Europa blufează, Grecia mizează pe cartea Rusiei

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele rus Vladimir Putin de la Moscova, că războiul economic al UE împotriva Rusiei poate conduce la un nou Război Rece, iar Atena va încerca să devină o punte de negociere pentru rezolvarea problemei. Joi, Tsipras se va întâlni la Moscova cu premierul Dmitri Medvedev.

Putin a ținut să sublinieze că premierul Greciei nu a cerut Rusiei ajutor financiar, așa cum a speculat presa străină. Putin a infirmat până și speculația lansată înaintea vizitei lui Tsipras cum că Atena va fi exceptată de la embargoul impus de Rusia tuturor statele UE privind exportul de legume și fructe. Însă președintele rus a spus că exista posibilitatea acordării unor împrumuturi pentru Grecia în cadrul unor proiecte energetice de amploare, dintre care cel mai important este gazoductul Turkish Stream, care va transporta gaze naturale din Rusia către Europa, prin Turcia și Grecia.

„Am convenit să dăm mai multă atenţie investiţiilor, am discutat despre cooperarea în sectorul energiei, despre posibilitatea de a furniza gaze ruseşti Greciei prin intermediul Tukish Stream”, a declarat preşedintele rus. Însă același Putin a ținut să precizeze că în cursul discuției cu Tsipras nu s-a ajuns la niciun acord concret privind participarea Greciei la Turkish Stream.

Aceeași informație a fost oferita și de doi înalți funcționari din guvernul elen. Sub condiția anonimatului, aceștia au estimat că suma care ar putea fi imprumutată Greciei este de circa jumătate de miliard de euro. Rambursarea acestui împrumut ar urma să fie asigurată de veniturile obținute din Grecia de pe urma exploatării gazoductului Turkish Stream. În plus, Grecia poate obține și o reducere la prețul gazelor din Rusia, care acum asigură circa 90% din necesarul tarii. Potrivit celor doi oficiali greci, Atena încearcă să obțină o reducere cu 10% a prețului gazelor. Cât privește Turkish Stream, acest proiect ar urma să fie finalizat în 2019, moment din care Grecia ar trebui să ramburseze împrumutul oferit de Rusia.

În timp ce premierul Tsipras se afla la Moscova, ministrul grec de Externe a semnat la Budapesta o declarație comuna privind demararea proiectului Turkish Stream. Rămâne însă un semn de întrebare asupra acestei noi inițiative a Rusiei: atât timp cât statele europene interesate nu vor reuși să obțină un minim consens la Bruxelles proiectul nu are șanse, riscând oricând să fie oprit, așa cum s-a întâmplat cu proiectul South Stream.

„Am extins relaţiile ruso-elene. Grecia este un stat suveran şi ne vom folosi de rolul geopolitic, ca ţară europeană. Ne vom folosi de toate oportunităţile pentru dezvoltarea cooperării cu Rusia”, a arătat premierul elen. Nu împărtăşim în totalitate poziţia europeană în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei. Vom promova noi soluţii, bazate pe dialog”, a spus Tispras. El a adăugat că Grecia „dezaprobă în mod deschis” sancţiunile europene împotriva Rusiei, pentru că războiul economic al UE împotriva Rusiei poate duce la un nou Război Rece.

Vladimir Putin a declarat că Rusia nu încearcă sa scindeze UE folosindu-se de situația din Grecia și de deschiderea către dialog cu Moscova a premierului Tsipras. ”Cât privește mitologia și caii troieni și toate celelalte: această chestiune ar fi validă în cazul în care aș fi mers eu la Atena. Noi nu am forțat pe nimeni să facă nimic”, a spus Putin.

Răspunsul lui Tsipras la speculațiile privind folosirea relației cu Rusia ca pe un instrument de presiune în negocierile cu creditorii Greciei a fost asemănător. ”Grecia este un stat suveran care are dreptul indiscutabil de a avea propria politica externă”.

Analistul politic grec Konstantinos Filis, citat de Associated Press și de Euronews, a încercat să explice că ”Rusia nu poate substitui rolul UE în Grecia. Poate fi doar o opțiune suplimentară”. ”Europenii blufează cerând Greciei să-și limiteze relațiile cu Rusia, pentru că UE si statele puternice din UE continuă să-și aprofundeze relațiile cu Moscova în interes propriu. Pe de altă parte, ei spun că Grecia nu ar trebui să facă același lucru cu Rusia în timp ce negociază cu creditorii săi, pentru că aceasta ar transmite mesajul că Grecia este un stat oportunist care se poate îndrepta către altcineva în cazul în care nu-i satisfaci revendicările”.

Analistul grec este de părare că țara sa nu va risca să se izoleze foarte mult față de Bruxelles, încercând să formeze un bloc cu statele care împărtășesc acum viziuni si interese comune cu Grecia. Aceste state, cu o retorică mult mai puțin agresivă față de Rusia decat media europeană, ar fi Ungaria, Italia, Austria, Slovacia și Cipru. ”Grecia nu ar trebui să copieze acțiunile liderilor de la Budapesta în raport cu Rusia și ar trebui să mențină unitatea poziției europene”, a declarat Filis.

”Nimeni nu știe dacă nu cumva noii politicieni mai putin convenționali de la Atena sunt dispuși să faca orice numai să nu renunțe la promisiunile electorale din cauza presiunilor instituțiilor europene. Poate de aceea Alexis Tsipras a părut atat de încrezător în sine însuși miercuri după-amiaza la Moscova, în timpul conferintei de presa cu Vladimir Putin, dând cu tifla sancțiuniulor impuse Rusiei chiar în conditiile în care are nevoie de sprijin de la artizanii acestor sancțiuni. Poate că simte că el nu are decât de câștigat. Grecia mai are șanse de a ajunge la o soluție de compromis în chestiunea datoriilor. Și chiar dacă nu ar mai putea să ajunga la un compromis, Tsipras va intra în istoria Greciei drept liderul care a îndrăznit să se lupte cu cei puternici de la Bruxelles în incercarea de a obține jutstiție socială și de a reface onoarea țării sale”, se arată într-un articol de opinie dedicat vizitei premierului grec la Moscova și publicat de BBC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.