×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:41
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Victorie uriaşă a societăţii civile
Emil Boc a retras de pe ordinea zi Proiectul de schimbare a numelui străzii „Radu Gyr”!

Şedinţa Consiliului Municipal Cluj a început azi cu o surpriză de proporţii: primarul Emil Boc a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a punctului 31 privind schimbarea denumirii „străzii Radu Gyr”! Cezarina Condurache, de la Fundaţia George Manu, care a fost prezentă în sală alături de mai mulţi clujeni, ne-a comunicat ce s-a întîmplat: „Dl. Emil Boc a spus că retragerea se face ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea societăţii civile (peste 6000 de solicitări!), venite pe căi legale şi formulate pe ton democratic. Dumnealui a spus că nu poate ignora vocea societăţii civile. Va solicita analizarea situaţiei de către instituţii abilitate şi, în urma acestei analize, se va decide DACĂ se va mai reintroduce vreodată pe agenda Consiliului Local schimbarea denumirii „străzii Radu Gyr”.

Este un succes de etapă al societăţii civile, care a reuşit să oprească nedreptatea pusă la cale de Institutul „Elie Wiesel” şi Ministerul de Interne, condus de Carmen Dan, care a trimis mai multor prefecturi ordinul de a schimba denumirile unor străzi sau şcoli, precum şi de a demola unele statui ale martirilor poporului român, cum este cea din curtea mănăstirii Putna, care-l reprezintă pe mitropolitul Visarion Puiu, condamnat la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului!

Reamintim că Institutul „Elie Wiesel” a solicitat ministrului Carmen Dan să ia aceste măsuri în baza OUG 31/2002, indicînd următoarele obiective de schimbare a denumirilor sau chiar de demolare:

Citiţi şi

La Cluj se schimbă azi numele străzii "Radu Gyr" cu numele "Szervatiusz Jeno"

Mai multe personalităţi protestează faţă de schimbarea numelui străzii „Radu Gyr” la Cluj

