De ce nu mai poftește Chevron la gazele de șist din Ucraina

Grupul petrolier american Chevron a informat, luni, Guvernul ucrainean că a decis să renunţe la proiectul de extracţie gaze de şist de la blocul Olesska, vestul Ucrainei, după ce a încercat, timp de un an, să convingă autorităţile de la Kiev să simplifice fiscalitatea pentru acest gen de afaceri, scrie Kyiv Post, prluat de AGERPRES.

În luna noiembrie a anului trecut, Ucraina şi Chevron au semnat un acord de tip împărţire a producţiei (PSA) în valoare de 10 miliarde de dolari, pentru explorarea şi producţia de gaze de şist în vestul statului, scrie Agerpres.

”Am decis să punem capăt acordului de împărţire a producţiei. Atunci când a fost semnat, se părea că lucrurile vor fi rezolvate, însă nu toate aspectele au fost soluţionate”, a declarat managerul de ţară al Chevron, Peter Clark.

Potrivit acordului semnat în toamna lui 2013, Chevron s-a obligat să investească 350 de milioane de dolari în explorarea gazelor de şist. În total, investiţiile companiei americane în cei 50 de ani cât ar fi durat acordul pentru blocul Olesska s-ar fi ridicat la 10 miliarde de dolari.

La rândul său, Ministerul ucrainean de Finanţe s-a angajat să modifice legea taxelor şi mai multe prevederi din legea fiscală, care ar fi permis ca acest gen complex de operaţiuni să se deruleze mai uşor. Termenul limită până la care trebuiau implementate aceste modificări era 18 noiembrie

Peter Clark a subliniat, însă, că în pofida renunţării la contract „dialogul cu guvernul continuă”, iar personalul Chevron din Ucraina va continua să lucreze pentru moment în această ţară. Potrivit Administraţiei de Informaţii în Energie din SUA, Ucraina se clasează pe locul patru în Europa, după Franța, România și Polonia, în ceea ce priveşte rezervele de gaze de şist, cu aproximativ 1.200 de miliarde de metri cubi.

Acordul semnat de Ucraina cu Chevron pentru extracţia de gaze de şist este al doilea document de acest tip încheiat cu o companie occidentală după cel semnat în luna ianuarie a anului trecut cu grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell. Un alt mare grup petrolier internaţional, ExxonMobil, şi-a suspendat participarea la un consorţiu de companii, din care făcea parte şi OMV Petrom privind explorarea de gaze offshore în Marea Neagră în apropiere de coasta Crimeei, după anexarea peninsulei de către Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.