Decizie istorică a UE privind navele Mistral construite pentru Rusia

Franţa urmează sa livreze Serviciului european de acţiune externă navele Mistral construite pentru Rusia, scrie Euobserver. Măsura ar fi destinată creării unei “veritabile politici europene de apărare”. Acordul istoric vine dupa impunerea sancţiunilor UE împotriva Rusiei, care au anulat livrarea celor două nave Mistral către flota rusă.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat pe 1 aprilie că “achiziţionarea a două nave amfibie de desant de către o instituţie europeană marchează un pas istoric către apariţia unei politici de apărare comune, aşa cum arată Artixcolul 42 al Tratatului de la Lisabona”.

Potrivit acordului, nava “Sevastopol”, care acum se află în probe în portul St. Nazaire, va fi livrată Uniunii Europene în luna mai. Ea va fi redenumită “Juncker”, după preşedintele Comisiei Europene, şi va fi trimisă la Riga, capitala Letoniei, care asigură acum preşedinţia rotativă a UE.

A doua nava Mistral va fi botezata “Mogherini” şi va fi livrată în 2016, urmand să fie trimisă în apele insulei italiene Lampedusa, de unde este originară şefa diplomatiei UE.

Navele costă 1,2 miliarde de euro. Fiecare este capabilă să transporte 16 elicoptere şi până la 70 de vehicule blindate, precum şi 450 de militari. Nava “Juncker” va fi deservită de militari din Benelux Battle Group, format din militari din Belgia, Luxemburg, nu însă şi olandezi. Celelalte state europene vor fi reprezentate la un nivel foarte redus – spre exemplul Marea Britanie va trimite doar bucătarii de “Juncker”. Nava se va afla sub pavilion UE, însă va fi înregistrată în Panama, pentru evitarea taxelor.

Navele Juncker şi Mogherini vor găzdui reuniuni ale “troicilor” – grupuri de experţi europeni care vor avea sarcina să observe dacă misiunile navelor respectă sau nu condiţiile de austeritate.

După misiunea sa la Riga, “Juncker” va fi trimisă în Luxemburg, o ţară fără ieşire la mare, odată cu preluarea preşedinţiei rotative a UE. Cât despre “Mogherini”, această a doua navă Mistral “va apăra valorile UE detectând imigranţii ilegali în drumul lor către Europa şi se va asigura că ei se întorc de unde vin”, a declarat o sursă europeană.

Aceasta este una dintre păcălelile de 1 aprilie lansate de presa internaţională. De-a lungul anilor la acest capitol a excelat presa rusă, care nu de puţine ori a prins pe picior greşit publicaţii importante din Occident. În acest an, pe lângă Euobserver, s-a prins în acest joc şi The Economist.

Vladimir Putin trebuie să decidă până la finalul acestei zile dacă acceptă sau nu o provocare din partea preşedintelui Ucrainei, care ar putea pune capăt conflictului din Donbas şi ar putea deveni un model universal de soluţionare a conflictelor, scrie The Economist. Sperând să profite de pe urma animozităţii dintre el şi Putin pentru a salva vieti, nu pentru a le pune capăt , preşedintele Petro Poroşenko sugerează ca soarta regiunilor secesioniste să fie hotărâtă printr-o singura luptă între cei doi preşedinţi. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a lăsat să se înţeleagă că Kremlinul ar fi de acord, cu condiţia ca lupta să fie una de judo, iar sala în care se va desfăşura să fie construită de unul dintre asociaţii lui Putin. Oficialii OSCE vor arbitra meciul. Ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, a sugerat şi el ca disputa privind datoriile Greciei să fie rezolvata printr-un meci de skanderbeg între el şi Angela Merkel. Ar urma să participe şi reprezentanţii “troicii”.

De departe însă “păcăleala” care a avut cel mai mare parfum de credibilitate vine tot din Rusia, chiar dacă de la o publicaţia de limbă engleza, ostilă regimului Putin, The Moscow Times.

Un diplomat nord-coreean de rang înalt aflat la post în estul îndepărtat al Rusiei a propus ca elevii din regiune să-şi petreacă vacanţele în taberele din Coreea de Nord, pentru a întări astfel relaţiile dintre cele două ţări. Im Cheon Il, consulul general al Coreei de Nord în oraşul Nahodka, a făcut această propunere în cadrul unei întâlniri cu responsabilul pentru relaţiiexterne al republicii Iakuţia din Federaţiei Rusă, Vladimir Vasiliev.

“Rusia şi Coreea de Nord au în mod tradiţional relaţii prieteneşti, însă cum relaţiile se dezvoltă şi mai productiv decât înainte”, a spus Im.

Phenianul a declarat anul 2015 drept an al prieteniei cu Rusia, acum marcându-se şi 70 de ani de la încheierea războiului mondial, ocazie cu care liderul Kim Jong-un a fost invitat la mare celebrare ce va avea loc în luna mai la Moscova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.