Doctrina sovietică a suveranităţii limitate în variantă UE

Corespondenţă de la Bruxelles

Principiul „regulii majorităţii” a ajuns să comporte o lectură periculos de echivocă. Din cauza poziţiei partizane a Bruxelles-ului. În mod abuziv, nişte oficiali europeni (Viviane Reding, Barroso, Rompuy), simpatizanţi ideologici ai lui Băsescu cel tăcut şi aprobator pe la summiturile europene, şi-au depăşit atribuţiile şi au impus cvorumul de 50% plus un vot din cei înscrişi. Prin această cerinţă, aceşti birocraţi vor să ascundă valoarea simbolică la nivel european a ratei zdrobitoare a votului efectiv împotriva lui Băsescu, invocând exigenţa absurdă a unui cvorum de participare impus obligatoriu. Faptul că aproape 8 milioane de români nu îl mai vor pe Băsescu nu contează.

Cea mai kafkiană poziţie oficială a Comisiei Europene a fost adoptată acum două săptămâni. Olivier Baily, purtătorul de cuvânt al lui Barroso, întrebat la conferinţa de presă zilnică de la Comisia Europeană dacă prin decizia Parlamentului României de a organiza un referendum în România s-a încălcat cumva dreptul comunitar, el a spus că nu. Dar, imediat, făcându-se cureaua de transmisie a ideilor şi fandaxiilor lui Barroso, a adăugat cu o aroganţă incredibilă: “În cazul României, Comisia Europeană are autoritatea morală să supavegheze cursul evoluţiilor politice interne…”. Mulţi dintre jurnaliştii străini din sală au fost şocaţi de declaraţia în premieră. Comisia Europeană nu are nicio autoritate morală, ci doar competenţe juridice să supravegheze dacă statele membre au încălcat dreptul comunitar. Atât. Însă, în cazul României, pentru a justifica traficul de influenţă politică în favoarea lui Băsescu, prin vocea lui Barroso, Comisia şi-a atribuit în mod inadmisibil “competenţe morale”. Cu alte cuvinte, în cazul unui biet stat membru de la periferia UE cum este percepută şi proiectată România în interiorul spaţiului comunitar, Comisia îşi poate permite un tratament cu totul special, poate juca şi rolul patriarhului Moise. Faţă de noi, Comisia Europeană condusă de Barroso trebuie să se comporte ca o entitate tutore, iar România, ca un stat tutelat. Partizanatul politic al “autorităţilor morale” de la Bruxelles a mers mai departe. În totală complicitate cu protejatul Viktor Orban din Ungaria, lideri EPP cu funcţii înalte au dorit să dea o mână de ajutor găştii Băsescu în boicotarea referendumului din România.

Asistăm în ultimele săptămâni la o tentativă fără precedent a elitei la vârful Comisiei Europene de a-şi recâştiga credibilitatea şi autoritatea, pierdute din cauza măsurilor de austeritate şi a felului neghiob de a administra criza din zona euro, prin demonstraţii de forţă şi impunere faţă de statele second-hand din Uniunea Europeană. Este cea mai gravă formă de impunere a doctrinei sovietice a suveranităţii limitate (doctrina Brejnev) în variantă europeană. Doctrina Brejnev a fost folosită pentru justificarea invadării Cehoslovaciei şi înfrângerea Primăverii de la Praga din 1968, dar şi în cazul invaziei dintr-o ţară nemembră a Pactului de la Varşovia, Afganistan, în 1979. În variantă europeană, Viviane Reding ameninţă să aducă în România un ministru european al justiţiei care să ne împarte dreptatea. Nemulţumită de faptul că nu mai are şanse să îi ia locul lui Barroso, madam Reding se poate visa şi ministru european al justiţiei, a cărui menire să fie să îi tragă de urechi pe românii anti-Băsescu. Un fel de Ana Pauker a UE.

Dacă te iei după ce spune Comisia de la Veneţia, sau după practica referendumului din UE, consultarea populară din România ar trebui nu doar validată, ci şi lăudată. Este una dintre cele mai înalte rate de participare la un referendum din spaţiul UE. Dacă judecăm după “moralitatea” politică a elitelor de la Bruxelles, Băsescu nu mai are nici cea mai mică legitimitate. Nicăieri în Europa – în afara unui caz cu totul special, care e Lituania – nu se spune că trebuie să îndeplineşti la un referendum 50% plus un vot din totalul de alegători înscrişi pe liste. Din cauza unor mârâieli subliminale sau explicite venite din partea unor figuri total impopulare din Comisia Europeană, ni s-a indus o falsă dilemă, speculată propagandistic de gaşca lui Băsescu. Am ajuns în situaţia să fim obligaţi să ne pliem pe o formulă de tip rabinic: avem USL-ul, care s-a supralegitimat în interiorul ţării prin votul masiv la referendum, dar, neîndeplinind cvorumul de participare, nu are sprijin UE, şi un preşedinte autocrat delegitimat în interiorul ţării, dar „legitimat” la Bruxelles (pentru că nu s-ar fi întrunit cvorumul de participare obligatorie de 50% plus un vot din cei înscrişi pe liste).

Sub această poziţie voit ambiguă se ascunde de fapt o întreagă dezbatere europeană care priveşte mai multe state membre din UE. România devine în acest moment teatrul de desfăşurare a unei polemici între partizanii suveranităţii deciziilor naţionale (statele membre au ultimul cuvânt în afacerile lor interne) şi partizanii federalismului supra-naţional dictat de la Bruxelles.

La Bucureşti, Guvernul şi Parlamentul vor trebui să manifeste rapid o super-voinţă politică (pe care nu o prea observ) să taie acest nord gordian. O prietenă îmi spunea că, dacă USL nu va provoca iureş în presa internaţională şi în structurile europene, înseamnă că merităm să fim umiliţi, păcăliţi şi jigniţi de Băsescu şi de gaşca lui. Cu calm şi fermitate, şi cu cele mai suave zâmbete diplomatice posibile, trebuie avut curajul de a le transmite celor de la Bruxelles următoarele: noi, reprezentanţii legitimi ai electoratului din România, nu încălcăm cerinţele UE privind referendumul din Romania, noi doar le suspendăm. Imperativul păcii sociale o impune. Suntem în situaţie de urgenţă. Dacă nu, veţi avea Grecia la pătrat pe străzile României. Să vă aşteptaţi să vedeţi nu doar un val incredibil de dispreţ şi neîncredere a cetăţenilor români faţă de instituţiile europene, cele care ignoră regula majorităţii în jocul democratic, ci şi apariţia premiselor unui război civil din cauza ingerinţelor politice absurde de la Bruxelles în politica noastră internă în favoarea unui actor politic nelegitim.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.