Ion SpânuPublicat Joi, 22 iunie 2017
26994
 | 30
 | 48
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Mircea Celbatrin
0
Cu sau fara strada, Radu Gyr rezista in sufletul romanilor.. in conditiile in care au fost vremuri in care pt pomenirea poeziilor lui, usor puteai ajunge 10ani in puscaria bolsevica. Institutul acesta parca vrea sa zgindare o rana pe cale de vindecare.Este in primul rind in defavoarea lor. Ei poate inteleg acest lucru dar il fac in continuare sa mai mulga niste bani de la societate, a lor sau a noastra. Atita stiu ei sa faca!
Publicat Miercuri, 28 iunie 2017
+Răspunde
Un taran.
0
Am citit 45 de comentarii[unul ticalos],in care cei dinaintea mea s-au referit la:niste politicieni.vestita societate civila[etraordinara,care trebuie neaparat sa conduca guvernul,biserica,armata si ce-a mai ramas..],eterna problema comunitatea maghiara.etc.Absolut nimeni nu s-a referit la una din cele mai e are puterea sa ne impuna acum,sa batjocorim si numele unor adevarati eroi din istoria moderna,probabil ultimii,institutul,,elie wiesel''[scriu intentionat cu litera mica.Curios...Stiu ca trebuie sa fim proeuropeni,noi care-am venit in Europa de vreo 10 ani,sa idolatrizam societatea civila si ong-urile[jos icoana cu Arsenie Boca,sa-l punem pe Soros],sa fim vesnic monitorizati,ignorati batjocoriti si jefuiti,dar mai ales si mai ales,sa le-o sugem[iertati-mi expresia]la evrei,NEAPARAT.Sa nu-l lasati pe diavol sa va ispiteasca vreo clipa sa fiti antisemiti,mai bine morti.Acesti bieti oropsiti ai sortii,care au fost chinuiti in lagare,acum vreo 70 de ani DE CATRE NEMTI,trebuie linsi in cur[scuze din nou]big time,ca de nu...
Publicat Duminică, 25 iunie 2017
+Răspunde
bun actor
+1
pedelistu ala mic-mic din napoca era mult mai bun in rolul piticului pono din reclama cu Turnu Chindiei, ca la primarie freaca gazu
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
Gututenstain
+32
Tata lui Radu Gyr s-a nascut la Brasov iar mama Eugenia Gherghel era pe jumatate bucovineanca si jumatate germanca.Tatal pe numele sau Stefan Coco Demetrescu a fost actor al Teatrului National di Craiova unde s-a stabilit imediat dupa ce s-a nascut Radu Gyr (2 martie 1905 la Campulung Muscel).Radu Gyr pe numele sau adevarat Radu Stefan Demetrescu a petrecuta toata tineretea si adolescenta la Craiova unde urmeaza scoala generala si Liceul Carol I.La varsta de 14 ani compune poemul istoric "In munti" care s-a jucat la Teatrul National din Craiova la 17 iunie 1919.Deasemenea a cooperat cu mai multe reviste literare din Craiova.In 1924 se inscrie la Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti.Deci cei din cluj nu au nici o contributie la formarea lui ca om si mai vor sa il inlocuiasca cu un ungur BRAVO SUPERINTELIGENTILOR.
Publicat Vineri, 23 iunie 2017
+Răspunde
lunetistu @ Gututenstain
+3
New generation #rezistenta la toate , afara de pro-st-e .
Publicat Vineri, 23 iunie 2017
+Răspunde
Mitrea Cocor
+10
- Carmen Dan a fost de acord, initial, cu numirea lui Haineala in MAI. De ce s-a sucit ?!
Publicat Vineri, 23 iunie 2017
+Răspunde
Stanica @ Mitrea Cocor
+7
Pentru ca este o DAN, nu intelegi?
Publicat Vineri, 23 iunie 2017
+Răspunde
Boc
+23
Încă o dovadă a formelor fără fond marca cluj.S-a solicitat de la minister înlocuirea numelui conform legii la solicitarea institutului .DAR DE LA ÎNLOCUIREA NUMELUI SI PINA LA PUNEREA UNUI NUME UNGURESC ESTE O DISTANȚĂ DE MI DE ANI INTELIGENTA.Eu cred ca Boc si compania vor să recunoască faptul că românii din cluj nu au nici o contribuție la cultură și civilizație orașului si ca aceasta vine de la unguri.Am si eu o intrebare - de ce nu stati voi acolo în sucul vostru propriu si sa ne lăsați pe noi ceilalti în pace și mai ales să nu mai luati bani nemeritat de la bugetul de stat.Gata ajunge cu fasul asta de cluj.
Publicat Vineri, 23 iunie 2017
+Răspunde
Eduard Dracul @ Boc
+2
LOL Bai Bocule fara Transilvania, Regatul intra in faliment! CAPISCI?!?!
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
Petru
+31
Dupa prea multa slugareala abjecta, iata un exemplu de demnitate. Bestialitatea bestiilor se vede acolo unde nici mortii nu sunt iertati.
Publicat Vineri, 23 iunie 2017
+Răspunde
Aurora
+28
Pe noi ne-ati facut sa plecam din tara noastra, dar cu MORTII NOSTRI , in INCHISORILE STALINISTE, ce aveti? Cat va mai rabda D-zeu? Crin Antonescu cu BOGDAN THEODORESCU, au fost TRADATORII , care au semnat aceasta LEGE, apoi a parasit ROMANIA. Pe repetentul ala, tradator , nu l-am auzit niciiodata sa propuna un PROGRAM , pt. ROMANIA, ceva, doar INJURATURI, CRITICI pt. altii.Asociatia detinutilor Politici, ar trebui invitata la discutii , cand se hotarasc asemenea mizerii. BOC, mai dai mult , ca nu dai de la tine. Mai, mai sant ROMANI , in ROMANIA?
Publicat Vineri, 23 iunie 2017
+Răspunde
Alexandru Bogdan
-45
Radu Gyr a fost un legionar sadea. A da numele sau unei străzi, echivalează cu situația în care în Germaia s-ar da unei străzi numele unui ideolog/lider nazist. Cred că noi, românii, trebuie să ne vindecăm de nostalgia interbelicului. Trebuie să ne asumăm istoria așa cum a fost, cu bune și cu rele. Trebuie să recunoaștem faptul că în perioada interbelică antisemitismul era o plagă ce a cuprins largi segmente ale societății. Mărturisesc că sun profund mișcat de poeziile cu temă creștină ale lui Gyr, mai ales cele cântate de Tudor Gheorghe, dar asta este altceva. Păcatul promovării/susținerii i rămâne. Cred că trebuie să fim mult mai circumspecți cu promovarea pretinselor valori naționale interbelice și cu acel cult al luptătorilor anticomuniști inter și postbelici. Mulți dintre cei închiși ca anticomuniști au fost legionari/naziști. Patriotismul nu înseamnă ura față de alte etnii/națiuni. Nu ești un adevărat patriot promovând ura și crima împotriva altor etnii. Ceea ce a făcut primarul Emil Boc denotă o anumită lașitate și oportunism/populism, nicidecum patriotism. Faptul că o stradă poartă numele lui radu Gyr echivalează cu promovarea valorilor extremiste, ceea ce contravine legilor în vigoare, așa că soluția potrivită este schimbarea denumirii străzii. Părerea mea.
Publicat Vineri, 23 iunie 2017
+Răspunde
lunetistu @ Alexandru Bogdan
+3
Mai diversionistule si Niurambergul ce zice ?
Publicat Vineri, 23 iunie 2017
+Răspunde
Gosu @ Alexandru Bogdan
+2
O parere tampita.
Publicat Vineri, 23 iunie 2017
+Răspunde
Andrei @ Alexandru Bogdan
0
cred ca esti mult prea orbit de ura pentru a putea rationa. Pe cine vrei sa ucizi postum, pe legionarul Gyr sau pe orul Gyr? Placa cu numele strazii precizeaza ca a fost om de cultura, nu legionar. Prin atitudinea ta si opiniile exprimate demonstrezi ca nu faci mai mult decat nazistii care ardeau cartile in public. Aceeasi ura rascoapta, acelasi extremism
Publicat Marţi, 27 iunie 2017
+Răspunde
Constantin
+26
Blasfemie ca martirii romani si fie pusi alaturi de crimniali gen albert wass.
Publicat Vineri, 23 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Ilie Năstase, consul al Cehiei
Publicat acum 14 ore şi 2 minute
Consultare națională despre planul Soros
Publicat acum 13 ore şi 35 minute
Istoria de pe chipurile noastre
Publicat acum 16 ore şi 12 minute
Replică tranșantă pentru Iohannis
Publicat acum 16 ore şi 59 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 34 minute