Decizie fără precedent privind revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud

Curtea Permanentă de arbitraj de la Haga a decis că Beijingul nu are niciun drept istoric asupra unei mari părţi din Marea Chinei de Sud şi că revedicarea aceastei zone nu are nicio susţinere legală. Verdictul a fost dat într-un proces intentat de Filipine. China nu poate revendica drepturi istorice asupra apelor delimitate de “linia de nouă puncte”. Este un verdict anticipat si, în egală măsură, simbolic. China a anunţat imediat că nu va accepta şi nici nu va recunoaşte decizia tribunalului internaţional.

Procesul a început la Tribunalul pentru Dreptul Mării, în 2013. Filipine a adus în atenţie 15 cazuri în care China a violat legislaţia internaţională în Marea Chinei de Sud. În 2015, tribunalul acesta a decis că are jurisdicţie în şapte din aceste cazuri. Judecarea celorlalte a fost aşteptată până acum.

Este cea mai însemnată contestare legală a pretenţiilor teritoriale ale Chinei.

O a doua lovitură pentru China este că tribunalul a decis că Beijingul nu are dreptul să deţina o zonă economică exclusivă până la 200 de mile nautice în largul uneia dintre insulele arhipelagului Spratlys, care este revendicat de Beijing şi este deţinut acum de Taiwan. Este o decizie importantă, pentru că dreptul internaţional permite statelor să construiască insule artificiale în zona economică exclusivă, iar China s-a specializat în acest domeniu, construind mai multe asemenea “portavioane” fixe în Marea Chinei de Sud, chiar in arhipelagul revendicat.

China nu a avut reprezentanţi la tribunalul care a judecat cauza, spunând că instanţa nu are jurisdicţie în acest caz. Oficialii chinezi au declarat repetat că nu vor respecta verdictul. Prin urmare, verdictul nu ar putea fi aplicat decât prin utilizarea forţei. SUA au în zona un portavion şi un grup de lupta, iar China desfăşoară exerciţii militare frecvent.

O altă decizie a tribunalului a fost că Beijingul nu poate revendica 12 mile nautice de ape teritoriale în jurul insulelor artificiale din Arhipelagul Spratlys. Asta înseamnă că navele americane de război se pot apropia la mai puţin de 12 mile de pistele aeriene chineze.

Cum reacţia iniţială a Chinei a fost una dura, este posibil ca verdictul tribunalului internaţional să toarne mai mult gaz pe foc. Oficiali americani au avertizat deja ca Beijinul ar putea să răspundă prin alte revendicări într-un alt recif disputat cu Filipine sau ar putea declara o zonă de identificare aeriană deasupra Mării Chinei de Sud.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.