De la Eminescu la „Patek Philippe”

Finalul unui nou an al pieţei de artă, 2015-2016, s-a concretizat prin sesiunea de licitaţii Artmark a lunii iulie. Licitaţiile de Orientalism şi Mari Poeţi Români din 12 iulie s-au încheiat cu rezultate măgulitoare pentru piaţa românească de artă şi carte, la o rată de adjudecare de 70%.

Evenimentele au înregistrat câteva recorduri, îndeosebi pe zona documentelor de colecţie, o serie de ediţii rare ale operei lui Mihai Eminescu fiind adjudecată la valori mult superioare estimărilor. Volumul de Poezii complecte (1893) – ediţia Xenopol a început licitaţia de la 150 euro şi a fost adjudecat la 2.250 euro, multiplicând preţul de pornire de 15 ori.

Colier din aur alb cu safire şi diamante

Cel mai bine vândut lot Eminescu al licitaţiei a fost însă ediţia princeps Maiorescu – 15.000 euro, cea mai valoroasă adjudecare de carte într-o licitaţie românească de profil.

Printre alte obiecte cu un parcurs impresionant s-a numărat un rarisim Portret al poetului la 19 ani, fotografie rară de Bernhard Brand, ce a înregistrat un preţ de adjudecare de 5.500 euro, crescând de la un preţ de pornire de 800 euro.

A doua seară de licitaţii, din 14 iulie, a adus, de asemenea, câteva recorduri de autor, unele dintre ele previzibile. Astfel, în licitaţia de Postmodernism şi Contemporană, sculptura Edgerunner de Paul Neagu s-a vândut pentru o sumă record de 25.000 de euro, marcând un pronunţat trend de creştere a cotei de piaţă a artistului, pe fondul interesului manifestat de muzeele europene pentru recunoaşterea şi expunerea operei sale.

Ceas Patek Philippe Calatrava

Recorduri de licitaţie, raportat la istoricul tranzacţiilor publice, au mai înregistrat ieri seară Henry Mavrodin, cu pictura Aer condiţionat (4.000 de euro), Napoleon Tiron cu sculptura-obiect Bone (3.000 de euro) şi Ovidiu Maitec cu Radar (6.000 de euro), iar Constantin Flondor, cu pictura Marele aluat, şi-a egalat recordul tranzacţional din ianuarie 2014 (4.250 de euro).

Ultima licitaţie a serii, cea de Ceasuri şi Bijuterii, a reuşit o foarte bună rată de adjudecare (83%); cea mai bună vânzare la capitolul Ceasuri fiind realizată de un Patek Philippe Calatrava (7.000 de euro), iar la segmentul de bijuterii de un important Colier din aur alb, decorat cu safire şi diamante, care s-a adjudecat pentru 10.000 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.