicator ca economia merge. E stiut ca in economiile stagnante sau in criza magazinele dau faliment, somajul creste, omul n-are bani.
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
lili
-18
Guvernul ZERO al lui Ciolos a fost mai bun decat guvernul Grindeanu, care "duduie" din Importuri Produse de altii si Cumparate de romani! Duduie in mintea economistilor PSDisti, "neintrecuti intr-ale economiei", Dragnea, Olguta si Grindeanu! Singurul care STIE Economie, Minsitrul Finantelor dl Viorel Stefan tace chitic, are INTERZIS de la PSD sa se pronunte pe Legea salarizarii unitare si a Executiei bugetare Dezastruoase pe Trimestrul I din 2017! L-au ascuns PSdeii, NU mai apare de ceva vreme, au refuzat sa-l aduca in Parlament sa fie audiat pe tema sustenabilitatii Legii salarizarii unitare! ! Guvernul Grindeanu= Guvernul dezastrului!!
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul @ lili
+10
Mă Lili , zău așa , unde ai fost zilele trecute ... ? O revergorare ... , ceva injectabil ... ? Vă că ești croită rău pe Grindeanu , fapt care nu mă deranjeajă deloc , ba chiar susțin ce spui ... , dar să aghezmuiești pe Cioloș și guvernul lui ... , nu mă pasionează , ba mai mult , mă face să fiu îngijorat de pasiunile tale pentru caricaturile aciuate în galeria de suporteri ai lui ...
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Mai usor cu romana pe scari @ lili
+7
Lili ai fost colega cu PAM-PAM la scoala!?! Draguta de tine cat de bine iti alegi cuvintele in limba romana: "... decat guvernul Grindeanu, care "duduie" din Importuri Produse (!!!) de altii si Cumparate (!!!) de romani!..." Importuri Produse, Importuri... Cumparate de romani!!! Nu-ti fac analiza de text, dar suna ca dracu sau fratisu' Google Translate. Faci vreo diferenta intre Importuri produse si importuri de produse realizate de altii, vreo diferenta intre Importuri... Cumparate de romani si produse din import cumparate de romani. La fel si la domnul Pam-Pam inca din titlu: " De ce creșterea economică doar din consum este periculoasă" in loc de: De ce este periculoasa cresterea economica doar din consum. Pe amandoi va mai uneste un lucru: Dragostea oarba sau turbata pentru PSD. Atentie deci dragilor Lili & Pam-Pam la orbire & ......
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
0
IN PRIMUL RAND I.N.S ESTE ORGANISM TOTALMENTE POLITIC NUMAI SA NU VREI NU RECUNOSTI CUM SUNT AU FOST SI VOR FI GUVERNANTII NOSTRII !!!!!!!!ESTE ADEVARAT CRESTEREA EC BAZATA NUMAI PE SAU APROPE NUMAI PE CONSUM DUCE LA INFLATIE CU TOATE POMENILE ELECTORALE AFERENTE SI DE AICI ROMANUL CRED SI SPER CA NU ESTE PROST ISI DA SEAMA CA A FOST MINTIT !!!!! CE I TREBUIE TARII NOASTRE =PRODUCTIE PRODUCTIE PRODUCTIE SI EXPORT DE MATERIALE CU VALARE INTRISECA MARE POATE NU M AM EXPLICAT EC DAR ASTA ESTE !!!!!CE AVEM NOI NIMIC PRODUCTIE MARE INAFARA UNOR EXCEPTII DEJA STIUTE CUM AR FI DACIA SAU FORD !!!!!!UNDE SUNT MARILE INVESTITII IN INFRASTRUCTURA UNDE SUNT MARILE SPITALE REGIONALE CE ORDINE SE PUNE IN TOATE TREI LOCURI DE MUNCA BINE PLATITE LA PARTICULARI PRIN STIMULAREA PUNCTUALA A INVESTITORILOR DAR CU CONDIITII GRELE SA LE INDEPLINEASCA SI MULTE ALTELE !!!!!!!CITITIL PE ILIE SERBANESCU UN MARE ECONOMIST FOST MINISTRU IN GUVERNAREA CDR IN EL AR TREBUI SA NE BIZUIM ZIARUL COTIDIANUL IL GAZDUIESTE !!!!!!SI INCA CEVA CE MA DOARE TERMINATI CU POLITICA POLITICIENILOR FACETI EMISIUNI ECONOMICE NU NUMAI SCANDAL SUNT DESTULE POSTURI CARE SE OCUPA DE ASTA !!!!!!!MA DOARE