Diplomaţii din SUA sugerează pe Twitter, preşedintele Ucrainei decide pe Facebook

Guvernul condus de Arseni Iaţeniuk îşi trăieşte ultimele clipe. La conducerea executivului de la Kiev ar putea veni ministrul ucraineano-american al Finanţelor, Natalie Jaresko, sau primarul Lvovului, Andriy Sadovi.

Administraţia prezidenţială de la Kiev a ales o modalitate mai putin obişnuită pentru a anunţa schimbarea. După ce preşedintele Petro Poroşenko i-a cerut lui Iatţniuk să demisioneze din cauza acuzaţiilor de corupţie aduse unor membri ai cabinetului sau, preşedintele a postat pe Facebook numele posibililor înlocuitori – Jaresko si Sadovi.

Anuntul acesta vine la mai puţin de o săptămână după ce fostul ambasador al Statelor Unite la Kiev, Steven Pifer, a scris pe Twitter că Jaresko ar putea fi noul premier. “Tot mai multe informaţii de la Kiev că ministrul de Finanţe Jaresko va fi nominalizată pentru funcţia de premier, probabil săptămâna viitoare”, a scris Pifer. Imediat, preşedintele Ucrainei a venit cu anunţul deja menţionat. Poate fi vorba despre surse bune avute la Kiev de Pifer sau de o presiune venită până şi pe Twitter pentru schimbarea guvernului şi nominalizarea unui anumit premier.

Natalie Jaresko, 50 de ani, este omul de legătură al Ucrainei cu creditorii externi. S-a născut la Chicago în familia unor imigranţi ucraineni. A studiat la Universitatea din Chicago si are un master la Universitatea Harvard. A lucrat pentru Departamentul de Stat al SUA şi la ambasada de la Kiev. I s-a oferit paşaport ucrainean într-un timp record şi la câteva zile a fost numită ministru de Finanţe, în 2014, într-un guvern în care au intrat alţi doi miniştri naturalizaţi peste noapte.

Într-o ţară profund coruptă, faptul ca Jaresko a declarat venituri de 2 milioane de dolari în 2014 provenite din dividente din afara Ucrainei este privit ca un atu. La fel şi echidistanţa faţă de actualul premier Iaţeniuk şi preşedintele Poroşenko. Mai putin bine văzută este relaţia sa apropiată cu Katerina Iuşcenko, soţia fostului preşedinte al Ucrainei, şi ea născută şi şcolită la Chicago. Jaresko a lucrat si pentru ONG-urile conduse de fostul preşedinte Viktor Iuşcenko, un personaj detestat acum de ucraineni.

Potrivit celor de la Kiyv Post, favorit pentru nominalizarea la conducerea guvernului pare să fie însă Andriy Sadovi. Primarul din Lvov este susţinut de un partid, Autoajutorarea, iar acest lucru este un atu, cu toate că numărul de deputaţi este unul mic. În al doilea rând, Sadovi este şi el perceput ca un reformator, iar presa americană i-a dedicat in ultiemel luni articole extrem de laudative. Analiştii sugerează că o soluţie ideala ar fi o echipă Sadovi-Jaresko la conducerea guvernului, căci în acest fel s-ar obţine un semnal pozitiv din partea creditorilor internaţionali.

Schimbarea guvernului a devenit aproape iminentă după demisia ministrului Economiei, lituanianul Aivaras Abromavicius, nemulţumit de măsurile timide împotriva corupţiei. Tot în februarie a demisionat şi adjunctul procurorului general, urmat apoi de şeful său. Ucraina nu are în acest moment un procuror-general.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.