Fiul lui Tudorel Toader nu ştie că tatăl său este încă rectorul Universităţii din Iaşi

Ionuţ Alexandru Toader, fiul lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, participînd singur, a cîştigat concursul de asistent universitar la Universitatea „A.I. Cuza” din Iaşi, deşi „Codul etic” îi interzicea să participe la o astfel de examinare întrucît rectorul universităţii este chiar tatăl său, cu toate că acum este suspendat temporar din funcţie!

Ştirea a fost publicată de site-ul „7Est.ro” din Iaşi, sub semnătura lui Viliche Andrei. Dezvăluirea principală era însă aceasta: „Senatul Universității Al. I. Cuza a schimbat metodologia de angajare cu o lună înainte să fie scos la concurs postul pentru care a concurat de unul singur Ionuț Alexandru Toader. Fiul ministrului Justiției și al rectorului suspendat de la Cuza a putut să se prezinte la concurs, doar pentru că Senatul Universității a modificat exact paragraful care îl împiedica să participe la examen Toader jr. este doctor în Drept Penal, dar pentru a ocupa funcția trebuia să dețină doctorat în Drept Civil”!

Tudorel Toader nu ştie că este încă rectorul Universităţii din Iaşi

Dar lucrurile sînt mult mai complicate. Imediat, pe Facebook, ministrul Tudorel Toader a dat cîteva explicaţii acuzaţiilor aduse de site-ul ieşean. Mai puţin una: că el este încă Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, deşi este suspendat temporar pe perioada mandatului de ministru! Iată dovezile:

Imaginile de mai sus sînt preluate de pe site-ul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, unde Tudorel Toader este încă Rectorul instituţiei! Nu se poate invoca o eventuală neaducere la zi a informaţiilor de pe site, căci, după cum se vede, pe pagina Rectorului este inserată informaţia: „Începînd cu data de 24 februarie 2017, domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER s-a suspendat din funcţia de Rector, pe perioada exercitării mandatului de Ministru al Justiţiei”!

Deci, Tudorel Toader nu şi-a dat demisia din funcţia de Rector, ci doar este suspendat temporar cît timp este ministru. Dacă mîine nu va mai fi, el revine efectiv ca Rector al Universităţii fără alte proceduri, căci suspendarea nu duce la numirea altcuiva în funcţia de Rector, aceasta fiind ocupată în continuare de Tudorel Toader!

Fiul lui Tudorel Toader nu putea să fie înscris la concurs

În aceste condiţii, Ionuţ Alexandru Toader nu putea să fie înscris la concursul pentru ocuparea postului de asistent universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, căci ar fi contrar prevederilor „Codului de etică şi deontologie profesională” al universităţii! Iată ce precizează acest document la art. 17, al. 1:

Nu este nici un dubiu în privinţa interdicţiei! Codul etic spune căSînt interzise cu desăvîrşire următoarele acţiuni: angajarea în posturi didactice, de cercetare, didactice auxiliare şi nedidactice a persoanelor cu grade de rudenie apropiată (I-IV) sau aflate în situaţia de afini (până la gradul III) cu membrii comunităţii universitare care exercită funcţii de conducere”.

Cu toate acestea, considerînd că tatăl său nu mai este Rector pe perioada ministeriatului, Ionuţ Alexandru Toader a decis să participe la concurs şi, fiind singurul candidat (!), evident că a luat examenul:

Acest scandal izbucnit din senin ne obligă să vedem care a fost cariera lui Ionuţ Alexandru Toader pînă acum şi, cercetînd biografia sa, observăm nenumărate lucruri care trezesc suspiciuni.

Astfel, pe cînd Ionuţ Alexandru Toader era încă elev la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi, a fost trimis de două ori în Germania şi o dată în Suedia pentru a-şi lua diverse atestate.

Între 2007 şi 2011, Ionuţ Alexandru Toader a urmat Facultatea de Drept la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde tatăl său era Decan. Evident, Ionuţ a fost şef de promoţie! Pe timpul facultăţii, „băiatul lui tata” a fost trimis în SUA (29.10.2008–03.11.2008), în Ungaria (01.05.2008–05.05.2008), în Grecia (06.02.2010–18.07.2010).

Imediat după terminarea facultăţii, în timp ce îşi făcea stagiatura ca notar, a urmat şi masteratul la Universitatea din Iaşi, dar, în aceeaşi perioadă era şi „cercetător ştiinţific” la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi (01.10.2011–01.10.2013)! Napoleon, frate, ce mai!

Odată terminată stagiatura de notar, Ionuţ Alexandru Toader s-a înscris la doctorat la Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti, unde anul trecut şi-a luat doctoratul despre care vom mai vorbi. În această perioadă, ca să-şi umple timpul liber, Ionuţ Toader era şi asistent universitar doctorand la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi!

Şi, iată!, acum, crezînd eronat că tatăl lui nu mai este Rectorul Universităţii din Iaşi pentru că a devenit ministrul Justiţiei, Ionuţ Alexandru Toader a vrut să devină asistent universitar la „universitatea mare”, de stat, din Iaşi, deşi era asistent universitar la una mai mică, privată, din acelaşi oraş! Are şi el dreptatea lui: dacă nu acum, atunci cînd?

Faptul că Tudorel Toader, ministrul Justiţiei şi tatăl „micului geniu din Iaşi”, a răspuns pe Facebook acuzaţiilor din presă nu este trezeşte altceva decît sentimentul de sfidare a opiniei publice. Mai ales că documentele arată că Ionuţ Alexandru Toader a fost favorizat de conducerea Universităţii din Iaşi, din care încă face parte şi Tudorel Toader, ca Rector, chiar dacă temporar este suspendat!

Iar noi mai aşteptăm ca Tudorel Toader, în calitate de ministru al Justiţiei, să ia deciziile acelea dure faţă de procurorul general şi şefa DNA. Pe bune? Şi dacă trimite Codruţa Kovesi nişte procurori la Iaşi să verifice cum s-a desfăşurat concursul pentru postul de asistent universitar, aşa cum i-a trimis pentru concursul de la Guvern pentru postul de purtător de cuvînt?

P.S. Şi pentru că tot veni vorba despre cariere, poate cineva să ne spună cum de a ajuns însuşi Tudorel Toader prodecan al aceleiaşi universităţi în anul 1995, pe cînd era doar asistent universitar? La Craiova, de pildă, Facultatea de drept are 3 prodecani: Gabriel Olteanu, Viorel Găină şi Daniel Ghiţă. Toţi trei sînt „profesori universitari doctori”! La Iaşi, nivelul este aşa de scăzut încît prodecan a fost un asistent universitar? Sau cineva lucra încă de atunci la cariera actualului ministru pentru ca, la rîndul lui, să aibă grijă de cariera propriului fiu?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.