De ziua Limbii Române, o întoarcere în timp cu „Nepotu’”, la TVR

În Nepotu’ de Adrian Lustig, nepotul din America (Şerban Pavlu) redescoperă realităţile româneşti împreună cu mătuşa sa (Tamara Buciuceanu Botez). Spectacolul preluat de la Teatrul de Comedie este un veritabil recital al actriţei Tamara Buciuceanu Botez, secondată cu tact şi discreţie de Şerban Pavlu, sub semnul histrionismului inconfundabil al regizorului Horaţiu Mălăele.

Limba Noastră cea Română este o sărbătoare legală celebrată în RepublicaMoldova pe 31 august începînd cu 1990 şi până în prezent. În contextul dezintegrării Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) şi al mişcării de renaştere naţională de la sfârşitul anilor ’80 din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM), la Chişinău are loc „Marea Adunare Naţională” de la 27 august 1989. În cadrul “Marii Adunări Naţionale” din 27 august 1989 au participat aproximativ 750.000 moldoveni (circa 1/6 din populaţia de atunci a republicii), care cereau proclamarea limbii moldoveneşti (române) ca limbă de stat şi revenirea la grafia latină. Sub impulsul „Marii Adunări Naţionale”, peste două zile, pe 29 august 1989, se deschid lucrările celei de-a XIII sesiuni a Sovietului Suprem din RSSM, care durează până pe 1 septembrie. La 31 august, Sovietul Suprem al republicii (Parlamentul) a reuşit să voteze legile care îndeplineau cerinţele participanţilor la „Marea Adunare Naţională”, adică, adoptarea din 31 august 1989, de către Sovietul Suprem al RSSM, a legilor privind revenirea la grafia latină, între care declararea ca „Limbă de Stat” a Republicii Moldova a limbii moldoveneşti – găsită identică cu cea română.

Realităţile româneşti văzute prin ochii nepotului din America

Redescoperirea realităţilor româneşti în Nepotu, personajul care se reîntoarce în România după ce a emigrat în America, de la familiarizarea cu emisunea Surprize, surprize de la TVR până la întrebări importante legate de comunism, îi creează Tamarei Buciuceanu Botez ocazia să apară: „Robustă ca o locomotivă germană, puternică şi violentă ca bomba de la Los Alamos, mieroasă sau mieunată ca pisicile desenelor animate, frumoasă cât s-a putut, sperioasă şi piţigăiată, melancolică sau tandră ca filmele indiene, dansantă şi ţopăitoare, când cele de vârsta ei s-au vândut de mult resemnării, cântând în falset ca mine sau «pe bune» ca Frank Sinatra, imprevizibilă ca ziua de mâine”, după cum o descrie regizorul spectacolului, actorul Horaţiu Mălăele.

O comedie spumoasă cu doi actori de clasă

Sunteţi invitaţi astă seară, la ora 20.10 şi în reluare vineri, 4 septembrie, la ora 01.05, să o urmăriţi pe cea care este „Tamara Buciuceanu, o imensă uzină plutitoare pe oceanul artelor atât de dramatice, o minune singulară, născută anume să ne uluiască”.

Muzica: George Marcu. Scenografie: Anca Marcu. Costume: Adriana Popa. Regia tv: Silviu Jicman.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de Producţie TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.