Europenii nu au decis încă soarta lui Assad

(corespondență)

Reprezentanţii diplomaţiilor din cele 28 de state membre UE nu au ajuns nici până la această oră la o poziţie comună faţă de viitorul lui Bashar Al Assad. Europenii nu au decis dacă preşedintele sirian trebuie considerat o parte a soluţiei conflictului din Siria sau nu.

Cel mai vehement contestatar al lui Assad la reuniune este Franţa. Autorităţile de la Paris au demarat deja o anchetă la nivel naţional, pe bază de mărturii, asupra crimelor de război comise de regimul lui Bashar Al Assad. Ministrul Afacerilor Europene, Harlem Desir, a declarat la reuniune că Parisul vrea ca Assad să părăsească imediat puterea. “Ca să fie pace în Siria, e nevoie de tranziţie politică. Aceasta trebuie să aibă loc fără Assad”, a spus oficialul francez.

Pe fundalul intervenţiilor Franţei a venit un comunicat din partea Arabiei Saudite, care întăreşte poziţia Parisului faţă de problema Assad. Autorităţile de la Riyadh consideră că preşedintele sirian trebuie să părăsească imediat puterea, afirmând că Arabia Saudită este decisă să continue sprijinul militar şi financiar pentru opoziţia moderată din Siria. Saudiţii au cerut Rusiei să lupte cu adevărat împotriva terorismului, prin alăturarea în coaliţia contra organizaţiei Statului Islamic, coaliţie din care fac parte peste 20 de state.

O poziţie diferită în cadrul reuniunii CAE de la Luxemburg a avut-o Spania. Ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Garcia-Margallo, a declarat că viziunea autorităţilor de la Madrid este că Occidentul trebuie să îl includă pe Assad în negocierile pentru pacificarea Siriei, pentru că, de fapt, “negocierile în astfel de situaţii au loc între inamici”. O poziţie anti-Assad a adoptat şi Marea Britanie, dar a invocat posibilitatea stabilirii de comun acord cu peşedintele sirian a felului şi momentului când aceasta va preda puterea. “Nu putem lucra cu Assad pentru o soluţie pe termen lung pentru viitorul Siriei. Dar putem fi flexibili în ceea ce priveşte felul şi calendarul retragerii sale de la putere”, a spus şeful diplomaţiei britanice, Philip Hammond. El a mai precizat: “Dacă îl vom menţine pe Assad, nu vom face decât să radicalizăm opoziţia moderată din Siria şi să o aruncăm direct în braţele organizaţiei Statului Islamic. Este exact ceea ce nu ne dorim”.

Liderii europeni se tem că o îndepărtare precipitată a preşedintelui sirian de la putere, fără o tranziţie politică negociată, nu ar face decât să arunce şi mai mult Siria în haos. Occidentalii nu doresc ca Siria să devină o nouă Libie, cu vid politic şi structuri statale prăbuşite, aşa cum s-a întâmplat pe teritoriul libian după asasinarea de către rebeli a lui Muammar Gaddafi.

Reprezentanţii statelor membre UE prezenţi la reuniunea CAE de la Luxemburg au cerut Rusiei într-o declaraţie comună anterioară să înceteze imediat loviturile aeriene care ţintesc opoziţia moderată din Siria. “Această escaladă militară riscă să prelungească conflictul, să submineze orice iniţiativă de rezolvare politică a conflictului, să agraveze situaţia umanitară şi să genereze o radicalizare a poziţiilor”, se mai arată în declaraţia comună a reuniunii de la Luxemburg.

Citiţi şi

Uniunea Europeană cere Rusiei să înceteze imediat loviturile aeriene în Siria

„Nu putem lucra cu Assad pentru o soluţie pe termen lung pentru viitorul Siriei”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.