Eastring – un nou competitor pe hârtie (via România) pentru South Stream

Eustream, compania care operează reţeaua de gazoducte din Slovacia, a propus vineri un proiect denumit Eastring, care prevede construirea unei noi conducte destinate transportului de gaze naturale din Europa Occidentală via România spre ţările din Balcani, ceea ce ar permite regiunii să-şi reducă foarte mult dependenţa de gazele ruseşti, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

Eastring ar urma să facă legătura între actualele reţele de gazoducte din Slovacia şi Ucraina cu cel din România, prin intermediului unei noi conducte, cu o lungime de 570 de kilometri, care ar face ca gazele naturale din Europa Occidentală să ajungă în Balcani.

Preşedintele Eustream, Tomas Marecek, susţine că Eastring ar avea o capacitate potenţială de până la 20 de miliarde de metri cubi pe an şi, de asemenea, va avea capacitatea de a transporta gaze naturale fie din Rusia spre Balcani, fie din Occident spre Balcani. Marecek estimează că ar costa doar 750 de milioane de euro pentru a face legătura între localitatea Velke Kapusany din estul Slovaciei, apoi via conducta Soyuz neutilizată din Ucraina, până la graniţa României şi, de acolo, până la conducta care trece prin România şi aprovizionează Bulgaria.

„Economic şi strategic este cea mai bună soluţie pentru această parte a Europei. Ar costa doar o parte din bugetul propus pentru South Stream, ar putea transporta gaze naturale în ambele direcţii şi ar oferi regiunii o rută alternativă şi surse de gaze şi, în acelaşi timp, ar utiliza infrastructura existentă deja în regiune”, a spus Tomas Marecek. Potrivit acestuia, Romania va juca un rol cheie în acest proiect, având în vedere că cea mai mare parte a conductei ar urma să fie construită pe teritoriul său.

Conducta South Stream, un proiect al cărui cost este estimat la 40 de miliarde de dolari, este destinată să transporte gazul natural rusesc în Europa ocolind, însă, Ucraina. Proiectul nu a primit încă aprobarea Uniunii Europene, care încearcă să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc, în condiţiile în care o treime din necesarul de gaze al UE este importat din Rusia.

Marecek susţine că, spre deosebire de South Stream, Eastring ar respecta în totalitate reglementările UE şi, în plus, ar putea constitui un coridor care să permită importurile de gaze naturale spre Europa Occidentală din surse alternative precum Marea Caspică, Iran, Irak, Egipt, Israel şi Cipru.

Eustream este o subsidiară a SPP (Slovenský plynárenský priemysel), principalul importator de gaze din Slovacia. Cine este însă SPP? Compania este deținută în proporție de 51% de statul slovac, iar până în 2013 celelalte 49% erau deținute de E.ON și GDF Suez. Acest pachet a fost preluat de doi oameni de afaceri cehi, patronii holdingului energetic EPP. Unul dintre ei este patronul echipei Sparta Praga, iar celăltat este Petr Kellner, cel mai bogat ceh (o avere de circa 10 miliarde de dolari). Kellner este un adept al cooperării intense cu Rusia în plan economic și deține un mare lanț de magazine în Rusia – Eldorado.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.