Două asociații revoluționare refuză titlurile de Cetățean de Onoare

Două din cele mai importante asociații de revoluționari refuză titlurile de Cetățean de Onoare, ce urmează să fie acordate de către Primăria Timișoara, la 25 de ani de la revolta din 1989, pe motiv că acest titlu nu se acordă ”prin autopropunere, sau cu forța”.

”Asociația 17 decembrie a răniților și a familiilor îndoliate din Revoluția din 1989” și ”Memorialul Revoluției”, au decis să nu se prezinte la ședința festivă a Consiliului Local Timișoara, din data de 16 decembrie 2014, în cadrul căreia se va decerna titlul de Cetățean de Onoare membrilor mai multor organizații revoluționare. Refuzul a fost motivat de către președinții celor două asociații prin faptul că din rândurile membrilor săi nu au fost încă eliminați impostorii și că aceste distincții nu se pot acorda prin autopropunere, sau cu forța.

”Acum, la 25 de ani de la Revoluție, debutează din nou acest spectacol lugubru. Asociațiile de revoluționari cer, se autopropun, impun să fie făcuți Cetățeni de Onoare. Noi considerăm că, până la momentul în care nu mai există nici un dubiu asupra revoluționarilor, nu se poate acorda această distincție. Ar fi posibil ca printre cei care vor obține titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara, unii să se folosească de această calitate pentru a-și legitima titlul de revoluționar. Datorită acestor motive, noi, răniții și urmașii, nu depunem nici o listă de propuneri(la solicitarea primăriei conduse de Nicolae Robu), pentru că acest titlu nu se cere prin autopropunere sau cu forța, chiar dacă suntem revoluționari, ba chiar cu atât mai puțin, pentru că: ”Virtuțile care caută glorie, nu mai sunt virtuți”, spune Untilă Corina-Daniela, președintele Asociației 17 decembrie Timișoara.

Răniții și urmașii celor decedați în Revoluție sunt supărați pentru că în anii trecuți, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor devenise o ”adevărată fabrică de certificate de revoluționar”, lucru care a permis ca printre ei să se strecoare o serie de impostori, ceea ce a adus un prejudiciu moral adevăraților revoluționari.

Dr. Traian Orban, președintele ”Memorialului Revoluției” spune că nici organizația pe care o conduce nu se va prezenta la ceremonia acordării titlurilor de Cetățean de Onoare, pentru că nu-și dorește această distincție. ”Noi am refuzat titlurile pe care vrea să le acorde Primăria Timișoara. Noi nu am înființat și nu ținem în viață Muzeul Revoluției, pentru titluri și medalii”, spune dr. Orban.

În timpul revoltei de la Timișoara, începută în 16 decembrie 1989, au murit 112 persoane și au fost rănite 392. Un număr de 43 de cadavre, aparținând persoanelor împușcate la Timișoara, au fost furate din morga Spitalului Județean și transportate la Crematoriul Cenușa, din București, unde au fost incinerate. Doar șase dintre acestea au rămas necunoscute, restul fiind identificate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.