CA AFARA SUNT PESTE 4 MILIOANE DE ROMANI SI EXODUL CONTINUA EXPONENTIAL DE O SA AJUNGEM POPULATIA BG !!!!!!PLEACA DE TOATE SPECIALITATILE NATALITATEA CARE ESTE FACTOR DE INTERES NATIONAL SCADE AMENINTATOR TAXELE NU SE MAI PLATESC POPULATIA IMBATRANESTE SANATATEA ESTE LA PAMANT SAMD !!!!!!!NU MAI SCRIU CA MA ENERVEZ SI REPET NU AM VOIE !!!!!! SEMNEAZA UN BIET CET RO GET BEGET INCA RO CARE NU MAI POATE RESPIRA AERUL PLIN DE MIROSURILE POLITICII SI NEHOTARARII PE CE DRUM O LUAM, NE BUCURAM CA SUA FACE INVESTITII DE ZECI DE MILIOANE LA KOGALNICEANU UNDE VOR LUCRA PE BANI BUNI CET RO SI LA DEVESELU ASTEPTAM SA VEDEM DACA RUSIA O SA VREA SA NE INDUSTRIALIZEZE CU CHINA SUNTEM BINE NMAI CA NOI NU EI NU NE AM TINUT DE CUVANT SI DOMNULE PRIM MINISTRU SCAPATI ODATA DE DRAGNEA LIVIU VIPERA DE BRAZILIA NUMAI RAU VA FACE!!!!
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Marmota
+5
Intodeauna vor fi oameni care "trag spuza" si isi desfasoara analizele spre satrisfacerea viziunii si dorintelor proprii. Realitatea este ca industria a avut o crestere intre 5% si 10%... deloc nesemnificativa, investitiile straine au crescut ... investitiile statului au scazut. Chiar si constructiile au crescut pe segmentul rezidential... Restul e poezie :) Cifrele sunt frumoase tocmai din cauza faptului ca sunt seci si greu de combatut :)... Sursele sunt accesibile pentru oricine are cunostinte economice INS, EUROSTAT, BNR ...
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
lili @ Marmota
+3
Cum explici ca economia "duduie" in timp ce Veniturile colectate la Buget sunt mai mici decat in 2016(vezi ce spune Cotidianul mai sus!)?! De ce NU se vede cresterea exploziva(aproape!) a PIBului in Veniturile colectate la Buget in trimestrul I din 2017, care asa cum scrie in articol sunt DEZASTRUOASE, d-aia NU are voie Dl Viorel Stefan Ministrul Finantelor sa apara si sa vorbeasca in public, l-au ascuns PSDeii de frica sa nu dezvaluie DEZASTRUL Incasarilor la Buget in 2017! De ce Ministerul Finantelor a scos din Raportarea Executiei bugetare, prezentata LUNAR si Trimestrial pe Site-ul MF acea Rubrica ce arata procentul Veniturilor REALIZATE din Veniturile Prognozate! L-au scos ca sa NU vada Romanii DEZASTRUL de la Buget! E prima data cand Rubrica dispare din Raportarile MF! Rusine!
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Normal ca nu e bine
+18
Este exact cum va spuneam, daca economia creste nu e bine ca e din consum. Si cine ne spune asta un liberal care daca incerci sa faci un exercitiu logic la ce a zis mai sus nu prea iti iese. Deci e rau ca s-a miscorat TVA-ul, e rau, ca au crescut salariile, e rau ca au disparut imozite, caci este de fapt un fel de BINE dar RAU. Daca aceasta cifra nu era de 5,7 si era doar 1-2 sa vezi cum iesea Johannis sa zica ca i-a avertizat, iesea BNR-ul cu Manole, valeleu. Nici nu vreau sa imi imaginez. Noua ne este recomandata o crestere cu minus, fara consum cu TVA 24% si salariile cele mai mici din UE. Atunci frate e o crestere sanatoasa!!!!
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Ilie Năstase, consul al Cehiei
Publicat acum 17 ore şi 47 minute
Pop, trântă dură cu baronilor manualelor
Publicat acum 21 ore şi 7 minute
Tăriceanu: Poate să vină și mama DNA-ului
Publicat acum 2 ore şi 7 minute
Istoria de pe chipurile noastre
Publicat acum 19 ore şi 57 minute
Replică tranșantă pentru Iohannis
Publicat acum 20 ore şi 44 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 19 minute